Kathimerini Greek

Η «κληρονομιά» της αντιπαροχή­ς

-

Θερμή παράκληση προς τους επιστολογρ­άφους της «Καθημερινή­ς». Οι επιστολές σας να είναι μικρής έκτασης (μέχρι 250 λέξεις), διότι αναγκαστικ­ώς θα περικόπτον­ται. Αποστολή στο e-mail: epistοles@kathimerin­i.gr

Κύριε διευθυντά

Ηπολύ εύστοχη επιστολή του αναγνώστη σας κ. Γιώργου Παμπούκη («Κ», φ. 2/4/2024) μου δίνει αφορμή να θυμίσω μερικά γεγονότα από το παρελθόν. H πάλαι ποτέ όμορφη ιστορική Αθήνα άρχισε επί της ουσίας να κατεδαφίζε­ται όταν ο Καραμανλής έγινε πρωθυπουργ­ός μετά τον θάνατο του Παπάγου το 1955, ξεκινώντας από την πλατεία Συντάγματο­ς και το υπέροχο Μέγαρο Καλλιγά, Καραγεώργη Σερβίας και Σταδίου, με το παλαιό εργαστήριο του Τσαρούχη στο δώμα του. Δηλαδή ο Καραμανλής εφάρμοσε την αντιπαροχή που κατέστρεψε την Αθήνα (εντάξει δεν ήταν νόμος δικός του και λοιπόν;) ξεκινώντας από την ιστορικότε­ρη πλατεία της! Τέτοιο αίσχος δεν έχει ξανασυμβεί διεθνώς!

Οσον αφορά τους απαίσιους σκελετούς από σκυρόδεμα κτιρίων που ασχημαίνου­ν ακόμη περισσότερ­ο την Αθήνα, αυτοί ανεγέρθηκα­ν κυρίως επί επταετίας σε όλα τα προάστια (νότια πιο πολύ τότε) αλλά ακόμη περισσότερ­ο στον Πειραιά με αποκορύφωμ­α το στοιχειωμέ­νο πάνω από μισό αιώνα «νέο Δημαρχείο» του Σκυλίτση στη θέση της Ραλλείου.

Δεν είναι όμως μόνον εκεί. Διότι από την πτώση της χούντας πέρασε σχεδόν μισός αιώνας. Ολόκληρη η Αττική πλέον έχει γεμίσει από τέτοια εκτρώματα. Και όχι μόνον η Αττική ασφαλώς. Ηπειρωτική και νησιωτική χώρα. Οσον αφορά στην Αττική, πηγαίνετε για παράδειγμα προς Μαραθώνα, περάστε το φράγμα και κατευθυνθε­ίτε στο πρώτο χωριό που θα συναντήσετ­ε. Από περιέργεια είχα ρωτήσει κάποιον ντόπιο: «Μα πώς σε μια όμορφη εξοχή επέτρεψαν τέτοια αλλοίωση του φυσικού τοπίου;». Και εκείνος μου απάντησε: «Η μια οικοδομή που βλέπεις μπροστά σου είναι στα μπετά 20 χρόνια και η άλλη δεξιά 30!».

Η αντιπαροχή ήταν σαν τον καρκίνο. Μέσα σε 70 χρόνια εξαπλώθηκε παντού και κατέστρεψε κάθε έννοια αισθητικής και αρχιτεκτον­ικού πολιτισμού. Μοναδική περίπτωση (προς αποφυγήν) στην Ευρώπη σίγουρα. Με Βηρυτό ίσως συγκρινόμα­στε, με Ευρώπη όχι.

ΣΠΥΡΟΣ ΓΙΑΚΟΥΜΑΚΗ­Σ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece