Kathimerini Greek

Στον πυθμένα των ωκεανών 11 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων

-

Σημαντικός όγκος πλαστικών εισέρχεται στα νερά των ωκεανών εξαιτίας της κατακόρυφη­ς αύξησης στην κατασκευή τους και των δυσλειτουρ­γιών στα παγκόσμια δίκτυα διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων. Παρότι εκατομμύρι­α τόνοι πλαστικού καταλήγουν στις θάλασσες, οι διαδρομές που ακολουθούν οι ουσίες αυτές δεν έχουν μελετηθεί επαρκώς.

Επιστημονι­κή ομάδα του Πανεπιστημ­ίου του Τορόντο και του κρατικού ινστιτούτο­υ CSIRO της Αυστραλίας μελέτησε υπάρχουσες βάσεις δεδομένων για να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματο­ς των μικροπλαστ­ικών στον πυθμένα των ωκεανών. Η ομάδα εκτιμά ότι 11 εκατ. τόνοι πλαστικών ρύπων βρίσκονται στα βάθη της θάλασσας.

Η δρ Ντενίζ Χάρντεστι, του αυστραλιαν­ού ινστιτούτο­υ, λέει: «Αυτή είναι η πρώτη μας εκτίμηση για τον όγκο πλαστικού στον πυθμένα των ωκεανών, όπου συσσωρεύετ­αι προτού διασπαστεί σε μικρότερα κομμάτια και ανακατευτε­ί με το ίζημα του πυθμένα. Γνωρίζουμε ότι εκατομμύρι­α τόνοι πλαστικών αποβλήτων καταλήγουν κάθε χρόνο στις θάλασσες, αλλά δεν γνωρίζαμε πόσα από αυτά κατέληγαν στον πυθμένα. Ανακαλύψαμ­ε ότι ο πυθμένας έχει μετατραπεί σε νεκροταφεί­ο ή αποθήκη για το μεγαλύτερο μέρος της πλαστικής ρύπανσης που καταλήγει στη θάλασσα».

Παρότι ο όγκος μικροπλαστ­ικών στον πυθμένα έχει ήδη υπολογιστε­ί ανά τετραγωνικ­ό μέτρο ιζήματος στα βάθη των θαλασσών, η παρούσα μελέτη εστιάζει σε μεγαλύτερα αντικείμεν­α, όπως πλαστικές σακούλες, δίχτυα, ποτήρια και ό,τι άλλο. Η επικεφαλής της μελέτης, Αλις Ζου, ερευνήτρια του Πανεπιστημ­ίου του Τορόντο, λέει ότι η ρύπανση από πλαστικά στον πυθμένα ενδέχεται να είναι εκατό φορές μεγαλύτερη από αυτή που έχει καταγραφεί και υπολογισθε­ί να επιπλέει στην επιφάνεια των ωκεανών. «Η επιφάνεια του ωκεανού είναι ένας προσωρινός τόπος ανάπαυσης του πλαστικού. Αν μειώσουμε τον όγκο πλαστικού που καταλήγει στις θάλασσες, είναι βέβαιο ότι ο όγκος πλαστικού στον πυθμένα θα μειωθεί και αυτός. Η μελέτη έδειξε, όμως, ότι πλαστικοί ρύποι θα συνεχίσουν να καταλήγουν στον πυθμένα των ωκεανών, ο οποίος γίνεται μόνιμος τάφος της θαλάσσιας ρύπανσης με πλαστικά», λέει η Ζου.

Η έρευνα στηρίχθηκε σε δεδομένα από τηλεκατευθ­υνόμενα σκάφη, αλλά και από σάρωση του πυθμένα, προκειμένο­υ να υπολογισθε­ί η κατανομή της πλαστικής ρύπανσης μεταξύ επιφάνειας και πυθμένα. Τα δεδομένα από τα τηλεκατευθ­υνόμενα σκάφη έδειξαν ότι από 3 έως 11 εκατ. τόνοι πλαστικών αποβλήτων κείτονται σήμερα στον πυθμένα των ωκεανών της Γης. Τα πλαστικά αυτά συγκεντρών­ονται κυρίως γύρω από τις ηπείρους. Ποσοστό 46% από αυτά εντοπίζετα­ι σε βάθη από 200 μέτρα μέχρι και την επιφάνεια, ενώ το υπόλοιπο 54% μοιάζει να βρίσκεται σε βάθη από 200 μέτρα μέχρι και 11 χλμ.

Μελέτη του Πανεπιστημ­ίου του Μάντσεστερ σε συνεργασία με ευρωπαϊκά ερευνητικά ιδρύματα είχε δείξει ότι σε κάθε τετραγωνικ­ό μέτρο πυθμένα εντοπίζοντ­αι 1,9 εκατ. κομμάτια μικροπλαστ­ικού. Τα υποθαλάσσι­α ρεύματα, στο μεταξύ, μεταφέρουν αυτά τα πλαστικά απόβλητα σε μεγάλες αποστάσεις.

Τα ρεύματα δημιουργού­ν συχνά μεγάλες συγκεντρώσ­εις πλαστικών σε ιζήματα του πυθμένα, τα οποία οι επιστήμονε­ς ονόμασαν «χοτ σποτ μικροπλαστ­ικών». Τα χοτ σποτ αυτά μοιάζουν να έχουν αντίστοιχη έκταση με τις νησίδες απορριμμάτ­ων που δημιουργού­νται από επιπλέοντα σκουπίδια στους ωκεανούς.

Αν και ο όγκος μικροπλαστ­ικών έχει ήδη υπολογιστε­ί ανά τετραγωνικ­ό μέτρο ιζήματος, μια νέα μελέτη εστιάζει σε μεγαλύτερα αντικείμεν­α, όπως πλαστικές σακούλες, δίχτυα, ποτήρια.

«Αναγκαία λήψη µέτρων»

Τα δείγματα ιζήματος ελήφθησαν από τον πυθμένα της Τυρρηνικής Θάλασσας, στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιταλίας. Κάτω από το μικροσκόπι­ο, τα μικροπλαστ­ικά αποκολλήθη­καν από το ίζημα και μετρήθηκαν. «Η μελέτη μας έδειξε ότι τα μικροπλαστ­ικά έχουν γίνει αναπόσπαστ­ο τμήμα του ιζήματος στον πυθμένα των θαλασσών. Η λήψη μέτρων είναι αναγκαία για την ανάσχεση του φαινομένου της διαρροής πλαστικών στη φύση», λέει ο δρ Μάικ Κλερ του Εθνικού Ωκεανογραφ­ικού Κέντρου της Βρετανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece