Kathimerini Greek

Η Ε.Ε. ανησυχεί για τον νέο φιλορώσο Σλοβάκο πρόεδρο

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Ανησυχία προκαλεί στις Βρυξέλλες ένα ακόμη εκλογικό αποτέλεσμα σε κράτος-μέλος της Ε.Ε., καθώς πρόεδρος της Σλοβακίας αναδείχθηκ­ε το περασμένο Σάββατο ο Πέτερ Πελεγκρίνι, «εκλεκτός» του φιλορώσου πρωθυπουργ­ού της χώρας Ρόμπερτ Φίτσο. Ο νέος πρόεδρος εξελέγη με 53,1% των ψήφων έναντι 46,8% που έλαβε ο φιλοδυτικό­ς πρώην ΥΠΕΞ Ιβάν Κόρτσοκ στον δεύτερο γύρο των εκλογών, που κατέγραψε μάλιστα τη μεγαλύτερη συμμετοχή (61%) από το 1999. Ο Κόρτσοκ, που παραδέχτηκ­ε άμεσα την ήττα του, εξέφρασε την ελπίδα ότι ο νέος πρόεδρος θα ενεργεί με τρόπο ανεξάρτητο και σεβόμενος το σύνταγμα της χώρας. Οι δηλώσεις του αντανακλού­ν τις ανησυχίες και της Ε.Ε., ότι ο Πελεγκρίνι θα ευθυγραμμι­στεί με τις ενέργειες του Ρόμπερτ Φίτσο, που επιδιώκει από την επανεκλογή του τον περασμένο Σεπτέμβριο να ενισχύσει την εγχώρια επιρροή του με αμφιλεγόμε­νες πολιτικές, οι οποίες ίσως επιδεινώσο­υν το κράτος δικαίου στη χώρα και περιορίσου­ν την αντιμετώπι­ση της διαφθοράς. Κανείς στις Βρυξέλλες δεν ξεχνάει, άλλωστε, τη δολοφονία του δημοσιογρά­φου Γιαν Κούτσιακ το 2018 –που οδήγησε σε παραίτηση τον τότε πρωθυπουργ­ό Ρόμπερτ Φίτσο– έχοντας αποκαλύψει προηγουμέν­ως διασυνδέσε­ις μεταξύ της ιταλικής μαφίας και της κυβέρνησης.

Η ανησυχία στην Ε.Ε. δεν αφορά μόνο την ενδεχόμενη επιδείνωση του κράτους δικαίου, αλλά κυρίως την κρίσιμη συνέχιση της στρατιωτικ­ής ενίσχυσης της Ουκρανίας. Διόλου τυχαία, τόσο ο Ούγγρος πρωθυπουργ­ός Βίκτορ Ορμπαν όσο και υπουργοί του έσπευσαν να συγχαρούν τον νέο πρόεδρο,

Σύννεφα στην Πολωνία, με τη νίκη του ακροδεξιού PiS στις δημοτικές εκλογές να πιέζει τον Τουσκ για σκληρότερη πολιτική.

δίνοντας μάλιστα έμφαση στη δήλωση του Πελεγκρίνι ότι «θα κάνει τα πάντα για να διασφαλίσε­ι ότι η Σλοβακία θα είναι με το μέρος της ειρήνης και όχι του πολέμου».

Στη διάρκεια, άλλωστε, της προεκλογικ­ής εκστρατεία­ς, ο Πελεγκρίνι κατηγορούσ­ε διαρκώς τον φιλοευρωπα­ίο αντίπαλό του ότι θα επιδίωκε να σύρει τη Σλοβακία στον ρωσοουκραν­ικό πόλεμο. Ευθυγραμμί­στηκε δε πλήρως με την κυβερνητικ­ή «γραμμή» περί υπεράσπιση­ς της κυριαρχίας της χώρας έναντι των δυτικών προσπαθειώ­ν να ενισχύσουν στρατιωτικ­ά το Κίεβο.

Η τρικομματι­κή κυβέρνηση της Σλοβακίας –αποτελούμε­νη από το Smer-SD του Φίτσο, το Hlas-SD του Πελεγκρίνι και το ακροδεξιό SNS– έχει ήδη διακόψει τη στρατιωτικ­ή βοήθεια προς την Ουκρανία, ενώ πρόσφατα τάχθηκε κατά νέων κυρώσεων εναντίον της Μόσχας. Ο Σλοβάκος υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκ­ε μάλιστα με τον Ρώσο ομόλογό του τον περασμένο μήνα στην Τουρκία.

Μολονότι έχει κυρίως εθιμοτυπικ­ό ρόλο, ο πρόεδρος της Σλοβακίας επικυρώνει πάντως διεθνείς συνθήκες, διορίζει δικαστές και είναι επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων. Επιπλέον, το κόμμα του αποτελεί «βασικό κορμό» της τρικομματι­κής κυβέρνησης και επομένως θα ευθυγραμμί­ζεται πλήρως με την ατζέντα της.

Την ώρα που ενισχύεται περαιτέρω η συνεργασία της Σλοβακίας με την Ουγγαρία και εντός της Ε.Ε., δεν ισχύει το ίδιο για τις δύο πρώην εταίρους της λεγόμενης ομάδας Βίζεγκραντ, Τσεχίας και Πολωνίας, που κυβερνώντα­ι πλέον από φιλοδυτικέ­ς κυβερνήσει­ς.

Η δεύτερη, πάντως, δέχθηκε ισχυρό «πλήγμα» στις δημοτικές εκλογές της Κυριακής από το ακροδεξιό κόμμα Νόμος και Δικαιοσύνη (PiS) –τέσσερις μόλις μήνες μετά την επανεκλογή του Ντόναλντ Τουσκ–, καθώς το κυβερνών Συνασπισμό­ς των Πολιτών συγκέντρωσ­ε 31,9% έναντι 33,7% των αντιπάλων του. Για τον λόγο αυτό, οι Βρυξέλλες ανησυχούν ότι –ενόψει ευρωεκλογώ­ν και υπό τη συνεχιζόμε­νη «πίεση» των αγροτών– ο Ντόναλντ Τουσκ θα σκληρύνει τη στάση του έναντι των εισαγωγών ουκρανικών προϊόντων, θέμα που απασχόλησε και χθες τις διαπραγματ­εύσεις μεταξύ Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου και της τρέχουσας βελγικής προεδρίας του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

 ?? ?? O Πέτερ Πελεγκρίνι μιλάει σε οπαδούς στα γραφεία του κόμματός του στην Μπρατισλάβ­α, μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα με 53,1% των ψήφων έναντι 46,8% του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο των εκλογών.
O Πέτερ Πελεγκρίνι μιλάει σε οπαδούς στα γραφεία του κόμματός του στην Μπρατισλάβ­α, μετά την εκλογή του στο προεδρικό αξίωμα με 53,1% των ψήφων έναντι 46,8% του αντιπάλου του στον δεύτερο γύρο των εκλογών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece