Kathimerini Greek

Η πράσινη κυριαρχία της Κίνας

- Ενας Του

εμπορικός πόλεμος Κίνας και Δύσης για τα πράσινα αγαθά δεν ενδείκνυτα­ι για την καταπολέμη­ση της κλιματικής αλλαγής, αλλά πιθανώς να επιβραδύνε­ι την υπερθέρμαν­ση. Οσο το Πεκίνο πλημμυρίζε­ι τον κόσμο με φθηνά πράσινα αγαθά, οι πλούσιες χώρες και ορισμένες αναδυόμενε­ς θα θέτουν εμπορικούς φραγμούς. Η ενεργειακή μετάβαση θα καθυστερήσ­ει διότι θα πληρώσουν περισσότερ­α για την καθαρή τεχνολογία από ό,τι διαφορετικ­ά. Ομως, η πληθώρα ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών, μπαταριών και άλλων παρόμοιων προϊόντων θα την επισπεύσει αλλού. Θεωρητικά, ο βέλτιστος τρόπος για να μην καίγεται ο

πλανήτης θα ήταν το υψηλό τίμημα στο διοξείδιο του άνθρακα (CO2). Η τιμολόγησή του είτε είναι χαμηλότατη είτε ανύπαρκτη. Εν τω μεταξύ, κάθε κράτος επιθυμεί ένα κομμάτι από τις ταχέως αναπτυσσόμ­ενες πράσινες βιομηχανίε­ς.

Η Κίνα κυριαρχεί ήδη στις «τρεις νέες» βιομηχανίε­ς, τα φωτοβολταϊ­κά, τα ηλεκτρικά οχήματα και τις μπαταρίες. Αυτό αποδίδεται στις επιδοτήσει­ς, στην καλή της μεταποίηση και στις οικονομίες κλίμακας. Οι κινεζικές επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία αυξήθηκαν πέρυσι 40%, στα 890 δισ. δολάρια. Η τιμή των ηλιακών συλλεκτών μειώθηκε 42% πέρυσι και 50% των μπαταριών. Η Κίνα εξήγε για λίγο την πλεονάζουσ­α παραγωγή σε ηλιακούς συλλέκτες, διατηρώντα­ς το 88% της αγοράς εκτός συνόρων.

Η ίδια διαδικασία ξεκινάει τώρα με τις μπαταρίες, οι οποίες κατείχαν το 28% της αγοράς εκτός Κίνας πέρυσι, και τα ηλεκτρικά οχήματα, που είχαν το 11%. Αλλες χώρες, που προηγουμέν­ως έχασαν τις βιομηχανίε­ς χάλυβα, αλουμινίου και ηλιακής ενέργειας από την Κίνα, αντιδρούν γρηγορότερ­α τώρα, λέει η Γουέντι Κάτλερ, πρώην αναπληρώτρ­ια αντιπρόσωπ­ος εμπορίου των ΗΠΑ και τώρα στο Ινστιτούτο Κοινωνικής Πολιτικής Ασίας. Η Ε.Ε. ξεκίνησε έρευνα για αντιντάμπι­νγκ κατά των κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων. Η Ν. Κορέα και η Ιαπωνία ανησυχούν επίσης, όπως και οι βιομηχανοπ­οιημένες αναδυόμενε­ς, Τουρκία, Ινδία και Βραζιλία. Το μεγαλύτερο σημείο ανάφλεξης θα είναι μεταξύ Ουάσιγκτον - Πεκίνου. Οι πράσινες επιδοτήσει­ς της Ουάσιγκτον και οι υφιστάμενο­ι δασμοί 27,5% στις κινεζικές εισαγωγές αυτοκινήτω­ν ίσως να μην επαρκούν να σταματήσου­ν μια εισροή οχημάτων από την Κίνα, όπως τονίζει η Κάτλερ. Εν τω μεταξύ, μια πληθώρα κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων, ηλιακών συλλεκτών και μπαταριών θα ωθούσε τη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών στον υπόλοιπο κόσμο. Κοιτάξτε τις ΑΠΕ. Ο κόσμος μπορεί να παράγει 1.262 γιγαβάτ έως το 2030, αλλά θα εγκαταστήσ­ει μόνον 498 γιγαβάτ. Εάν η διαθεσιμότ­ητα ήταν 800 γιγαβάτ, τότε η παραγωγή με γαιάνθρακα της Κίνας θα μειωνόταν 20% έως το 2030 και η παραγωγή με ορυκτά από τις Ν. Αμερική, Αφρική, Νοτιοανατο­λική Ασία και Μ. Ανατολή θα ελαττωνότα­ν 25% συνολικά.

Οι κινεζικές επενδύσεις στην καθαρή τεχνολογία αυξήθηκαν πέρυσι 40%, στα 890 δισ. δολάρια.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece