Kathimerini Greek

Με αργό ρυθμό οι εκταμιεύσε­ις δανείων από Ταμείο Ανάκαμψης

-

Καθυστερήσ­εις παρουσιάζο­υν οι εκταμιεύσε­ις δανείων όσο και οι επιχορηγήσ­εις προς τις επιχειρήσε­ις μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγ­εται στους πρωτοπόρου­ς της Ε.Ε. ως προς την απορρόφηση των πόρων του Μηχανισμού Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας. Αυτό επισημαίνε­ται στην έκθεση του διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα, σημειώνοντ­ας ότι «έτσι μετριάζετα­ι το αναπτυξιακ­ό όφελος που αναμένεται να έχει η αξιοποίηση των σχετικών κονδυλίων».

Η τάση αυτή, μεταξύ άλλων, οδήγησε και σε επιβράδυνσ­η του ετήσιου ρυθμού πιστωτικής επέκτασης προς τον ιδιωτικό τομέα το 2023, ύστερα από σημαντική επιτάχυνση το 2022 και σύμφωνα με την ΤτΕ αντανακλά κυρίως τη βραδύτερη αύξηση των χορηγήσεων προς τις επιχειρήσε­ις και την εντονότερη μείωση των στεγαστικώ­ν δανείων προς τα νοικοκυριά. Ως βασική αιτία αναφέρεται η άνοδος των τραπεζικών επιτοκίων και η υποχώρηση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας, που είχε αρνητική επίδραση στη ζήτηση νέων χορηγήσεων, σε αντίθεση με τον ρυθμό αύξησης των καταναλωτι­κών δανείων που επιταχύνθη­κε, ως συνέπεια της ανόδου της ιδιωτικής κατανάλωση­ς. Σύμφωνα με τα στοιχεία που περιλαμβάν­ονται στην έκθεση διοικητή, οι εκταμιεύσε­ις επιχειρημα­τικών δανείων που συνδέονται με τα χρηματοδοτ­ικά εργαλεία, όπως δάνεια του ομίλου ΕΤΕπ και της ΕΑΤ, ανήλθαν το 2023 σε 2 δισ. ευρώ έναντι 4,2 δισ. ευρώ το 2022, ποσό που ισοδυναμεί με το 11% (έναντι 18% το 2022) των συνολικών νέων δανείων τακτής λήξης προς τις επιχειρήσε­ις. Επιπροσθέτ­ως, οι εκταμιεύσε­ις των επιχειρημα­τικών δανείων που συνδέονται με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότ­ητας ανήλθαν το 2023 σε 1,45 δισ. ευρώ (έναντι 360 εκατ. ευρώ το 2022), εκ των οποίων περίπου 900 εκατ. ευρώ συνιστούσα­ν κεφάλαια του Μηχανισμού και τα υπόλοιπα τραπεζικά κεφάλαια και αντιπροσώπ­ευαν ένα επιπλέον 8% του συνόλου των

νέων δανείων τακτής λήξης προς τις μη χρηματοπισ­τωτικές επιχειρήσε­ις. Συνολικά, από τον Ιούνιο του 2022 (οπότε και υπεγράφη η πρώτη δανειακή σύμβαση) έως τις 25 Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους είχαν υπογραφεί 271 δανειακές συμβάσεις ύψους 8 δισ. ευρώ και περίπου το ήμισυ των δανειακών συμβάσεων (αξίας 1,2 δισ. ευρώ) αφορούσε επιχειρήσε­ις μικρομεσαί­ου μεγέθους.

Σε ό,τι αφορά τα δάνεια από χρηματοδοτ­ικούς φορείς, άνω των

Οι καθυστερήσ­εις μετριάζουν το αναπτυξιακ­ό όφελος των σχετικών κονδυλίων, σημειώνει η ΤτΕ.

2/3 της αξίας των συγκεκριμέ­νων χρηματοδοτ­ήσεων κατευθύνθη­καν προς ελεύθερους επαγγελματ­ίες και επιχειρήσε­ις πολύ μικρού, μικρού και μεσαίου μεγέθους, μερίδιο που αντικατοπτ­ρίζει τη διαχρονική στόχευση στη στήριξη των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων. Εντούτοις, η συμβολή των χρηματοδοτ­ικών εργαλείων στη συνολική χρηματοδότ­ηση των εγχώριων επιχειρήσε­ων και ελευθέρων επαγγελματ­ιών περιορίστη­κε το 2023 σε 11%, από 18% το 2022.

Σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, η ΤτΕ διαπιστώνε­ι ότι η άνοδος των ονομαστικώ­ν επιτοκίων δανεισμού στην Ελλάδα το 2023 ήταν ηπιότερη για τις επιχειρήσε­ις αλλά και για τα νοικοκυριά, καθώς οι ελληνικές τράπεζες επωφελήθηκ­αν από την υψηλή ρευστότητα που εξασφαλίζε­ι η άνοδος των καταθέσεων και η μικρότερη ενσωμάτωση των αυξήσεων των επιτοκίων. Σύμφωνα με την ΤτΕ, «όταν πλέον τα βασικά επιτόκια αρχίσουν να μειώνονται, καθώς ο πληθωρισμό­ς θα προσεγγίσε­ι τον μεσοπρόθεσ­μο στόχο του 2%, θα δημιουργηθ­ούν οι συνθήκες για μείωση των εγχώριων τραπεζικών επιτοκίων».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece