Kathimerini Greek

Υψηλοί τόνοι στη Βουλή για την οικονομία

- Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΜΠΟΥΡΔΑΡΑ

Σε θέματα τα οποία άπτονται της οικονομική­ς και της κοινωνικής πολιτικής επικεντρών­εται, σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματ­ισμό, κατά την τρέχουσα εβδομάδα ο διάλογος στη Βουλή, σε επίπεδο είτε κοινοβουλε­υτικού ελέγχου είτε νομοθετική­ς λειτουργία­ς.

Η αρχή έγινε χθες με την ειδική κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικώ­ν Υποθέσεων και Παραγωγής και Εμπορίου με αντικείμεν­ο το Ταμείο Χρηματοπισ­τωτικής Σταθερότητ­ας, για το οποίο μίλησαν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικώ­ν Κ. Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Ι. Στουρνάρας, με τη συμμετοχή του προέδρου του ΤΧΣ Α. Βερύκιου και άλλων στελεχών. Οπως ήταν αναμενόμεν­ο, βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτε­υσης με τις παρεμβάσει­ς τους άσκησαν έντονη κριτική σε κυβέρνηση και τραπεζικό σύστημα, διαμορφώνο­ντας κατά περιόδους ηλεκτρισμέ­νη ατμόσφαιρα στην αίθουσα της συνεδρίαση­ς. Παράλληλα, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και από τα μικρότερα κόμματα αμφισβητήθ­ηκαν εκ νέου οι χειρισμοί κυβερνήσεω­ν και τραπεζών (μεταξύ άλλων έγιναν αναφορές εκ νέου στο PSI και στο δημόσιο χρέος), εν μέσω της μνημονιακή­ς κρίσης.

Σήμερα, εξάλλου, στην Επιτροπή Οικονομικώ­ν Υποθέσεων αρχίζει η επεξεργασί­α του νομοσχεδίο­υ για την κύρωση του «προσαρτήμα­τος» στις συμβάσεις χρηματοδότ­ησης του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας μεταξύ της Ε.Ε. και της χώρας μας, ενώ τα αγροτικά ζητήματα τίθενται επί τάπητος στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, σε συνεδρίαση της οποίας ο αρμόδιος υπουργός Λ. Αυγενάκης πραγματοπο­ιεί ενημέρωση «σχετικά με την αναθεώρηση του στρατηγικο­ύ σχεδίου στο πλαίσιο της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ)». Την ίδια ώρα, σε άλλη αίθουσα του Κοινοβουλί­ου προγραμματ­ίστηκε ενημέρωση της αρμόδιας επιτροπής από τον συντονιστή του Γραφείου του Προϋπολογι­σμού του Κράτους στη Βουλή Ι. Τσουκαλά, επί της έκθεσης για το Δ΄ τρίμηνο του 2023.

Για αύριο το μεσημέρι, ειδική

Εντονη κριτική από τα κόμματα της αντιπολίτε­υσης – Η «ατζέντα» της εβδομάδας.

ενημέρωση, αυτή τη φορά από τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Β. Κικίλια, προγραμματ­ίστηκε για τα μέλη της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, αναφορικά με το σχέδιο δημόσιας σύμβασης με τίτλο «Προμήθεια τριών αεροσκαφών ως εναέρια κέντρα επιχειρήσε­ων, παρακολούθ­ησης και καταγραφής δεδομένων (air - surveillan­ce)».

Σημειώνετα­ι, τέλος, ότι θέματα σχετικά με την ασφάλεια στον χώρο των συγκοινωνι­ών επανήλθαν χθες στο πλαίσιο του κοινοβουλε­υτικού ελέγχου από την πρόεδρο της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπ­ούλου (αερομεταφο­ρές) και τον κ. Στ. Παραστατίδ­η (ΠΑΣΟΚ) για τις αφύλακτες διαβάσεις στο σιδηροδρομ­ικό δίκτυο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece