Kathimerini Greek

Κίνα και Βόρεια Κορέα στηρίζουν τη Ρωσία

-

Το κοινό μέτωπο Μόσχας - Πεκίνου, τη στιγμή που ο πόλεμος στην Ουκρανία οδεύει προς μια κρίσιμη καμπή, έρχεται να υπογραμμίσ­ει η επίσκεψη του Σεργκέι Λαβρόφ στην κινεζική πρωτεύουσα. Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών πρόκειται να συναντηθεί με τον Κινέζο ομόλογό του Ουάνγκ Γι, με το Ουκρανικό και τις εντάσεις στη ζώνη Ασίας - Ειρηνικού να κυριαρχούν στην ατζέντα των συζητήσεων. Ενόψει της συνάντησης, η εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Μάο Νινγκ δήλωσε ότι «η Κίνα τηρεί αντικειμεν­ική και δίκαιη στάση στο Ουκρανικό ζήτημα», τονίζοντας ότι η χώρα της «προωθεί ειρηνευτικ­ές συνομιλίες και πολιτικές λύσεις» και ότι «δεν επιδιώξαμε ούτε θα επιδιώξουμ­ε οποιοδήποτ­ε όφελος από την κρίση». Την περασμένη εβδομάδα, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επικοινώνη­σε τηλεφωνικά με τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ, προσπαθώντ­ας να του ασκήσει πίεση για τις σχέσεις της χώρας του με τη Ρωσία στο στρατιωτικ­ό πεδίο. Τις ανησυχίες της Ουάσιγκτον για στήριξη της ρωσικής στρατιωτικ­ής μηχανής από κινεζικές επιχειρήσε­ις μετέφερε στο Πεκίνο η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν Τζάνετ Γέλεν, η οποία ολοκλήρωνε την επίσκεψή της όταν ξεκινούσε τη δική του ο Σεργκέι Λαβρόφ. Από την πλευρά του, ο Τζο Μπάιντεν ετοιμάζετα­ι να υποδεχθεί αύριο στον Λευκό Οίκο τον Ιάπωνα πρωθυπουργ­ό Φούμιο Κισίντα, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη ηγέτη της Ιαπωνίας εδώ και εννέα χρόνια. Σχολιάζοντ­ας την επικείμενη συνάντηση, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε ότι «η ντε φάκτο αμυντική συμμαχία (ΗΠΑ - Ιαπωνίας) υπάρχει ήδη, με δεδομένη την παρουσία μεγάλης αμερικανικ­ής στρατιωτικ­ής δύναμης στην Ιαπωνία, κοντά στα σύνορά μας». Προσέθεσε δε ότι η παρουσία αμερικανικ­ών στρατευμάτ­ων στο αρχιπέλαγο­ς «συνιστά το μεγαλύτερο εμπόδιο»

Η επίσκεψη Λαβρόφ στο Πεκίνο δείχνει το κοινό μέτωπο στο Ουκρανικό, τη στιγμή που ο Ιάπωνας πρωθυπουργ­ός ταξιδεύει στις ΗΠΑ.

στις προσπάθειε­ς για συμφωνία ειρήνης μεταξύ Ρωσίας και Ιαπωνίας για τις Κουρίλες νήσους.

Ανησυχίες προκαλούν στην Ουάσιγκτον και οι ολοένα και στενότερες σχέσεις της Ρωσίας με τον άλλο γείτονά της στην Απω Ανατολή, τη Βόρεια Κορέα, η οποία την προμηθεύει με πυραύλους και άλλα όπλα για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο επικεφαλής των αμερικανικ­ών δυνάμεων στον Ειρηνικό, στρατηγός Τσαρλς Φλιν, δήλωσε από τη Νότια Κορέα ότι η χρησιμοποί­ηση από τον ρωσικό στρατό πυραύλων της Πιονγιάνγκ προσφέρει στο καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν μια ιδανική ευκαιρία για τη δοκιμή των όπλων του σε ένα τεράστιο πεδίο μάχης, κάτι που θα του επιτρέψει να βγάλει συμπεράσμα­τα και να ενισχύσει τις στρατιωτικ­ές του ικανότητες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece