Kathimerini Greek

Σκοτεινή λάμψη, κίνητρα και ρευστή σεξουαλικό­τητα

- Του ΝΙΚΟΥ ΒΑΤΟΠΟΥΛΟΥ

Η επανασύνδε­ση της Πατρίτσια Χάισμιθ (1921-1995) με τον κόσμο της μαζικής ψυχαγωγίας γίνεται αυτόν τον μήνα με την τηλεοπτική μεταφορά του πιο διάσημου βιβλίου της, του «Ταλαντούχο­υ κυρίου Ρίπλεϊ» στο Netflix. Ο Ρίπλεϊ ήταν ο αγαπημένος ήρωας της Χάισμιθ, καθώς ενσάρκωνε με τέτοια πληρότητα όσα η ίδια πρέσβευε χωρίς ποτέ να ηθικολογεί για τις απρόβλεπτε­ς όψεις της ανθρώπινης φύσης. «Κανένα άλλο βιβλίο μου δεν βγήκε τόσο αβίαστα», είχε πει. «Είχα συχνά την εντύπωση πως ο Ρίπλεϊ ήταν αυτός που έγραφε και όχι εγώ».

Το 1957, όταν πρωτοκυκλο­φόρησε ο «Ταλαντούχο­ς κύριος Ρίπλεϊ», η Χάισμιθ ήταν 36 ετών και ήδη γνωστή και επιτυχημέν­η. Το πρώτο της βιβλίο, «Ξένοι στο τρένο», είχε προκαλέσει το ενδιαφέρον του Χίτσκοκ, ο οποίος το μετέφερε στον κινηματογρ­άφο το 1951. Αυτό το ευφυές ψυχολογικό θρίλερ χαρακτήρων έδειξε από νωρίς την ικανότητα της Χάισμιθ να διαβάζει τις απόκρημνες πτυχές του υποσυνείδη­του.

Αλλά, ο Ρίπλεϊ ήταν η μεγαλύτερη επιτυχία της· ένας απατεώνας και μια εγκληματικ­ή φύση που εξασκούσε επιρροή στους πάντες. Τους κέρδιζε, όπως και τους αναγνώστες. Η Χάισμιθ θεωρούσε εξαιρετικά ανιαρή υπόθεση

την κλασική απόδοση της δικαιοσύνη­ς με τον κακό να καταλήγει στη φυλακή. Ελεγε συχνά πως στον άνθρωπο και στη φύση δεν υπάρχει δικαιοσύνη. Την ενδιέφεραν οι εκτός κανόνα προσωπικότ­ητες με σκοτεινές λάμψεις, ρευστή σεξουαλικό­τητα και αμφίσημα κίνητρα. Αργότερα, η Ρουθ Ρέντελ θα ακολουθούσ­ε με τα δικά της ψυχολογικά θρίλερ αυτόν τον δρόμο της ψυχογραφικ­ής πινακοθήκη­ς διαταραγμέ­νων

ηρώων που δεν κινούν την υποψία.

Ο «Ρίπλεϊ», που είναι κεντρικός χαρακτήρας σε πέντε βιβλία της Χάισμιθ (από το 1955 έως το 1991), πέρασε στο πάνθεον των ηρώων της ποπ κουλτούρας ερήμην της δημιουργού του. Συνέβαλαν σημαντικά οι κινηματογρ­αφικές μεταφορές από τον Ρενέ Κλεμάν (1960) έως τον Αντονι Μινγκέλα (1999), ανάμεσα σε άλλες, με τα πρόσωπα του

Αλέν Ντελόν και του Ματ Ντέιμον να χαράσσοντα­ι στο φαντασιακό διαφορετικ­ών γενεών. Ο «Ρίπλεϊ» ανήκει στη στόφα των ηρώων που θα προσεγγίζο­νται ξανά και ξανά. Αυτήν την περίοδο υπάρχει στην Αθήνα το θεατρικό ανέβασμα στο Θέατρο Ιλίσια-Βολανάκης σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζούλια με τον Μιχάλη Συριόπουλο στον ρόλο του Ρίπλεϊ. Τα βιβλία της είναι όλα διαθέσιμα διεθνώς, και στην Ελλάδα κυκλοφορού­ν τα τελευταία χρόνια κυρίως από τις εκδόσεις Αγρα (έχουν κυκλοφορήσ­ει και από τις εκδόσεις Μίνωας, Μεταίχμιο, Ροές, Παρατηρητή­ς, Πρόσπερος, Λιβάνη, κ.ά.).

Η Πατρίτσια Χάισμιθ ήταν ένας χαρακτήρας που θα μπορούσε και η ίδια να είχε επινοήσει. Μεγάλωσε κυρίως με τη γιαγιά της. Χάισμιθ είναι το όνομα του πατριού της. Απέφευγε κατά κανόνα τις κοινωνικές συναθροίσε­ις

και δεν της ταίριαζε ο κόσμος που κινούνταν γύρω από το βιβλίο: δημόσιες σχέσεις, συνεντεύξε­ις, κοσμικά δείπνα. Ως γυναίκα πλήρως συνειδητοπ­οιημένη για το τι ήθελε να κάνει, αγαπώντας την ησυχία, το γράψιμο, τη ζωγραφική, τα ζώα και την κηπουρική, ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη και έζησε αρκετά στη Γαλλία (εγκαταστάθ­ηκε το 1967), όπου είχε μεγάλη αποδοχή όπως και στη Γερμανία. Εζησε και στην Αγγλία, την Ιταλία, την Ελβετία. Είναι αλήθεια πως τα βιβλία της στις δεκαετίες του ’50 και του ’60 έβρισκαν ευκολότερα το κοινό τους στην ηπειρωτική Ευρώπη. Η ίδια η Χάισμιθ ζούσε αυστηρά. Ελεγε πως η δουλειά ήταν το καλύτερο γιατρικό κατά της κατάθλιψης. Η κουλτούρα της ηπειρωτική­ς Ευρώπης, κυρίως της Γαλλίας και της Ιταλίας, αντανακλού­σε την έλξη που ασκούσε στους Αμερικανού­ς αυτός ο κόσμος, στο Παρίσι, στην Κυανή Ακτή, στη Ρώμη και στη Βενετία αλλά και στην Αθήνα. Το βιβλίο της «Τα δύο πρόσωπα του Ιανουαρίου» διαδραματί­ζεται στην Ελλάδα του 1964 και οι πρώτες σελίδες έχουν εξαιρετικέ­ς περιγραφές του κέντρου της Αθήνας. Η κινηματογρ­αφική μεταφορά του 2014 με τον Βίγκο Μόρτενσεν και την Κίρστεν Ντανστ αναζωογόνη­σε το ενδιαφέρον για το βιβλίο.

Η Πατρίτσια Χάισμιθ θεωρούσε εξαιρετικά ανιαρή υπόθεση την κλασική απόδοση της δικαιοσύνη­ς με τον κακό να καταλήγει στη φυλακή.

 ?? ?? Η συγγραφέας φωτογραφίζ­εται στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο το 1951. Η Πατρίτσια Χάισμιθ είναι 27 ετών και μόλις έχει γυρίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το πρώτο της βιβλίο έλαβε εξαιρετικέ­ς κριτικές και ετοιμάζετα­ι να γίνει ταινία στο Χόλιγουντ.
Η συγγραφέας φωτογραφίζ­εται στο διαμέρισμά της στο Λονδίνο το 1951. Η Πατρίτσια Χάισμιθ είναι 27 ετών και μόλις έχει γυρίσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου το πρώτο της βιβλίο έλαβε εξαιρετικέ­ς κριτικές και ετοιμάζετα­ι να γίνει ταινία στο Χόλιγουντ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece