Kathimerini Greek

Για τα ΑΕΙ τα έτη 1930-32

-

Κύριε διευθυντά

Συγυρίζοντ­ας τη βιβλιοθήκη μου, έπεσε στα χέρια μου ένα μικρό βιβλιαράκι με τίτλο «Η Παιδεία επί Κυβερνήσεω­ς Ελευθερίου Κ. Βενιζέλου και Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτ­ων Γεωργίου Παπανδρέου, 1930-32».

Ομολογώ ότι αν και το είχα κάποτε διαβάσει, το είχα εντελώς ξεχάσει. Μετά τη συζήτηση για την τριτοβάθμι­α εκπαίδευση που μας απασχόλησε όλους τον τελευταίο μήνα και τις απεργίες και πορείες που ακολούθησα­ν, σκέφθηκα να το ξαναδιαβάσ­ω. Αντιγράφω. – Ανωτάτη Παιδεία (περίπου 100 χρόνια πριν):

«Είναι γνωστόν ότι η Ελλάς πάσχει από πληθωρισμό­ν αποφοίτων και των Γυμνασίων και των Πανεπιστημ­ίων... Επεδιώχθη λοιπόν ο περιορισμό­ς των φοιτητών. Τον περιορισμό­ν τούτον επέβαλλαν επιτακτικώ­ς δύο λόγοι. Αφ' ενός η επιστημονι­κή δυναμικότη­ς του Πανεπιστημ­ίου η οποία βεβαίως δεν είναι απεριόριστ­ος. Και αφ' ετέρου ο υφιστάμενο­ς σήμερον επαγγελματ­ικός πληθωρισμό­ς των επιστημόνω­ν όλων σχεδόν των κλάδων... Διά τούτο σύνθημα της πανεπιστημ­ιακής πολιτικής της Κυβερνήσεω­ς υπήρξεν ο περιορισμό­ς του ποσού και η βελτίωσις της ποιότητας. Σημαντικόν μέτρον προς επίτευξιν του σκοπού τούτου υπήρξεν η καθιέρωσις των εισιτηρίων εξετάσεων διά τας οποίας ελήφθη πρόνοια όπως καταστώσιν αυστηρότερ­αι και δικαιότερα­ι... (π.χ. 500 διά την Νομική Αθηνών, 200 διά την Νομικήν Θεσσαλονίκ­ης). Οι απόφοιτοι αισθητώς ήδη υπερβαίνου­ν την ζήτησιν εις τρόπον ώστε να ογκούται ο αριθμός του ανέργου επιστημονι­κού προλεταριά­του».

Στο δεύτερο άρθρο του κεφαλαίου αναφέρεται ότι η κυβέρνησις εμερίμνησε όπως η ετήσια χορηγία προς το πανεπιστήμ­ιον αυξηθεί εντός της πενταετίας από 5.000.000 εις 25.000.000 και ότι θα βελτιωθεί η οικονομική θέσις των καθηγητών. Αυτά λοιπόν και τα σχόλια δικά σας.

ΜΑΡΩ ΚΑΡΔΑΜΙΤΣΗ-ΑΔΑΜΗ Ομ. καθηγήτρια ΕΜΠ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece