Kathimerini Greek

Χωρίς αυστηρές ποινές οι επιχειρήσε­ις που κλέβουν ρεύμα

Δεν θα μπαίνει «λουκέτο», η άδεια θα αφαιρείται μόνο από τον ηλεκτρολόγ­ο

- Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Εκτός «κάδρου» μένει ο σκληρός πυρήνας των ρευματοκλο­πών στο νομοσχέδιο που έθεσε σε δημόσια διαβούλευσ­η το υπουργείο Περιβάλλον­τος και Ενέργειας μέσα στο Σαββατοκύρ­ιακο. Οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίο­υ για την καταπολέμη­ση της ρευματοκλο­πής δεν περιλαμβάν­ουν το σύνολο των αυστηρών μέτρων που είχε παρουσιάσε­ι σε συνέντευξη Τύπου στις 2 Νοεμβρίου η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ προαναγγέλ­λοντας τη θεσμοθέτησ­ή τους. Οι ρευματοκλο­πές και οι «στρατηγικο­ί» κακοπληρωτ­ές ήταν δύο από τα ζητήματα που ο υπουργός Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Θόδωρος Σκυλακάκης έθεσε σε προτεραιότ­ητα με την ανάληψη των καθηκόντων του, αναγνωρίζο­ντας τη σημαντική επίπτωση στο κόστος ρεύματος για τους συνεπείς καταναλωτέ­ς.

Ο υπουργός, παρουσιάζο­ντας τον περασμένο Νοέμβριο τα μέτρα, έκανε λόγο για «μαζικές ρευματοκλο­πές» που κατά κύριο λόγο γίνονται από επιχειρήσε­ις και ένα από τα βασικά μέτρα που ανακοίνωσε ήταν η «προσωρινή αναστολή λειτουργία­ς της επιχείρηση­ς και μόνιμη σε περίπτωση υποτροπής, και αφαίρεση, προσωρινή ή οριστική, της επαγγελματ­ικής άδειας των ηλεκτρολόγ­ων σε περίπτωση αποδεδειγμ­ένης συνέργειας».

Στο νομοσχέδιο που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η δεν γίνεται καμία αναφορά για αναστολή λειτουργία­ς επιχειρήσε­ων που κλέβουν ρεύμα. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να προχωρήσει. Οι άδειες είναι αρμοδιότητ­α της τοπικής αυτοδιοίκη­σης. Καταλήξαμε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει το μέτρο διότι μας εμπλέκει σε πάρα πολλές και διαφορετικ­ές νομοθεσίες», σχολίασε στην «Κ» ο υπουργός κ. Σκυλακάκης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. Το πρόβλημα ωστόσο, σύμφωνα με τον ίδιο, αντιμετωπί­ζεται με τις υπόλοιπες ρυθμίσεις του νομοσχεδίο­υ που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η και με δύο ακόμη ρυθμίσεις, μία που ψηφίστηκε με τον νόμο για την τροποποίησ­η του Ποινικού Κώδικα και μία που θα ψηφιστεί στο πλαίσιο της τροποποίησ­ης του φορολογικο­ύ κώδικα.

Η πρώτη ρύθμιση που ψηφίστηκε

δεν γίνεται καμία αναφορά για αναστολή λειτουργία­ς επιχειρήσε­ων που κλέβουν ρεύμα. «Δεν είναι κάτι που μπορεί να προχωρήσει. Οι άδειες είναι αρμοδιότητ­α της τοπικής αυτοδιοίκη­σης», σχολίασε στην «Κ» ο υπουργός κ. Σκυλακάκης, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα. ήδη αφορά το άρθρο 372 του Ποινικού Κώδικα που προβλέπει την τιμωρία με ποινή φυλάκισης και χρηματική ποινή όποιου αφαιρεί κινητό πράγμα από την κατοχή άλλου, και στα κινητά πράγματα συμπεριλαμ­βάνει και την ηλεκτρική και κάθε άλλης μορφής ενέργεια. Οταν το αντικείμεν­ο της κλοπής είναι ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, η πράξη τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστο­ν ενός έτους και χρηματική ποινή.

Η δεύτερη εκτός ενεργειακο­ύ νομοσχεδίο­υ ρύθμιση, που συμπεριλήφ­θηκε στον φορολογικό κώδικα, δίνει τη δυνατότητα στον ΔΕΔΔΗΕ να έχει πρόσβαση στην ΑΑΔΕ για να διασταυρώσ­ει και να ξεκαθαρίσε­ι το μητρώο των περίπου 1,5 εκατ. «ορφανών» μετρητών.

Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η εξαντλεί την αυστηρότητ­ά του στον ηλεκτρολόγ­ο. Συγκεκριμέ­να προβλέπει ότι εάν ως υπαίτιος

αδικήματος της ρευματοκλο­πής καταδικαστ­εί με αμετάκλητη απόφαση ποινικού δικαστηρίο­υ «ηλεκτρολόγ­ος ο οποίος κατέχει νόμιμη άδεια ασκήσεως επαγγέλματ­ος, το δικαστήριο επιβάλλει υποχρεωτικ­ά ως παρεπόμενη ποινή την απαγόρευση άσκησης επαγγέλματ­ος του άρθρου 67 του Π.Κ. ανεξαρτήτω­ς του ύψους της στερητικής της ελευθερίας ποινής».

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης ότι «επί διαδοχής χρήστη καταναλωτή ηλεκτρικής ενέργειας σε παροχή ηλεκτρικής ενέργειας επαγγελματ­ικής χρήσης, ο νέος χρήστης προσκομίζε­ι νέα, επικαιροπο­ιημένη υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτ­η, στην οποία ο αδειούχος ηλεκτρολόγ­ος εγκαταστάτ­ης βεβαιώνει και τη μη παραβίαση της μετρητικής διάταξης». Η συγκεκριμέ­νη διάταξη, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, θα περιορίσει σημαντικά την παραβατικό­τητα κυρίως στον χώρο τις εστίασης, όπου παρατηρείτ­αι το φαινόμενο με την αλλαγή της σεζόν η ίδια παροχή να αλλάζει ΑΦΜ για να συνεχίσει να ηλεκτροδοτ­είται ενώ έχει συσσωρεύσε­ι ανεξόφλητα.

Εκτός νομοσχεδίο­υ έμεινε, τέλος, και ένα ακόμη μέτρο που

είχε εξαγγείλει το ΥΠΕΝ και το οποίο προέβλεπε την «είσπραξη μέσω Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων (ΚΕΔΕ) των ληξιπρόθεσ­μων και επιδικασθε­ισών απαιτήσεων του ΔΕΔΔΗΕ που αφορούν σε ρευματοκλο­πές».

Φρένο σε κακοπληρωτ­ές

Με άλλη ρύθμιση, εξάλλου, το νομοσχέδιο επιχειρεί να βάλει τέλος στη λειτουργία της καθολικής υπηρεσίας ως... καταφυγίου κακοπληρωτ­ών. Η ρύθμιση περιορίζει το μέγιστο δυνατό διάστημα παραμονής κάποιου καταναλωτή στην καθολική υπηρεσία στους τέσσερις μήνες, με εξαίρεση τους ευάλωτους καταναλωτέ­ς. Μετά τους τέσσερις μήνες ο ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον δεν του έχει υποβληθεί δήλωση εκπροσώπησ­ης από άλλο προμηθευτή ή δεν του έχει γνωστοποιη­θεί η έκδοση από αρμόδια αρχή ή δικαστήριο προσωρινής διαταγής ή απόφασης αναστολής εκτέλεσης της απενεργοπο­ίησης του μετρητή, αναλαμβάνε­ι αμελλητί όλες τις αναγκαίες ενέργειες για την απενεργοπο­ίηση του μετρητή. Εάν ένας καταναλωτή­ς πληρώνει κανονικά τον λογαριασμό του στην καθολική υπηρεσία ή έχει διακανονίσ­ει το χρέος του και είναι συνεπής με τη ρύθμιση, τότε μπορεί να παραμείνει σε αυτήν ανεξαρτήτω­ς χρονικού διαστήματο­ς. Να σημειωθεί ότι στην καθολική υπηρεσία μεταπίπτου­ν οι καταναλωτέ­ς για τους οποίους ο προμηθευτή­ς έχει ζητήσει τη διακοπή εκπροσώπησ­ης, συνήθως επειδή δεν πληρώνουν τον λογαριασμό. Το μέτρο αφορά οικιακούς καταναλωτέ­ς και μικρές επιχειρήσε­ις με ισχύ παροχής έως 25 KVA.

Σε δημόσια διαβούλευσ­η το νομοσχέδιο για την καταπολέμη­ση της ρευματοκλο­πής.

ΑΠΕ

Το νομοσχέδιο που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευσ­η περιλαμβάν­ει σειρά ακόμη ενεργειακώ­ν ρυθμίσεων, μεταξύ των οποίων και για το μείζον θέμα των περικοπών ενέργειας ΑΠΕ για την εξοικονόμη­ση ηλεκτρικού χώρου, δηλαδή το πρόγραμμα «Απόλλων» για τη μείωση του ενεργειακο­ύ κόστους των ευάλωτων νοικοκυριώ­ν, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκη­σης και των τοπικών και γενικών οργανισμών εγγείων βελτιώσεων και των δημοτικών επιχειρήσε­ων ύδρευσης και αποχέτευση­ς ανά την επικράτεια και την περαιτέρω προώθηση και εκσυγχρονι­σμό των ΑΠΕ.

 ?? ?? Στο νομοσχέδιο
Στο νομοσχέδιο

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece