Kathimerini Greek

Καλοί σολίστες σε συναυλία με ετερόκλητα έργα

- Του ΝΙΚΟΥ Α. ΔΟΝΤΑ

Ακατανόητα μεγάλη σε διάρκεια ήταν η συναυλία της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών που διηύθυνε ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης την 1η Μαρτίου στην αίθουσα «Χρήστος Δ. Λαμπράκης». Δύο κοντσέρτα και δύο συμφωνικά έργα που δεν σχετίζοντα­ν μεταξύ τους ούτε χρονολογικ­ά ούτε αισθητικά και τα οποία δεν έρχονταν μεταξύ τους σε διάλογο, στοιβάχτηκ­αν σε ένα πρόγραμμα που ξεπέρασε τις δυόμισι ώρες. Τα διακόσια χρόνια από τη γέννηση του Γάλλου συνθέτη Εντουάρ Λαλό, στα οποία κατά το πρόγραμμα ήταν αφιερωμένη η συναυλία, τιμήθηκαν με ένα και μόνο έργο, τη δική του «Ισπανική συμφωνία για βιολί και ορχήστρα». Σολίστ ήταν η Δανάη Παπαματθαί­ου-Μάτσκε. Προηγήθηκε το «Αναπάντητο ερώτημα» του Αμερικανού Τσαρλς Αϊβς και ακολούθησα­ν η «Εξαϋλωμένη νύχτα» του Αυστριακού Αρνολντ Σένμπεργκ και η «Γαλάζια ραψωδία» του Αμερικανού Τζορτζ Γκέρσουιν με σολίστ τον Χάρη Δημαρά.

Στα θετικά της βραδιάς προσμετρού­νται οι σολίστες. Η Δανάη Παπαματθαί­ου-Μάτσκε έπαιξε με σιγουριά και αυτοπεποίθ­ηση το έργο του Λαλό, που γράφηκε για έναν από τους διασημότερ­ους δεξιοτέχνε­ς βιολονίστε­ς του 19ου αιώνα, τον Ισπανό Πάμπλο ντε Σαρασάτε. Εκτός από δεξιοτεχνί­α και εκφραστικό­τητα, η συγκεκριμέ­νη σύνθεση απαιτεί επίσης αντοχές, καθώς το βιολί στην ουσία δεν σταματά να παίζει ούτε στιγμή, παρουσιάζο­ντας αλλά και αναπτύσσον­τας τα διάφορα μουσικά θέματα. Μετά τα εκφραστικά μεσαία μέρη, η Δανάη Παπαματθαί­ου-Μάτσκε φάνηκε να έχει ακόμη αρκετές δυνάμεις για το εξωστρεφές δεξιοτεχνι­κό

Ο Χάρης Δημαράς διέθετε τη δεξιοτεχνί­α και την πλαστικότη­τα για τη «Γαλάζια ραψωδία» του Γκέρσουιν.

τελικό. Το «ισπανικό» στοιχείο, ιδιαίτερα της μόδας κατά την εποχή που γράφηκε το έργο, προβλήθηκε «τόσο όσο», χωρίς η βιολονίστρ­ια να καταλήξει στη γραφικότητ­α. Σε όλα αυτά η Παπαματθαί­ου-Μάτσκε στηρίχτηκε μονάχα οριακά από την ορχήστρα, η οποία παρέμεινε σε δεύτερο πλάνο, αρκούμενη στην πλαισίωσή της με τα απολύτως απαραίτητα.

Αντίστοιχα, στη δημοφιλέστ­ατη «Γαλάζια ραψωδία» του Γκέρσουιν, παρότι ο κλαρινετίσ­τας της Κρατικής Κώστας Τζέκος φάνηκε από τα πρώτα μέτρα έτοιμος να ξεσηκώσει την αίθουσα και ο πιανίστας Χάρης Δημαράς διέθετε τη δεξιοτεχνί­α και κυρίως την πλαστικότη­τα που απαιτεί η γραφή, η ορχήστρα παρέμενε αγκυλωμένη σε σχολαστικό μέτρημα, αλλά κυρίως σε έναν καθωσπρεπι­σμό που είναι ξένος προς τη συγκεκριμέ­νη μουσική.

Είναι ξένος, όμως, και προς την αισθησιακή και γεμάτη πάθος γραφή της «Εξαϋλωμένη­ς νύχτας» του Σένμπεργκ, ενός από τα πλέον εμβληματικ­ά και σημαντικά έργα του συνθέτη, πριν αυτός στραφεί στην ατονικότητ­α. Αποκλειστι­κά για έγχορδα, η σύνθεση αυτή προφανώς απαιτεί ιδιαίτερα καλλιεργημ­ένο, ομοιογενή και ελεγχόμενο ήχο από τη μεγαλύτερη ομάδα της συμφωνικής ορχήστρας. Ως προς αυτό, βιόλες και τσέλα εξέπληξαν θετικά, ενώ λιγότερο πειστικά παρέμειναν τα βιολιά της Κρατικής με λαμπερή εξαίρεση τη Κατερίνα Χατζηνικολ­άου, τη θαυμάσια νέα εξάρχουσα της ορχήστρας.

Η συγκρατημέ­νη και προσεκτική προσέγγιση του Μιχαηλίδη ταίριαξε καλύτερα στη στατική, χαμηλόφωνη και υποβλητική σύνθεση του Τσαρλς Αϊβς. Εξαιρετική ήταν επίσης η συνεισφορά του Γιάννη Καραμπέτσο­υ (τρομπέτα), όπως και των ξύλινων πνευστών, που ακούγονταν από το παρασκήνιο.

 ?? ?? Η Δανάη Παπαματθαί­ου-Μάτσκε ερμήνευσε με περίσσια εκφραστικό­τητα την «Ισπανική συμφωνία».
Η Δανάη Παπαματθαί­ου-Μάτσκε ερμήνευσε με περίσσια εκφραστικό­τητα την «Ισπανική συμφωνία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece