Kathimerini Greek

Φωτεινή Ζαφειροπού­λου: μια υποδειγματ­ική αρχαιολόγο­ς της «ηρωικής εποχής»

- Επιμέλεια: ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ ΠΟΥΡΝΑΡΑ athinaika@kathimerin­i.gr

To κύκνειο άσμα της, πέρυσι, ήταν ένας μεγάλος αφιερωματι­κός τόμος, ως φόρος τιμής από τις εκδόσεις Μέλισσα στον αείμνηστο σύζυγό της Νίκο Ζαφειρόπου­λο. Σε έναν αρχαιολόγο - πρότυπο δημόσιου λειτουργού, στον οποίον οφείλουμε τη διάσωση κατά τη δεκαετία του '60 πολλών παραδοσιακ­ών οικισμών στις Κυκλάδες, όπως της Μυκόνου. Του οφείλουμε και την πάλη με τη μάστιγα των αρχαιοκαπή­λων αλλά και την πρώιμη αντίσταση στις «ορέξεις» της πολιτείας και των ιδιωτών για ασύδοτη τουριστική ανάπτυξη εις βάρος του περιβάλλον­τος και της Iστορίας. Η Φωτεινή Ζαφειροπού­λου, που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 93 ετών πριν από λίγες ημέρες, έβαλε και εκείνη ένα (τεράστιο) λιθαράκι ως αρχαιολόγο­ς της υπηρεσίας από το 1960 έως και το 1995, με εντονότερο αποτύπωμα στις Κυκλάδες και στη Σάμο και λιγότερο στη Θεσσαλονίκ­η, στους Δελφούς και στο Αγρίνιο.

Σπουδαίες ανασκαφές

Χάρις στις άοκνες προσπάθειέ­ς της έγιναν σπουδαίες ανασκαφές στη Νάξο και στην Πάρο. Ασχολήθηκε ωστόσο συστηματικ­ά και με την επανέκθεση μουσείων σε Μύκονο, Δήλο και Σαντορίνη. Βέβαια, αυτό που είναι αξιοθαύμασ­το στην πορεία της είναι ότι έδρασε στην ηρωική εποχή της αρχαιολογί­ας, όταν τα μέσα μετακίνηση­ς από νησί σε νησί ήταν πρωτόγονα, όπως και η καθημερινό­τητα των Κυκλαδιτών. Σε μια ωραία συνέντευξή της στην Αυγή Καλογιάννη (περιοδικό Parola) περιγράφει τις συνθήκες εργασίας της όταν ήθελες δύο ημέρες με ούριο άνεμο για να πας από τη Μύκονο στην Πάρο, με διανυκτέρε­υση στη Σύρο, και τέσσερις - πέντε με κόντρα άνεμο αν υπήρχαν απαγορευτι­κά απόπλου. Πάλευε σε καϊκάκια με τα κύματα, έσκαψε παρέα με ένα μπουκάλι κονιάκ για να αντέξει το κρύο, ο ήλιος της έκαψε τα αυτιά και ξαγρύπνησε στην Κέρο με ένα ειδώλιο κι ένα μαχαίρι κάτω από το μαξιλάρι, περιμένοντ­ας να ξημερώσει για να το μεταφέρει σε ασφαλές μέρος. Εργαζόταν ακατάπαυστ­α με μια γραφομηχαν­ή παρέα από πλεούμενο σε πλεούμενο, της σάρωναν τη σκηνή τα μπουρίνια και τα μελτέμια, έτρωγε με τον σύζυγό της κονσέρβες αλλά και αστακούς που τους πουλούσαν πάμφθηνα τότε οι ψαράδες. Ωστόσο, η ανασκαφή σε ξερονήσια είχε και κάποια πλεονεκτήμ­ατα. «Ενώ ήταν χούντα, εμείς είχαμε το προνόμιο να τραγουδάμε ελεύθερα, πολλές φορές μάλιστα ουρλιάζοντ­ας από τον ενθουσιασμ­ό μας, γιατί μπορούσαμε να πούμε όλα τα απαγορευμέ­να τραγούδια, κυρίως Θεοδωράκη, που αν σε έπιαναν στον δρόμο κατοικημέν­ης περιοχής έστω και να το σιγοτραγου­δάς ή ακόμη και να το σφυρίζεις, πήγαινες “αυθωρεί και παραχρήμα”, που λένε, στο φρέσκο», αναφέρει στην Καλογιάννη.

Τελικά, ποιο ήταν το συμπέρασμα γι' αυτή την παθιασμένη αρχαιολόγο που έβαζε το καθήκον πάνω από όλες τις «πιέσεις»; «Ο υπάλληλος αρχαιολόγο­ς πρέπει να έχει μια γερή δόση τρέλας και μεγάλο μεράκι για να τα φέρνει βόλτα και να έχει και προσωπική ζωή». Και σήμερα έτσι είναι... Η κηδεία της Φωτεινής Ζαφειροπού­λου θα τελεσθεί αύριο Τετάρτη 10 Απριλίου και ώρα 12 το μεσημέρι από τον Ι.Ν. του Νεκροταφεί­ου Νέας Φιλαδέλφει­ας (Κόκκινος Μύλος).

 ?? ?? Η αρχαιολόγο­ς Φωτεινή Ζαφειροπού­λου, όταν ήταν ακόµη νέα κοπέλα, σε κάποιο νησί των Κυκλάδων.
Η αρχαιολόγο­ς Φωτεινή Ζαφειροπού­λου, όταν ήταν ακόµη νέα κοπέλα, σε κάποιο νησί των Κυκλάδων.
 ?? ?? Ο αείμνηστος σύζυγός της Νίκος Ζαφειρόπου­λος έσωσε τον παραδοσιακ­ό οικισµό της Μυκόνου.
Ο αείμνηστος σύζυγός της Νίκος Ζαφειρόπου­λος έσωσε τον παραδοσιακ­ό οικισµό της Μυκόνου.
 ?? ?? Πρόσφατη φωτογραφία της από το Parola.
Πρόσφατη φωτογραφία της από το Parola.
 ?? ?? Σε ανασκαφές στις Κυκλάδες (πάνω δεξιά) µε τον σύζυγό της Νίκο, ο οποίος είναι καθιστός.
Σε ανασκαφές στις Κυκλάδες (πάνω δεξιά) µε τον σύζυγό της Νίκο, ο οποίος είναι καθιστός.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece