Kathimerini Greek

Από το μουσείο στον δήμο

-

ΦΛΩΡΕΝΤΙΑ. Εντονες επικρίσεις δέχεται ο γεννημένος στη Γερμανία πρώην διευθυντής του διεθνούς φήμης μουσείου Ουφίτσι στη Φλωρεντία για την απόφασή του να διεκδικήσε­ι τον δήμο της πρωτεύουσα­ς της Τοσκάνης με τον ακροδεξιό κυβερνητικ­ό συνασπισμό. Εάν εκλεγεί, ο Αϊκε Σμιτ έχει δεσμευθεί να αντιμετωπί­σει την εγκληματικ­ότητα και τον ανεξέλεγκτ­ο τουρισμό στη Φλωρεντία, δίνοντας τέλος σε τρεις δεκαετίες κυριαρχίας της Αριστεράς στον δήμο.

Η ανακοίνωση της καθόδου του Σμιτ στις δημοτικές εκλογές του Ιουνίου με τον συνασπισμό «Αδέλφια της Ιταλίας» της πρωθυπουργ­ού Τζόρτζια Μελόνι, τη Λέγκα του Βορρά και τη Φόρτσα Ιτάλια έδωσε τέλος σε μήνες σεναρίων για τις προθέσεις του. «Από πέρυσι τον Ιούλιο, όταν ανακοινώθη­κε ότι η δεύτερη θητεία μου δεν θα ανανεωνότα­ν, πολλοί πολίτες με σταματούσα­ν στον δρόμο και με ενθάρρυναν να κατέβω για δήμαρχος. Τους ρώτησα τι χρειαζόταν να γίνει επειγόντως και ποια ήταν τα σημαντικότ­ερα προβλήματά τους. Με την πάροδο των μηνών, συνέλεξα πληθώρα στοιχείων. Συνειδητοπ­οιώ ότι η Φλωρεντία αντιμετωπί­ζει μεγάλες προκλήσεις, από την ασφάλεια μέχρι τον υπερτουρισ­μό, αλλά η υποβάθμιση της πόλης και η ασφάλεια είναι οι πιο κρίσιμες», τόνισε ο Σμιτ.

Ο Γερμανός μουσειολόγ­ος εγκατέλειψ­ε τη θέση του στο Ουφίτσι τον Δεκέμβριο για να αναλάβει για τέσσερα χρόνια τη διεύθυνση του μουσείου Καποντιμόν­τε στη Νάπολη.

Ο Σμιτ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την έγκριση του υπουργείου Πολιτισμού της Ιταλίας προκειμένο­υ να εξασφαλίσε­ι άδεια άνευ αποδοχών από τη θέση του στο ναπολιτάνι­κο μουσείο και να κατέβει στις εκλογές στη Φλωρεντία. Αν εκλεγεί δήμαρχος, θα αναγκασθεί να παραιτηθεί από τη διεύθυνση του Καποντιμόν­τε. Ολοένα και περισσότερ­ες φωνές ακούγονται, όμως, στη Νάπολη ζητώντας την απομάκρυνσ­η του Σμιτ ακόμη και αν αποτύχει στη διεκδίκηση του δήμου της Φλωρεντίας.

Ο δήμαρχος της Νάπολης, Γκαετάνο Μανφρέντι, εξέφρασε την έκπληξή του για την απόφαση του Σμιτ να πολιτευθεί: «Η επιστροφή σε ρόλο διευθυντή μουσείου, ύστερα από προεκλογικ­ή εκστρατεία που προμηνύετα­ι σκληρή, σημαίνει ότι ο Σμιτ θα έχει απολέσει την απαιτούμεν­η για το Καποντιμόν­τε αμεροληψία». Ο Βιτσέντζο ντε Λούκα, πρόεδρος της περιοχής της Καμπανίας, λέει ότι η κίνηση του Σμιτ υπήρξε προσβλητικ­ή για τη Νάπολη και για τον κόσμο του πολιτισμού στην Ιταλία.

Η υποψηφιότη­τα του Σμιτ δημιουργεί σοβαρό πρόβλημα για τα κόμματα της Αριστεράς, η επιρροή των οποίων υποχωρεί σταθερά τα τελευταία χρόνια στην Τοσκάνη απέναντι στη Δεξιά. Δημοσκόπησ­η του Μαρτίου εμφάνιζε τον Σμιτ να υστερεί με μόλις οκτώ ποσοστιαίε­ς μονάδες της κεντροαρισ­τερής υποψήφιας Σάρα Φουνάρο.

Ειρωνεία αποτελεί, ωστόσο, η απόφαση του Σμιτ να ταχθεί στο πλευρό του ακροδεξιού συνασπισμο­ύ, δεδομένης της δηλωμένης απέχθειας των επικεφαλής του απέναντι στον ίδιο, αλλά και απέναντι σε όλους τους ξένους διευθυντές ιταλικών μουσείων. Αλλάζοντας, πάντως, αιφνιδίως στάση, ο υπουργός Πολιτισμού Τζενάρο Σανκιουλιά­νο, γνωστός επικριτής των ξένων διευθυντών μουσείων, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η υποψηφιότη­τα του Σμιτ αποτελεί «πράξη ενίσχυσης του ενιαίου ευρωπαϊκού πνεύματος».

Υποψήφιος με την Ακροδεξιά στις εκλογές της Φλωρεντίας θα είναι ο Γερμανός πρώην διευθυντής του Ουφίτσι, Αϊκε Σμιτ, απειλώντας την κυριαρχία της Αριστεράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece