Kathimerini Greek

Ο άγνωστος πόλεμος

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Οταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο του 2022, πολλοί στη Δύση, όπως και στη χώρα μας, αγνοούσαν ότι υπάρχει ένα βαθύ παρελθόν αντιπαλότη­τας μεταξύ των δύο χωρών.

Ειδικά για την Ουκρανία, πρόκειται και για ένα τραυματικό παρελθόν: τις γενοκτονικ­ές πολιτικές που ακολούθησε ο Στάλιν τη δεκαετία του '30, οδηγώντας την Ουκρανία σε λιμό, διαδέχθηκε ο Μεγάλος Τρόμος, με τις μεγάλες εκκαθαρίσε­ις, στα τέλη της ίδιας δεκαετίας.

Ας μην ξεχνάμε επίσης ότι η Ουκρανία, δεμένη στο άρμα της τότε Σοβιετικής Ενωσης, θεωρήθηκε μια μη χώρα, ένα μη έθνος από τους Ρώσους. Είναι αυτό που διατυμπανί­ζει και σήμερα ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ομως η επεκτατική πολιτική της Ρωσίας απέναντι στην Ουκρανία προεκτείνε­ται και στις άλλες γειτονικές της χώρες, κυρίως αυτές της Βαλτικής, αλλά και στη Φινλανδία.

Η σχέση της Μόσχας με τη Φινλανδία αποτελεί ένα ξεχωριστό κεφάλαιο, καθώς και εδώ υπάρχει ένα βαθύ, πολεμικό παρελθόν. Ακριβώς αυτό το παρελθόν, που όμως συνδέεται άμεσα και με το παρόν, καταγράφει στο βιβλίο του «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Πώς επιβίωσε η Φινλανδία απέναντι στον Στάλιν» ο Φινλανδός ιστορικός Κίμο Ρεντόλα (Kimmo Rentola).

Το βιβλίο κυκλοφόρησ­ε πολύ πρόσφατα από τις εκδόσεις Παπαδόπουλ­ος, σε μετάφραση (από τα φινλανδικά) των Ριίκα Πουκίνεν και Μαρίας Μαρτζούκου. Ο συγγραφέας του είναι ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμ­ιο του Ελσίνκι και η έρευνά του επικεντρών­εται στην ιστορία του Ψυχρού Πολέμου, των σοβιετικο-φινλανδικώ­ν σχέσεων και του σκανδιναβι­κού κομμουνισμ­ού.

Το βιβλίο κυκλοφορεί στα ελληνικά περίπου ένα χρόνο μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, γεγονός που ο ίδιος ο Πούτιν θεώρησε αποτυχία για τη Ρωσία και αφού προηγήθηκα­ν 75 ολόκληρα χρόνια μιας ισορροπίας τρόμου ανάμεσα στις δύο χώρες – μάλλον ανάμεσα στον Γολιάθ (Ρωσία) και στον Δαυίδ (Φινλανδία).

Αυτό είναι και το βιβλίο που θα μας απασχολήσε­ι αυτή την εβδομάδα, στο οποίο εξιστορείτ­αι μια άγνωστη, αλλά εξαιρετικά δραματική (και απρόσμενη ως προς την έκβασή της) πολεμική αναμέτρηση στο πλαίσιο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Τον Νοέμβριο του 1939, και ενώ η Ρωσία είχε ήδη εισβάλει στην Πολωνία από τα ανατολικά (περίπου δεκαπέντε ημέρες μετά τη γερμανική εισβολή από τα δυτικά, γεγονός που αποτέλεσε και την αφορμή για το ξέσπασμα του Β΄ Παγκοσμίου), ο Κόκκινος Στρατός εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση εναντίον της μικρής ανεξάρτητη­ς δημοκρατία­ς της Φινλανδίας.

Η σύγκρουση αυτή ονομάστηκε «Χειμερινός πόλεμος» και έληξε με νίκη των Φινλανδών. Αλλά ο Στάλιν προσπάθησε ξανά να κατακτήσει τη μικρή χώρα του παγωμένου Βορρά, και πάλι χωρίς να τα καταφέρει. Είναι μια μοναδική αφήγηση με νέα στοιχεία και τεκμήρια από τον συγγραφέα. Ποιος ξέρει αυτή την ιστορία; Ελάχιστοι. Η συνέχεια αύριο.

 ?? ?? Πεδίο βολής αρμάτων στο Καζακστάν. Τα ιδιοφυή άλογα, αδιάφορα, συνεχίζουν τη βοσκή τους ενώ δύο απ’ αυτά –άγνωστο γιατί– έχουν ξεραθεί στα γέλια καταγής. Η χώρα της Ασίας, αθλητική υπερδύναμη, είναι το μεγαλύτερο περίκλειστ­ο κράτος του κόσμου (είκοσι φορές όσο η Ελλάδα), κατοικείτα­ι από 130 φυλές, στην πλειονότητ­α Καζάκοι, με τις στέπες κυρίαρχες στα εδάφη της.
Πεδίο βολής αρμάτων στο Καζακστάν. Τα ιδιοφυή άλογα, αδιάφορα, συνεχίζουν τη βοσκή τους ενώ δύο απ’ αυτά –άγνωστο γιατί– έχουν ξεραθεί στα γέλια καταγής. Η χώρα της Ασίας, αθλητική υπερδύναμη, είναι το μεγαλύτερο περίκλειστ­ο κράτος του κόσμου (είκοσι φορές όσο η Ελλάδα), κατοικείτα­ι από 130 φυλές, στην πλειονότητ­α Καζάκοι, με τις στέπες κυρίαρχες στα εδάφη της.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece