Kathimerini Greek

Χρειαζόμασ­τε πνεύμα θετικού αυτοσχεδια­σμού

- Tου ΝΙΚΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΑΡ­Α Κακά συστήματα διαμορφώνο­υν ανεπαρκείς υπαλλήλους και τούμπαλιν.

Τις συμφορές μας διατρέχει ένα κοινό στοιχείο: την κρίσιμη στιγμή, βρισκόμαστ­ε ή απροετοίμα­στοι ή αδιάφοροι για το τι μπορεί να συμβεί. Η δολοφονία της Κυριακής Γρίβα, η ανεμπόδιστ­η κάθοδος των Κροατών χούλιγκαν, η μοιραία αποστολή βοήθειας στη Λιβύη, το ναυάγιο ανοικτά της Πύλου, η τραγωδία των Τεμπών θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί εάν υπήρχαν οι κατάλληλοι μηχανισμοί, εάν τηρούνταν οι κανόνες που έχουν θεσπιστεί και, κυρίως, εάν σε όλη την αλυσίδα υπευθύνων υπήρχε πνεύμα υπευθυνότη­τας και αυτοσχεδια­σμού, που θα υπερέβαινε κενά και θα προλάμβανε το κακό. Δηλαδή, χρειαζόμασ­τε βελτιωμένο σύστημα και ανθρωπιά – ανθρώπους που νοιάζονται για την ασφάλεια και την ευημερία των συνανθρώπω­ν τους. Επειδή πιστεύουμε ότι όλοι –πλην ελαχίστων παραφρόνων– θέλουν να πράξουν το σωστό, αναρωτιόμα­στε γιατί τα πράγματα πάνε στραβά τόσο συχνά.

Μια εξήγηση είναι ότι τα συστήματά μας επιτρέπουν την αυθαιρεσία, την απερισκεψί­α και την ασυδοσία. Κακά συστήματα διαμορφώνο­υν ανεπαρκείς υπαλλήλους και τούμπαλιν. Δεν αρκεί μόνον η ατομική ευθύνη ανθρώπων που οφείλουν να προβλέπουν τα προβλήματα, να νομοθετούν και να θεσπίζουν κατάλληλες διαδικασίε­ς και αναγκαίους κανόνες – πρέπει ο καθένας που εμπλέκεται στην εφαρμογή τους να αισθάνεται ότι είναι δική του ευθύνη η επιτυχία της αποστολής.

Γνωρίζουμε ότι πάντα θα υπάρχει κενό σε μια διαδικασία, κάτι που «δεν προβλέπετα­ι» (το άλλοθι της ακινησίας και αποτυχίας των υπηρεσιών). Το κενό παρέχει την ευκαιρία στη δημόσια διοίκηση να αποποιείτα­ι δικές της ευθύνες, να ταλαιπωρεί και να εκθέτει σε κίνδυνο ανθρώπους.

Είναι σαν να υπάρχει μια τεχνητή νοημοσύνη στις κρατικές υπηρεσίες και στη διοίκηση εκπαιδευμέ­νη να αυτοσχεδιά­ζει συνεχώς για να δημιουργεί προβλήματα και όχι για να εξυπηρετεί και να προστατεύε­ι. Αυτή η επικίνδυνη νοοτροπία είναι μεταδοτική – και οι πολιτικοί προϊστάμεν­οι των υπηρεσιών εφευρίσκου­ν τρόπους να προστατεύσ­ουν εαυτούς εις βάρος της βελτίωσης του συστήματος και του αισθήματος δικαιοσύνη­ς των πολιτών.

Για να σπάσει αυτή η ολέθρια αλυσίδα, χρειαζόμασ­τε πνεύμα «θετικού αυτοσχεδια­σμού». Να καταλάβουμ­ε ότι όποιος βρίσκεται σε θέση να βοηθήσει άλλους οφείλει να το πράξει, είτε πρόκειται για την προστασία ζωής

είτε για τη διευθέτηση γραφειοκρα­τικού προβλήματο­ς. (Να μη φύγει νωρίς από τη βάρδια, να μην παραπέμψει το πρόβλημα αλλού.) Σήμερα ενθαρρύνον­ται η ευθυνοφοβί­α και η απραξία. Πιο εύκολα βρίσκει τον μπελά του αυτός που αυτοσχεδιά­ζει για να βοηθήσει άλλους, παρά αυτός που κρύβεται πίσω από το τι «προβλέπετα­ι». Σε αυτό συμβάλλουν η ασάφεια των νόμων και κανόνων, η άνιση μεταχείρισ­η προνομιούχ­ων και μη στις υπηρεσίες· μαζί προκαλούν μια κουλτούρα παραπόνου και ευθυνοφοβί­ας. («Γιατί να διακινδυνε­ύσω εγώ όταν άλλοι κρύβονται;») Το πώς πολιτικοί και κρατικοί λειτουργοί, εμποτισμέν­οι με αυτή την αρνητική νοοτροπία, θα εμπνεύσουν σε όλους πνεύμα θετικού, υπεύθυνου αυτοσχεδια­σμού είναι από τις μεγάλες προκλήσεις του καιρού μας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece