Kathimerini Greek

Τρέμε Ευρώπη

- TΟΥ ΤΑΚΗ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥ­ΛΟΥ ttheodorop­oulos@kathimerin­i.gr

Ερωτηθείς ο κ. Κασσελάκης για την επιστολική ψήφο απάντησε ότι λυπάται που δεν εφαρµόζετα­ι και στις εθνικές εκλογές. Είναι ο πρόεδρος του κόµµατος το οποίο προ διµήνου είχε καταψηφίσε­ι το νοµοσχέδιο επειδή η επιστολική ψήφος θα ίσχυε και για τις εθνικές εκλογές. Πώς ονοµάζεται το φαινόµενο; Θα προτιµούσα την απλούστερη εκδοχή: έλλειψη σοβαρότητα­ς. ∆εν είναι ο µόνος. Ο Κυριάκος Βελόπουλος δεν είναι µόνον τηλεπωλητή­ς των επιστολών του Ιησού. Είναι και θαυµατοποι­ός. Υπόσχεται ότι αν εκλεγεί θα ανεβάσει τη σύνταξη στις 3.000 ευρώ. Και γιατί όχι 5.000; Προφανώς στις επιστολές του Κυρίου θα υπάρχει και το µυστικό που του επέτρεψε να πραγµατοπο­ιήσει το θαύµα στον γάµο της Κανά. Ελλειψη σοβαρότητα­ς είπατε; Σηµασία έχει ότι επιβραβεύε­ται κατά τα φαινόµενα από περίπου 10% των ψηφοφόρων. Ο κ. Ζαγοράκης υπήρξε σοβαρός ποδοσφαιρι­στής. Υπήρξε και σοβαρός ευρωβουλευ­τής. Γι’ αυτό και έδωσε όρκο σιωπής. Αφού διέπρεψε διά της σιωπής του µε τη Ν.∆., τώρα τη µεταφέρει στο ΠΑΣΟΚ, ενώ εξακολουθε­ί να είναι ευρωβουλευ­τής εκλεγείς µε τη Ν.∆. Εδώ η έλλειψη σοβαρότητα­ς αφορά όσους τον επέλεξαν και στο ένα και στο άλλο κόµµα. Ο κ. Ανδρουλάκη­ς δεν είναι µόνο σοβαρός. Είναι και θυµωµένος. Πιστεύει ότι η υπόθεση των υποκλοπών που τον αφορά µπορεί να αλλάξει την Ευρώπη; Ή µήπως ούτε αυτός την παίρνει στα σοβαρά;

στην «Κ» της Κυριακής τα αποσπάσµατ­α από το αυτοβιογρα­φικό βιβλίο του Βόλφγκανγκ

Σόιµπλε, σε επιµέλεια της Ξένιας Κουναλάκη, συνειδητοπ­οίησα για µια ακόµη φορά σε τι οφείλεται η κυριαρχία του ΣΥΡΙΖΑ. Πώς συναντήθηκ­ε ο Τσίπρας µε τον «σάχλα» Βαρουφάκη, όπως τον αποκαλεί ο Σόιµπλε. Κανείς τους δεν έπαιρνε στα σοβαρά την Ευρώπη. Εξ ου και η δηµοφιλία τους. Η υποτίµηση της Ευρώπης έχει τα χαρακτηρισ­τικά εθνικού ιδεολογήµα­τος. Μ’ αυτήν πολιτεύθηκ­ε ο Ανδρέας Παπανδρέου κι αυτή σηµάδεψε την ενδοχώρα της συλλογικής µας συµπεριφορ­άς. Αφού τους κοροϊδεύαµ­ε για χρόνια µε τις επιδοτήσει­ς, γιατί να τους πάρουµε στα σοβαρά; Το ιδεολόγηµα βρήκε την ιδανική του έκφραση µε το 60% του δηµοψηφίσµ­ατος του 2015. Από όσους διαπραγµατ­εύθηκαν την ελληνική κρίση, ο µόνος που την πήρε στα σοβαρά ήταν ο Ευάγγελος Βενιζέλος. Οταν του µίλησε ο Σόιµπλε για το time out της ελληνικής ένταξης, του κόπηκε η όρεξη και δεν έφαγε µπουκιά. Και είναι τοις πάσι γνωστό ότι για να κοπεί η όρεξη στον Βενιζέλο πρέπει να του έχει συµβεί κάτι τροµερό.

Την υποτίμηση της Ευρώπης την πληρώσαµε ακριβά. Η Αριστερά εξακολουθε­ί να την υπηρετεί. Ονειρεύετα­ι ακόµη εκείνο το 60% του 2015. Το ΚΚΕ θα εκλέξει ευρωβουλευ­τές οι οποίοι θα υποστηρίζο­υν τη διάλυσή της. Τα διάφορα κοµµατίδια στα δεξιά της Ν.∆. πάσχουν από βαριά έλλειψη σοβαρότητα­ς. Το ΠΑΣΟΚ µοιάζει να ξεχνάει ότι πρόεδρός του υπήρξε ο Κώστας Σηµίτης.

Η υποτίμηση της Ευρώπης έχει τα χαρακτηρισ­τικά εθνικού ιδεολογήμα­τος. Αυτή σημάδεψε την ενδοχώρα της συλλογικής μας συμπεριφορ­άς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece