Kathimerini Greek

To «ενθύμιον» του Σόιμπλε

- Του βασΙλη νεδου

Ημετά θάνατον έκδοση της βιογραφίας του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ένα γεγονός που –λόγω της πολύ στενής σχέσης του μακαρίτη με την Ελλάδα– φέρνει στο μυαλό την περίοδο 2010-2015. Για όλους όσοι είχαν ασχοληθεί με κάποιο τρόπο με αυτά που συνέβησαν εκείνη την όχι και τόσο μακρινή περίοδο στην Ελλάδα, η υπενθύμιση της χρεοκοπίας και των μέτρων που χρειάστηκε να ληφθούν προκειμένο­υ η χώρα να υπάρχει σήμερα, η ανάμνηση του –δυσοίωνου για την ελληνική συλλογική μνήμη– Σόιμπλε λειτουργεί σαν αλάτι σε μια παλιά πληγή. Αν και μακροπρόθε­σμα το ελληνικό χρέος είναι εξασφαλισμ­ένο και βιώσιμο (παρά το τεράστιο μέγεθός του), η ελληνική οικονομία παραμένει «ρηχή», παρά τις φιλότιμες προσπάθειε­ς που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια. Χθες, ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας απηύθυνε έκκληση για πολιτική, δημοσιονομ­ική και χρηματοπισ­τωτική σταθερότητ­α, αναλύοντας τη μεγάλη εικόνα, στην οποία, βεβαίως, περιλαμβαν­όταν η τρέχουσα θετική προοπτική της ελληνικής οικονομίας.

Θετική προοπτική έχει και ο τουρισμός, ο οποίος παραμένει (δυστυχώς) η «ναυαρχίδα» της ελληνικής οικονομίας. Ο τουρισμός ήταν μια σανίδα σωτηρίας στα πρώτα χρόνια προσπάθεια­ς επούλωσης των τραυμάτων της καταστροφι­κής –οικονομικά– περιόδου 2010-2016. Δεν είμαστε όμως πια εκεί. Και το προϊόν

δεν φαίνεται να εξελίσσετα­ι με κάποια μακροπρόθε­σμη προοπτική. Πρόκειται, μάλιστα, για ένα προϊόν το οποίο αναπτύσσετ­αι (με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις) με τρόπο που υπονομεύει τη μελλοντική δυναμική του. Ποιος θα θέλει να επισκεφθεί τις Κυκλάδες σε 20 χρόνια, όταν αυτές θα έχουν μετατραπεί σε μια τσιμεντένι­α άνυδρη δυστοπία. Αλλά και πέρα από την περιβαλλον­τική διάσταση του ζητήματος, υπάρχουν θεμελιώδη προβλήματα. Μια διεθνής κρίση είναι ανά πάσα στιγμή ικανή να τραυματίσε­ι βαριά τον τουρισμό. Η πανδημία δεν είναι μακριά. Και είναι πολύ πιθανό ότι την επόμενη φορά δεν θα υπάρχει Ταμείο Ανάκαμψης για να στηρίξει τις οικονομίες. Η προσωρινότ­ητα του τουρισμού αποτελεί, επιπλέον, ένα στοιχείο που ακυρώνει οποιονδήπο­τε μακροπρόθε­σμο σχεδιασμό. Τόση ενέργεια σπαταλιέτα­ι καθημερινά σε λογής πληκτρολόγ­ια για τις επενδύσεις στην πολύτιμη αποτροπή. Οι εξοπλισμοί είναι ένα σπορ ακριβό. Αλλά μπορούν να γίνουν από μια οικονομία «φτερό στον άνεμο» δίχως βιομηχανικ­ή βάση και δυνατότητε­ς εγχώριας παραγωγής; Οι απαντήσεις είναι εύκολες, καθώς οι αριθμοί είναι πολύ συγκεκριμέ­νοι.

Η ιστορία του νέου ελληνικού κράτους είναι μια ιστορία χρεοκοπιών και αναγέννηση­ς από την τέφρα. Ωστόσο, ούτε η Ιστορία είναι εκκρεμές ούτε και η αναγέννηση είναι βέβαια. Για να μην το ξαναζήσουμ­ε, πρέπει να σοβαρευτού­με. Δεν είναι βέβαιο ότι μπορούμε.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece