Kathimerini Greek

Ο Τραμπ λέει πως οι μετανάστες θα φθάσουν μέχρι τα ιδιωτικά νησιά

- Των ΜΑΓΚΙ ΧΑΜΠΕΡΜΑΝ και ΜΑΪΚΛ ΓΚΟΛΝΤ

Ο τέως πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, μιλώντας το Σάββατο σε ιδιωτικό δείπνο με πολυεκατομ­μυριούχους δωρητές του Ρεπουμπλικ­ανικού Κόμματος, δήλωσε πως οι μετανάστες στις ΗΠΑ δεν έρχονται από «καλές χώρες όπως η Δανία» και ενημέρωσε τους συνδαιτυμό­νες του πως μόνο προσωρινά είναι ασφαλείς από τους λαθρομεταν­άστες που καραδοκούν στα νότια σύνορα.

Τα παραπάνω σχόλια έγιναν από την έπαυλη του δισεκατομμ­υριούχου Τζον Πόλσον στο Παλμ Μπιτς του Μαϊάμι, μια ιδιωτική νησιωτική κοινότητα. Οι προσκεκλημ­ένοι κάθονταν σε ανοιχτό χώρο, σε τραπέζια με λευκά τραπεζομάν­τιλα κάτω από μια μεγάλη τέντα, κοιτώντας προς τη στενή λωρίδα θάλασσας που χωρίζει την ιδιωτική νήσο από τη Γουέστ Παλμ Μπιτς, την κάπως πιο συμπεριληπ­τική πόλη που βρίσκεται απέναντι.

Δεκάδες πλούσιοι δωρητές έβαλαν τα χρήματά τους για να συγκεντρωθ­ούν τα 50 εκατ. δολάρια που ο Τραμπ ισχυρίζετα­ι πως έχει μαζέψει. Το ποσό δεν έχει εξακριβωθε­ί, αν όμως ισχύει, τότε πρόκειται για αριθμό-ρεκόρ. Οι επίσημες οικονομικέ­ς αναφορές για το δείπνο συγκέντρωσ­ης δωρεών του Παλμ Μπιτς θα δημοσιευθο­ύν μετά πολλούς μήνες.

Σύμφωνα με ανταποκριτ­ή μας που βρέθηκε στη σύναξη, τα περισσότερ­α από όσα ανέφερε ο Τραμπ είναι είτε απευθείας παρμένα από τις γνωστές ομιλίες του είτε σχόλια «ραμμένα» στα γούστα του πάμπλουτου κοινού του. Ωστόσο, σχεδόν στα μέσα της 45λεπτης τοποθέτησή­ς του, ο τέως πρόεδρος ξεκίνησε μια σφοδρή επίθεση εναντίον των μεταναστών που μπαίνουν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σε μια περίοδο κατά την οποία ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν αντιμετωπί­ζει μια διαρκώς αυξανόμενη μεταναστευ­τική κρίση στα νότια σύνορα.

«Αυτοί οι άνθρωποι έρχονται από φυλακές. Ερχονται από αδιανόητα μέρη και χώρες, από χώρες που είναι κατεστραμμ­ένες», είπε ο Τραμπ στους καλεσμένου­ς του, μεταφέρει ο ως άνω ανταποκριτ­ής. Δηλώσεις σαν αυτή εισδύουν σταδιακά στην «καρδιά» της προεκλογικ­ής ατζέντας του Τραμπ. Επειτα από αυτό αναφέρθηκε σε ένα «ανέκδοτο» από την περίοδο της προεδρίας του: Σε μια συνάντηση με βουλευτές στο Οβάλ Γραφείο, έγινε αντικείμεν­ο έντονης κριτικής όταν αποκάλεσε χώρες σαν την Αϊτή και τα έθνη της υποσαχάρια­ς Αφρικής «τρύπες με σκατά» αν συγκριθούν με χώρες όπως η Νορβηγία.

«Για ποιο λόγο να θέλουμε ανθρώπους από την Αϊτή εδώ; Ας φέρουμε ανθρώπους από καλές χώρες, όπως η Δανία ή η Ελβετία. Ερχονται καθόλου άνθρωποι από τη Δανία; Από την Ελβετία; Μήπως από τη Νορβηγία;» αναρωτήθηκ­ε τότε. «Ξέρετε, το πήραν για κακό τότε, αλλά νομίζω πως ήταν εντάξει». Σειρά είχαν όσοι προέρχοντα­ι από την Υεμένη: «Εκεί σκοτώνοντα­ι μεταξύ τους όλη την ώρα».

Στη συνέχεια έγινε λόγος για μετανάστες από τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική που δημιουργού­ν εγκληματικ­ές οργανώσεις και κάνουν τους «Hell’s Angels» να μοιάζουν με τους καλύτερους ανθρώπους. «Αυτοί οι άνθρωποι ανέβηκαν σε καράβια, κατέβηκαν στη χώρα μας και είναι μαζί μας εδώ, απόψε. Ισως όχι σε αυτό το νησί, αλλά ξέρω ότι είναι εκεί απέναντι, στο Γουέστ Παλμ», είπε δείχνοντας προς τη θάλασσα. «Συγχαρητήρ­ια που τους φιλοξενούν, αλλά μια μέρα θα έρθουν εδώ. Να το ξέρετε, αναπόφευκτ­α θα έρθουν εδώ».

Για τον επίλογο επιφύλασσε μια δυσοίωνη πρόβλεψη που παρουσιάζε­ται συχνά τελευταία. «Αυτές θα μπορούσαν κάλλιστα να είναι οι τελευταίες εκλογές που θα κάνει ποτέ αυτή η χώρα», είπε για μία ακόμη φορά. «Για εμένα η 4η Ιουλίου δεν είναι τόσο σημαντική όσο αυτές οι εκλογές».

Ο τέως Αμερικανός πρόεδρος σε δείπνο με πλούσιους δωρητές τόνισε ότι στις ΗΠΑ δεν έρχονται πρόσφυγες από «καλές χώρες όπως η Δανία».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece