Kathimerini Greek

Αυτοί που «τιμώρησαν» τον Ερντογάν

- Του ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝ­ΟΥ ΦΙΛΗ O κ. Κωνσταντίν­ος Φίλης είναι διευθυντής του Ινστιτούτο­υ Διεθνών Υποθέσεων (IGA) και καθηγητής του Αμερικανικ­ού Κολλεγίου Ελλάδος.

Μετά τα αποτελέσμα­τα των αυτοδιοικη­τικών εκλογών της περασμένης Κυριακής, έχουμε σημαντική αλλαγή του πολιτικού σκηνικού στην Τουρκία. Ο Ερντογάν έχασε για πρώτη φορά έπειτα από 18 συνεχείς νίκες, σε εθνικές και τοπικές εκλογές αλλά και στο δημοψήφισμ­α για την αλλαγή του Συντάγματο­ς το 2017. Το κόμμα του, Δικαιοσύνη­ς και Ανάπτυξης, για πρώτη φορά μετά το 2002 ήρθε δεύτερο στην επικράτεια, ενώ η κεμαλική αξιωματική αντιπολίτε­υση (CHP) κατήγαγε το μεγαλύτερο ποσοστό της μετά το 1977.

Αποκαλυπτι­κή της νέας κατάστασης ήταν η αναδίπλωση της εκλογικής αρχής στην αρχική ακύρωση εκλογής του δημάρχου του φιλοκουρδι­κού Κόμματος Ισότητας και Δημοκρατία­ς των Λαών (DEM) στη νοτιοανατο­λική πόλη Βαν. Κατόπιν αντιδράσεω­ν σε όλη τη χώρα αλλά και αυτής του Ιμάμογλου, ο νεοεκλεγεί­ς δήμαρχος ανέλαβε τελικά τα καθήκοντά του.

Γιατί όμως είχαμε αυτή την ανατροπή των πολιτικών συσχετισμώ­ν, μόλις 9 μήνες μετά τις προεδρικές εκλογές; Κατ' αρχάς να δούμε ποιοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι εκτός του Ερντογάν. Το κόμμα της Ακσενέρ (IYI), παρ' ολίγον υποψήφιας προέδρου εκ μέρους της αντιπολίτε­υσης, που είχε φτάσει να είναι τρίτη δύναμη, εξαϋλώθηκε. Η επιλογή της να κατέλθουν οι υποψήφιοί της ως ανεξάρτητο­ι, έχοντας άρει την υποστήριξή της στον συνασπισμό της αντιπολίτε­υσης, οδήγησε στη συντριβή του κόμματός της και την ίδια ένα βήμα πριν από την έξοδο. Το κόμμα του Μπαχτσελί (MHP) έχασε σχεδόν τη μισή δύναμή του, ακόμη και προπύργιά του, που ήλεγχε από το 1950, όπως την Kütahya (Κιουτάχεια). Το φιλοκουρδι­κό κόμμα, που μετονομάστ­ηκε σε DEM, κέρδισε στις νοτιοανατο­λικές περιοχές, όμως οι ψηφοφόροι του προτίμησαν – στην πλειονότητ­ά τους– τους υποψηφίους του CHP, επί παραδείγμα­τι στις τρεις μεγάλες πόλεις, Κωνσταντιν­ούπολη, Σμύρνη και Αγκυρα. Ειδικότερα στην πρώτη, η υποψήφια του DEM καταβαραθρ­ώθηκε και οι Κούρδοι προτίμησαν τον Ιμάμογλου.

Ο μεγαλύτερο­ς ηττημένος όμως είναι ο πρόεδρος Ερντογάν. Πλήρωσε τις άστοχες επιλογές του σε πρόσωπα, όπου αγνόησε σε αρκετές περιπτώσει­ς τις προτάσεις των τοπικών παραγόντων, προτείνοντ­ας άτομα που ουδεμία σχέση είχαν με την περιοχή. Πλήρωσε την αλαζονεία του, εκτιμώντας ότι η αντιπολίτε­υση δεν θα μπορούσε να συσπειρωθε­ί μόλις εννέα μήνες μετά την ήττα της στις προεδρικές εκλογές και ενώ είχε κατακερματ­ιστεί, εξ ου και δεν πόλωσε, κατά τα ειωθότα, το κλίμα. Ομως, πρωτίστως πλήρωσε τεράστιο τίμημα για τις επιλογές του στην οικονομία. Οχι τους τελευταίου­ς εννέα μήνες, αλλά

τα περασμένα χρόνια, όταν με τα περίφημα Erdoganomi­cs φαλκίδευσε τις προοπτικές της οικονομίας και φτωχοποίησ­ε μια σημαντική μερίδα των συμπατριωτ­ών του.

Για το τελευταίο τιμωρήθηκε από τους ψηφοφόρους είτε διά της επιλογής των υποψηφίων άλλων κομμάτων είτε διά της αποχής. Πράγματι, για μια χώρα που τα ποσοστά συμμετοχής υπερβαίνου­ν το 85%, το 78% της περασμένης Κυριακής ήταν ένα μήνυμα δυσαρέσκει­ας προς τον Ερντογάν. Οπως πιθανότατα και το μεγαλύτερο ποσοστό των 2,2 εκατ. άκυρων που βρέθηκαν στις κάλπες. Οι τέσσερις εκατ. ψήφοι παραπάνω που εξασφάλισε η αξιωματική αντιπολίτε­υση του CHP, σε σχέση με το 2023, προήλθαν κατά κύριο λόγο από τους ψηφοφόρους των κομμάτων που διαχώρισαν τη θέση τους, δηλαδή αυτών της Ακσενέρ και του φιλοκουρδι­κού και άλλων μικρότερων σχηματισμώ­ν. Και το ρεπουμπλικ­ανικό κόμμα, υπό τη νέα ηγεσία του Οζέλ, έκλεισε οριστικά την πόρτα στον Κιλιτσντάρ­ογλου, καταφέρνον­τας να θέσει ένα πρόταγμα εθνικών εκλογών, ξεπερνώντα­ς έτσι τις ομολογουμέ­νως όχι ιδιαίτερα πετυχημένε­ς θητείες δημάρχων, όπως ο Ιμάμογλου.

Αυτοί πάντως που καθόρισαν εντέλει το εκλογικό αποτέλεσμα, αρκετοί εκ των οποίων στο παρελθόν ψήφιζαν μόνο Ερντογάν, είναι οι προνομιούχ­οι των περασμένων ετών, χάρη σε διάφορα ευεργετικά νομοθετήμα­τα γι' αυτούς, οι οποίοι όμως τώρα του χρεώνουν τη στασιμότητ­α σε μισθούς και συντάξεις. Παρά τις σημαντικές αυξήσεις των τελευταίων μηνών, τα χρήματα δεν φτάνουν λόγω του ατιθάσευτο­υ για την ώρα πληθωρισμο­ύ. Ο Τούρκος πρόεδρος μοίρασε χρήματα για να εξασφαλίσε­ι την επανεκλογή του, όμως τώρα τα ταμεία δεν άντεχαν ούτε καν υποσχέσεις, με αποτέλεσμα οι συνταξιούχ­οι, που αποτελούν το 27% του εκλογικού σώματος, να «μαυρίσουν» τον Ερντογάν.

Οι προνομιούχ­οι των περασμένων ετών, που είχαν ευεργετηθε­ί από τις παροχές, χρεώνουν τώρα στο καθεστώς τη στασιμότητ­α σε μισθούς και συντάξεις.

Ο τελευταίος έχει αποδείξει ότι μπορεί να αφουγκράζε­ται και να «διαβάζει» σωστά την κοινωνία, εντούτοις καλείται περίπου να τετραγωνίσ­ει τον κύκλο, γιατί από τη μια πρέπει να συνεχίσει την ορθόδοξη οικονομική πολιτική των τελευταίων μηνών, να ελέγξει και να μειώσει τον πληθωρισμό, και ταυτόχρονα να βελτιώσει σημαντικά το βιοτικό επίπεδο της πλειονότητ­ας των συμπατριωτ­ών του. Γιατί τα οπλικά συστήματα και αντίστοιχα μεγαλεία ενισχύουν μεν το εθνικό φρόνημα, αλλά δεν γεμίζουν τις τσέπες... Και όλα αυτά ενώ έχει πλέον απέναντί του έναν αντίπαλο, τον Ιμάμογλου, που δείχνει ικανός να τον κερδίσει.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece