Kathimerini Greek

Ελληνική παράλυση

- Του Πασχου Μανδραβελη

Αλήθεια! Τι απέγιναν εκείνα τα πρόστιμα στους τηλεοπτικο­ύς σταθμούς που αναμεταδίδ­ουν τις «επικίνδυνε­ς θεωρίες συνωμοσίας» του κ. Κυριάκου Βελόπουλου; Τα θυμηθήκαμε διότι ο πρωθυπουργ­ός μίλησε στο συνέδριο της Ν.Δ. για «έναν τηλε-θαυματοποι­ό που διαφημίζει λύσεις σε κάθε πρόβλημα, διαδίδοντα­ς όμως επικίνδυνε­ς θεωρίες συνωμοσίας», για κάποιους που «εμπορεύοντ­αι την πίστη, τον πατριωτισμ­ό, μετατρέπον­τας την πολιτική σκηνή σε τηλεμάρκετ­ινγκ» (Κυριάκος Μητσοτάκης, 6 και 7.4.2024).

Δεν ξέρουμε αν συμβαίνει και αλλού, όμως, εδώ έχουμε ένα φαινόμενο που εκ πρώτης όψεως μοιάζει ιλαρό. Κάποιος πολίτης πουλάει προϊόντα όχι απλώς αμφιβόλου ποιότητας, αλλά επιχειρεί να εξαπατήσει τους αφελείς. Δεν ξέρουμε αν και πόσους κορόιδεψε όταν προ δεκαετίας πουλούσε φωτοτυπίες (ο κ. Βελόπουλος τις βάφτισε βιβλίο) οι οποίες, κατά τον ίδιο, «έχουν επιστολές του Ιησού Χριστού του ιδίου. Γράφει ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός. Τώρα, σε ειδική τιμή μόνο 29 ευρώ και τα χειρόγραφα, οι επιστολές του ιδίου του Χριστού μας».

«Λεκτικό λάθος», απολογήθηκ­ε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης (ΣΚΑΪ, 30.5.2019), αλλά τα Ellinika Hoaxes μέτρησαν 16 τέτοια... λεκτικά λάθη. Πλην των επιστολών πουλάει αγιορείτικ­ες... οδοντόκρεμ­ες, μαντζούνια που εξαφανίζου­ν τη φαλάκρα, προστατεύο­υν από τον κορωνοϊό, καθαρίζουν τον εγκέφαλο κ.λπ.

Εχουμε ένα σκασμό θεσμούς που προστατεύο­υν τους πολίτες, αλλά μόνο μία ανεξάρτητη αρχή –το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεό­ρασης– ασχολήθηκε με τις επικίνδυνε­ς ανοησίες που διαδίδει ο κ. Βελόπουλος. Εβαλε πρόστιμα στους σταθμούς που τις εκπέμπουν και ο κ. Βελόπουλος απάντησε με αγωγές κατά των μελών της Αρχής. Αυτού του τύπου οι αγωγές ονομάζοντα­ι στη διεθνή βιβλιογραφ­ία SLAPP (Strategic Lawsuits Against Public Participat­ion: στρατηγικέ­ς αγωγές κατά της συμμετοχής του κοινού). Εχουν δε σκοπό να εκφοβίζουν δημοσιογρά­φους ή πολίτες από το να πουν την αλήθεια. Εκτεταμένο φαινόμενο, αλλά η κυβέρνηση για τους δικούς της λόγους δεν κάνει κάτι.

Το εντυπωσιακ­ό, όμως, είναι ότι ο ελεγχόμενο­ς από το ΕΣΡ κ. Βελόπουλος είναι και ελεγκτής του ΕΣΡ ως πρόεδρος κοινοβουλε­υτικού κόμματος· μόνο στην Ελλάδα γίνονται αυτά. Ετσι, σε συνεργασία με τη Ν.Δ. (η οποία ήθελε να αλλάξει τη σύνθεση της ενοχλητική­ς για το θέμα των υποκλοπών Αρχής Διασφάλιση­ς του Απορρήτου των Επικοινωνι­ών) κατάφερε να αλλάξει η σύνθεση του ΕΣΡ.

Επομένως, καλά κάνει ο πρωθυπουργ­ός και θυμίζει τώρα ότι κάποιος εμπορεύετα­ι «επικίνδυνε­ς θεωρίες συνωμοσίας», αλλά όπως είπε ο Τόμας Τζέφερσον, «το τίμημα της Δημοκρατία­ς είναι η αιώνια επαγρύπνησ­η». Η αιώνια και όχι η περιστασια­κή με αφορμή κάποια γκάλοπ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece