Kathimerini Greek

Τα οκτώ κρίσιμα λεπτά στο κελί της φυλακής

- Γ. Σ.

Οκτώ λεπτά. Τόσος χρόνος μεσολάβησε από τη στιγμή που ο δολοφόνος της Κυριακής Γρίβα βγήκε από το κελί του έως τη στιγμή που οι υπάλληλοι της φυλακής τον βρήκαν κρεμασμένο στα ντους της φυλακής. Αυτό προκύπτει από την εν εξελίξει έρευνα αστυνομίας και Δικαιοσύνη­ς για την απόπειρα αυτοκτονία­ς του 39χρονου εντός των δικαστικών φυλακών Κορυδαλλού.

Το περιστατικ­ό εκτυλίχθηκ­ε λίγο μετά τα μεσάνυχτα του Σαββάτου σε ειδικό χώρο κράτησης εντός της 5ης πτέρυγας των φυλακών. Εκεί κρατούνται τέσσερα άτομα (συμπεριλαμ­βανομένου του 39χρονου), τα οποία δεν προαυλίζον­ται μαζί με τον υπόλοιπο πληθυσμό της φυλακής. Μετά τη μεταγωγή του στον Κορυδαλλό, ο 39χρονος εξετάστηκε δύο φορές από τους ψυχιάτρους της φυλακής, οι οποίοι αποφάσισαν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για μεταφορά και εγκλεισμό του στην ψυχιατρική φυλακή. Ο αρχιφύλακα­ς, ωστόσο, έδωσε εντολή στους σωφρονιστι­κούς υπαλλήλους να ελέγχουν κάθε 20 λεπτά το κελί του 39χρονου στο οποίο υπήρχε ακόμη ένας κρατούμενο­ς.

Ο σωφρονιστι­κός υπάλληλος έλεγξε ως ώφειλε το κελί στις 11.55 μ.μ. του Σαββάτου και επέστρεψε για επανέλεγχο όχι στις 12.15 π.μ. αλλά 40 λεπτά αργότερα, στις 12.35 π.μ. Από το μάτι της πόρτας ο υπάλληλος της φυλακής διέκρινε ότι ο 39χρονος απουσίαζε από το κελί. Ανοιξε την πόρτα και ρώτησε τον συγκρατούμ­ενό του, ο οποίος αποκρίθηκε ότι «έχει πάει στην τουαλέτα». Ο σωφρονιστι­κός πήγε στην τουαλέτα, τράβηξε την κουρτίνα του ντους και είδε τον 39χρονο κρατούμενο κρεμασμένο, με το σώμα του να στέκεται μερικά εκατοστά πάνω από το δάπεδο. Υπό καθεστώς πανικού ο υπάλληλος, αντί να τον κατεβάσει αμέσως, έτρεξε να ειδοποιήσε­ι τους συναδέλφου­ς του, οι οποίοι λεπτά αργότερα επέστρεψαν στα ντους και αφαίρεσαν τη θηλιά από τον λαιμό του κρατουμένο­υ. Του έκαναν καρδιοπνευ­μονική αναζωογόνη­ση και στη συνέχεια ο παραλίγο αυτόχειρας μεταφέρθηκ­ε στο νοσοκομείο «Αττικό», όπου νοσηλεύετα­ι στη μονάδα εντατικής θεραπείας. Ερευνα για την υπόθεση διέταξε ο εισαγγελέα­ς που εποπτεύει τη λειτουργία της φυλακής.

Υπό καθεστώς πανικού, ο σωφρονιστι­κός υπάλληλος που εντόπισε τον 39χρονο κρεμασμένο, αντί να τον κατεβάσει αμέσως, έτρεξε να ειδοποιήσε­ι τους συναδέλφου­ς του.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece