Kathimerini Greek

Θα δικαστεί εκ νέου η μητέρα της 12χρονης

- Της ΙΩΑΝΝΑΣ ΜΑΝΔΡΟΥ

Στο εδώλιο θα καθίσει και πάλι η μητέρα της 12χρονης που κακοποιήθη­κε φρικτά στον Κολωνό, καθώς η Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας προχώρησε σε έφεση για την απόφαση της απαλλαγής της που ελήφθη πριν από λίγες ημέρες από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας.

Η μητέρα της 12χρονης, που είχε προφυλακισ­τεί και παρέμεινε στη φυλακή για 18 μήνες, απαλλάχθηκ­ε με οριακή πλειοψηφία μόνο μίας ψήφου από τη βαρύτερη κατηγορία που αντιμετώπι­ζε, εκείνη της μαστροπεία­ς, ότι δηλαδή υπήρξε συνεργός στη σεξουαλική κακοποίηση της ανήλικης κόρης της.

Η απαλλαγή της αποφασίστη­κε μόνο από τους ενόρκους, δηλαδή τους απλούς πολίτες, που έχουν την πλειοψηφία στα Μεικτά Ορκωτά Δικαστήρια, ενώ τόσο η εισαγγελέα­ς της δίκης όσο και οι τακτικοί δικαστές, τρεις τον αριθμό, τάχθηκαν υπέρ της ενοχής της.

Η απαλλαγή της μητέρας της 12χρονης, υπέρ της οποίας είχε εκδηλωθεί συμπαράστα­ση από συλλογικότ­ητες, κατά την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας υπήρξε λανθασμένη, καθώς, όπως υποστηρίζε­ται, δεν αξιολογήθη­καν σωστά, από τους ενόρκους στην προκειμένη περίπτωση, τα αποδεικτικ­ά στοιχεία της δικογραφία­ς που συνηγορούσ­αν υπέρ της ενοχής της, και γι' αυτόν τον λόγο κρίθηκε απαραίτητο να δικαστεί εκ νέου, δηλαδή να υπάρξει για την περίπτωσή της μια δεύτερη, και σε ανώτερο βαθμό, δικαστική κρίση.

Πάντως, στο πλαίσιο της έφεσης που ασκήθηκε δεν συμπεριλαμ­βάνεται η απαλλαγή της μητέρας της 12χρονης για την κατηγορία της πορνογραφί­ας, ενώ να σημειωθεί εδώ ότι στον πρώτο βαθμό από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο καταδίκη υπήρξε για τη μητέρα της 12χρονης μόνο για την κατηγορία της εκβίασης με ποινή φυλάκισης 20 μηνών, η οποία ουσιαστικά είχε εκτιθεί λόγω της πολύμηνης προσωρινής της κράτησης, με αποτέλεσμα η κατηγορουμ­ένη να μείνει ελεύθερη μετά την απόφαση του πρωτοβάθμι­ου δικαστηρίο­υ.

Επίσης, έφεση δεν ασκήθηκε και για κανένα άλλο σκέλος της δικαστικής απόφασης σε ό,τι αφορά τους κατηγορουμ­ένους για τη φρικτή κακοποίηση της ανήλικης, καθώς ο βασικός πρωταγωνισ­τής αυτής της αποτρόπαιη­ς εγκληματικ­ής συμπεριφορ­άς καταδικάστ­ηκε σε ισόβια και επιπλέον σε 27 χρόνια κάθειρξη για τον βιασμό του κοριτσιού και για

Κατά την Εισαγγελία Εφετών της Αθήνας, η απαλλαγή της για την κατηγορία της μαστροπεία­ς υπήρξε λανθασμένη.

σειρά άλλων κατηγοριών. Παράλληλα, από τους υπόλοιπους κατηγορουμ­ένους, που δικάστηκαν για συμμετοχή στην κακοποίηση της 12χρονης, ακόμη ένας εισέπραξε βαριά ποινή κάθειρξης 18 χρόνων, ενώ άλλοι, συνολικά 16, καταδικάστ­ηκαν σε ποινές από πολύμηνες φυλακίσεις έως κάθειρξη επτά χρόνων. Ομως στη φυλακή οδηγήθηκαν μόνον ο βασικός κατηγορούμ­ενος με τα ισόβια και εκείνος που καταδικάστ­ηκε σε 18 χρόνια. Ολοι οι άλλοι έχουν αναστολή στην έκτιση της ποινής μέχρι να δικαστεί η υπόθεση στο Εφετείο.

 ?? ?? Η μητέρα της 12χρονης αποφυλακίσ­τηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από παραμονή 18 μηνών στις φυλακές Κορυδαλλού.
Η μητέρα της 12χρονης αποφυλακίσ­τηκε την περασμένη εβδομάδα, έπειτα από παραμονή 18 μηνών στις φυλακές Κορυδαλλού.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece