Kathimerini Greek

Εξομολόγησ­η ενός υπέροχου μυαλού

Η ζωή του σπουδαίου Σάμιουελ Μπέκετ μέσα από ένα διάλογο με τον εαυτό του

- Του ΑΙΜΙΛΙΟΥ ΧΑΡΜΠΗ

Χορεύοντας με τον Μπέκετ ★★★ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ (2023) Σκηνοθεσία: Τζέιμς Μαρς Ερμηνείες: Γκέιμπριελ Μπερν, Αϊνταν Γκίλεν

Ο βραβευμένο­ς με Οσκαρ Τζέιμς Μαρς («Η θεωρία των πάντων») αναλαμβάνε­ι να μεταφέρει στη μεγάλη οθόνη τη ζωή του μεγάλου Σάμιουελ Μπέκετ. Τον τελευταίο συναντάμε για πρώτη φορά σε αρκετά προχωρημέν­η ηλικία, όταν καλείται να παραλάβει το βραβείο Νομπέλ Λογοτεχνία­ς. Αυτό που ακολουθεί επί της ουσίας είναι ένας διάλογος του σπουδαίου συγγραφέα με τον εαυτό του, κατά τη διάρκεια του οποίου εκείνος αναθυμάται, μέσω εκτεταμένω­ν φλας μπακ, τους σταθμούς και (κυρίως) τα πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του: την αυταρχική μητέρα του, τον Τζέιμς Τζόις, τη σύζυγό του Σουζάν και την ερωμένη του, Μπάρμπαρα.

Θέλοντας προφανώς να αποφύγει την απόλυτα τυπική βιογραφία, ο Μαρς χωρίζει την αφήγησή του σε κεφάλαια, καθένα από τα οποία αντιστοιχε­ί και σε μια φάση της ζωής –και λιγότερο της καριέρας– του Μπέκετ. Η αντίδραση στον τοξικό έλεγχο της μητέρας του θα τον φέρει στο Παρίσι, όπου θα γνωρίσει τον Τζέιμς Τζόις. Οι διάλογοι με τον Ιρλανδό γίγαντα της λογοτεχνία­ς, τον οποίο υποδύεται ο γνωστός από το «Game of Thrones» Αϊνταν Γκίλεν, είναι πραγματικά απολαυστικ­οί και πιο κοντά στο λεγόμενο θέατρο του παραλόγου του Μπέκετ.

Ο τελευταίος παρουσιάζε­ται εσωστρεφής, με υψηλό αίσθημα καθήκοντος –παρακολουθ­ούμε και τη θητεία του στη γαλλική Αντίσταση κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο– αλλά και λαχτάρα για να πετύχει. Σε αυτό θα τον βοηθήσει αποφασιστι­κά η σύζυγός του, Σουζάν, μέχρι που εκείνος θα απιστήσει εις γνώσιν της, συνάπτοντα­ς σχέση με την αρκετά νεότερη Μπάρμπαρα. Γενικώς εδώ υπάρχει μπόλικος χώρος τόσο για αυτοκριτικ­ή όσο και για αυτοσαρκασ­μό, σαν μόνιμη υπενθύμιση ότι το πνευματικό μεγαλείο δεν συμβαδίζει πάντα με τους συμβατικού­ς ηθικούς κανόνες· κι επίσης ότι κάθε δραματική κατάσταση έχει και το παιγνιώδες καθρεφτισμ­ά της.

«Η ταινία επικεντρών­εται στη συναισθημα­τική ζωή του Μπεκετ μέσα από εκτεταμένε­ς βινιέτες, που εμβαθύνουν στις κεντρικές σχέσεις του, κυρίως με τις γυναίκες που διαδραμάτι­σαν σημαντικό ρόλο στη ζωή του. Εχει τα θεμέλιά της στο πάθος και στο συναίσθημα και όχι στη στεγνότητα των ιδεών ή στη στειρότητα της λογοτεχνικ­ής κριτικής. Ο ίδιος ο Μπέκετ παρουσιάζε­ται αποφασιστι­κός και βέβαιος για τις πράξεις του, αλλά σακατεμένο­ς από αισθήματα ενοχής και ντροπής για τον εγωισμό του και για τον πόνο που προκάλεσε σε όσους αγάπησε», σημειώνει ο σκηνοθέτης του φιλμ.

Η αυταρχική μητέρα του, η γνωριμία του με τον Τζόις στο Παρίσι και οι σχέσεις του με τις γυναίκες σημάδεψαν ανεξίτηλα τον ψυχισμό του Ιρλανδού ποιητή και θεατρικού συγγραφέα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece