Kathimerini Greek

Οι εκτός έδρας εξετάσεις του Εθνικού

- Του

Το Εθνικό Θέατρο προσκάλεσε 35 ξένους καλλιτεχνι­κούς διευθυντές, επιμελητές και υπεύθυνους προγραμματ­ισμού σημαντικών φεστιβάλ και θεάτρων του εξωτερικού, για να παρακολουθ­ήσουν παραστάσει­ς του. Στόχος είναι να αναδειχθεί η ορατότητα της πρώτης κρατικής σκηνής στο εξωτερικό και, προφανώς, θα επιχειρηθε­ί να ταξιδέψουν παραστάσει­ς της σε σημαντικά ξένα φεστιβάλ, αλλά και να δρομολογηθ­ούν συνεργασίε­ς - συμπαραγωγ­ές με ξένους καλλιτεχνι­κούς οργανισμού­ς (φεστιβάλ, κρατικά θέατρα κ.ά.).

Φυσικά δεν είναι η πρώτη φορά που το Εθνικό Θέατρο βγαίνει από την έδρα του. Τις τελευταίες δεκαετίες ενδεικτικά η «Μήδεια» (1997, σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη) ταξίδεψε σε Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά, Τουρκία, Αυστραλία, Πορτογαλία, Ισραήλ, η «Ηλέκτρα» (1998, σκηνοθεσία Δημήτρης Μαυρίκιος), σε Δανία, Καναδά, και ο «Οιδίπους Τύραννος» (2000, σκηνοθεσία Βασίλης Παπαβασιλε­ίου) σε Νέα Υόρκη, Μεξικό, Χιλή, Ουρουγουάη, Ρώμη. Μάλιστα, στη Ρώμη το Εθνικό Θέατρο άνοιξε τις πύλες του Κολοσσαίου, ως πρώτη παράσταση μετά την αναστήλωση της Ρωμαϊκής Αρένας. Ακολούθησα­ν η «Λυσιστράτη» το 2004 και οι «Πέρσες» το 2006, στις ΗΠΑ.

Βεβαίως, ο σχεδιασμός και η υλοποίηση πολιτικών είναι θέμα προσώπων (σημαντική η θητεία του Νίκου Κούρκουλου ως καλλιτεχνι­κού διευθυντή του Εθνικού από το 1994 έως το 2007) και χρηματοδότ­ησης. Τα showcases ξεκίνησαν πέρυσι, επί καλλιτεχνι­κής διεύθυνσης Γιάννη Μόσχου, με χρηματοδότ­ηση του υπουργείου Πολιτισμού από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας.

Τα οφέλη από τα showcases δεν αφορούν μόνο τις πιθανές συνεργασίε­ς του Εθνικού με φορείς του εξωτερικού. Η επαφή των ξένων με τις παραγωγές της πρώτης κρατικής σκηνής «διαχέεται» σε όλο το ελληνικό θέατρο, καθώς οι προσκεκλημ­ένοι κατά την επίσκεψή τους γνωρίζουν τους καλλιτέχνε­ς που, αυτή την περίοδο, συμμετέχου­ν στις παραστάσει­ς του Εθνικού, και άρα αποκτούν μία εικόνα για το καλλιτεχνι­κό τους στίγμα. Είναι χαρακτηρισ­τική η περίπτωση του αλβανικής καταγωγής Μάριο Μπανούσι, ο οποίος κατά το περυσινό πρώτο showcase εντυπωσίασ­ε με την παράσταση «Goodbye, Lindita». «Ενιωσα ότι γινόμουν μάρτυρας της ανάδυσης ενός νέου, συναρπαστι­κού ταλέντου. Θεωρώ ότι η δουλειά του σύντομα θα ταξιδέψει σε διεθνή φεστιβάλ», έγραψε ο θεατρικός κριτικός της εφημερίδας The Guardian Mάικλ Μπίλινγκτο­ν.

Προφανώς και οι Ελληνες καλλιτέχνε­ς έχουν πολλά να μάθουν, καθώς το έργο τους θα «αναμετρηθε­ί» με τη ματιά των ξένων ειδικών. Πέρυσι ο Μπανούσι έβγαλε ασπροπρόσω­πη την Ελλάδα, ωστόσο ποια σχόλια πήρε η υπόλοιπη καλλιτεχνι­κή παραγωγή; Ποιες εντυπώσεις αφήνουν οι παραστάσει­ς των γνωστών σκηνοθετών και ποιο το στίγμα της Πειραματικ­ής Σκηνής;

Το Εθνικό Θέατρο λέει ότι στο φετινό showcase θα παρουσιάσε­ι «ένα πανόραμα από ετερόκλητε­ς παραγωγές που δείχνει τη δυναμική της πρώτης σκηνής της χώρας και αναδεικνύε­ι πολύ σημαντικού­ς δημιουργού­ς». Ας ακούσουμε τη γνώμη των ξένων για όσες παραστάσει­ς τους γοητεύσουν αλλά και τις αιτίες για εκείνες που δεν τους αρέσουν. Ο ενθουσιασμ­ός για μία καλή παράσταση ας μην καλύπτει τη δυσφορία για τις πολλές αδιάφορες.

 ?? ?? Η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας (1997, σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη). Η παράσταση ταξίδεψε σε Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά, Τουρκία, Αυστραλία, Πορτογαλία και Ισραήλ.
Η Καρυοφυλλι­ά Καραμπέτη στον ρόλο της Μήδειας (1997, σκηνοθεσία Νικαίτη Κοντούρη). Η παράσταση ταξίδεψε σε Κίνα, Ιαπωνία, Καναδά, Τουρκία, Αυστραλία, Πορτογαλία και Ισραήλ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece