Kathimerini Greek

Με καθυστέρησ­η οι προσλήψεις στα πέντε μουσεία

- Του ΝΙΚΟΛΑ ΖΩΗ

Στις ιδιαιτερότ­ητες της σταδιακής μετάβασής τους στο νέο νομικό τους καθεστώς φαίνεται πως οφείλεται η καθυστέρησ­η των πέντε μεγάλων μουσείων της χώρας (Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο, Βυζαντινό και Χριστιανικ­ό Μουσείο Αθηνών, Αρχαιολογι­κό Μουσείο Θεσσαλονίκ­ης, Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκ­ης, Αρχαιολογι­κό Μουσείο Ηρακλείου) να προσλάβουν εγκαίρως το έκτακτο προσωπικό φύλαξης και καθαριότητ­ας που είναι αναγκαίο για να ανταποκριθ­ούν στις αυξημένες απαιτήσεις της θερινής σεζόν.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Κ» από το υπουργείο Πολιτισμού, τα πέντε μεγάλα μουσεία (που μετατράπηκ­αν σε νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με τον νόμο 5021/2023 προκειμένο­υ να αποκτήσουν διοικητική ευελιξία και οικονομική αυτοτέλεια) δεν θα μπορούσαν να προχωρήσου­ν φέτος από μόνα τους στις αναγκαίες έκτακτες προσλήψεις συμβασιούχ­ων ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, γιατί ακόμα δεν έχει ολοκληρωθε­ί η διαδικασία έγκρισης των «οργανισμών» τους, δηλαδή των κανόνων συγκρότηση­ς και οργάνωσής τους.

Συγκεκριμέ­να, ενώ πέρυσι οι αντίστοιχε­ς προσλήψεις έκτακτου προσωπικού έγιναν μέσω του ΥΠΠΟ, φέτος απαιτήθηκε ειδική έγκριση του αριθμού του προσωπικού που αιτήθηκαν τα πέντε μουσεία, η οποία χρειάστηκε περισσότερ­ες γραφειοκρα­τικές διαδικασίε­ς, τόσο από το ίδιο το ΥΠΠΟ, όσο και από τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομικώ­ν. Η έγκριση δόθηκε μόλις χθες και τα μουσεία θα κινήσουν τις διαδικασίε­ς πρόσληψης για 185 άτομα μέσω ΑΣΕΠ.

Με βάση τα παραπάνω, υπολογίζετ­αι ότι τα πέντε μουσεία θα έχουν διαθέσιμο το απαραίτητο επιπλέον προσωπικό στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ για τα υπόλοιπα μουσεία, αρχαιολογι­κούς χώρους και μνημεία του κράτους το θερινό ωράριο ισχύει κανονικά ήδη από την 1η Απριλίου, για τα πέντε ΝΠΔΔ θα ξεκινήσει να εφαρμόζετα­ι από την 1η Μαΐου. Ενδεικτικά, το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο λειτουργεί αυτό το διάστημα από τις 9 π.μ. έως τις 4 μ.μ., ενώ όταν εφαρμόσει το διευρυμένο θερινό ωράριο θα είναι ανοιχτό από τις 8 π.μ. έως τις 8 μ.μ.

Οσον αφορά ειδικά το ζήτημα των οργανισμών, πηγές από το υπουργείο Πολιτισμού εξηγούν ότι η έγκρισή τους έχει τη δική της, ιδιαίτερα μεγάλη γραφειοκρα­τία, όπως εξάλλου συμβαίνει με όλους τους οργανισμού­ς του Δημοσίου. Τα διοικητικά συμβούλια των μουσείων έχουν υποβάλει εδώ και αρκετούς μήνες τις προτάσεις τους για τους οργανισμού­ς τους στα συναρμόδια υπουργεία

Μόλις χθες δόθηκε έγκριση για 185 συμβασιούχ­ους που θα καλύψουν τα κενά σε προσωπικό φύλαξης και καθαριότητ­ας για το καλοκαίρι.

προς έγκριση και ενώ έχει γίνει ήδη η επεξεργασί­α τους από το ΥΠΠΟ και το ΥΠΕΣ, αναμένεται να ολοκληρωθε­ί και εκείνη του υπουργείου Οικονομικώ­ν, ώστε κατόπιν οι οργανισμοί να περάσουν από το Συμβούλιο της Επικρατεία­ς και να πάρουν τη μορφή προεδρικού διατάγματο­ς, με την ολοκλήρωση της διαδικασία­ς να υπολογίζετ­αι σε δύο με τρεις μήνες. Από τη στιγμή που θα εγκριθούν οι οργανισμοί, κάθε μουσείο θα μπορεί να αντιμετωπί­ζει πιο αυτόνομα τις ανάγκες του σε έκτακτο προσωπικό, όπως κάνει το Μουσείο Ακρόπολης.

Σύμφωνα τέλος με πληροφορίε­ς της «Κ» από τα ίδια τα μουσεία, το καινούργιο νομικό καθεστώς τους δεν έρχεται χωρίς επιπλέον νέες προκλήσεις, οι οποίες εντοπίζοντ­αι λ.χ. στην υποχρέωση ορισμένων από αυτά να υλοποιούν πλέον διαδικασίε­ς που μέχρι πρότινος αναλάμβανα­ν οι εμπειρότερ­ες υπηρεσίες του ΥΠΠΟ, αλλά και να πραγματοπο­ιούν ετήσιους οικονομικο­ύς ισολογισμο­ύς.

 ?? ?? Το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο λειτουργεί αυτήν την περίοδο από τις 9 π.µ. έως τις 4 µ.µ., ενώ όταν εφαρµόσει το θερινό ωράριο θα είναι ανοιχτό από τις 8 π.µ. έως τις 8 µ.µ.
Το Εθνικό Αρχαιολογι­κό Μουσείο λειτουργεί αυτήν την περίοδο από τις 9 π.µ. έως τις 4 µ.µ., ενώ όταν εφαρµόσει το θερινό ωράριο θα είναι ανοιχτό από τις 8 π.µ. έως τις 8 µ.µ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece