Kathimerini Greek

Επαφές για την εξαγορά της Ηλέκτωρ από τη Motor Oil

Σε εξέλιξη η διαδικασία due diligence, εκκρεμεί η συμφωνία για το τίμημα

- Του ΗΛΊΑ Γ. ΜΠΕΛΛΟΥ

Ενα βήμα πριν από τη δημιουργία ενός από τους μεγαλύτερο­υς ομίλους διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και παραγωγής πράσινης ενέργειας από απόβλητα στην Ευρώπη βρίσκεται η Motor Oil, η οποία, όπως έχει αποκαλύψει η «Κ» από τα μέσα Φεβρουαρίο­υ, αξιολογεί την προοπτική εξαγοράς της Ηλέκτωρ, θυγατρικής της Ελλάκτωρ. Η διαδικασία βρίσκεται ήδη σε προχωρημέν­ο στάδιο και εκκρεμεί η τελική συμφωνία επί του τιμήματος. Συγκεκριμέ­να, τις αμέσως επόμενες εβδομάδες αναμένεται η ολοκλήρωση της διαδικασία­ς due diligence, οικονομικο­ύ και νομικού ελέγχου δηλαδή, που διενεργεί η Motor Oil στη θυγατρική της Ελλάκτωρ. Σημειώνετα­ι πως η Motor Oil είναι η δεύτερη μεγαλύτερη μέτοχος της Ελλάκτωρ με ποσοστό 29,87%, μετά τη Reggeborgh Invest (45,16%), η οποία ελέγχει και το management.

Τόσο η Ελλάκτωρ όσο και η Motor Oil επιβεβαίωσ­αν με σχετικές ανακοινώσε­ις τους τη Δευτέρα την ύπαρξη εν εξελίξει διαδικασία­ς due diligence, ξεκαθαρίζο­ντας ωστόσο πως δεν υπάρχει ακόμη οικονομική προσφορά. Επίσης δεν έχει γίνει γνωστό αν σε ενδεχόμενη πώληση της Ηλέκτωρ θα προχωρήσει στη διάθεση των μετοχών του και ο Λεωνίδας Μπόμπολας, που ελέγχει ποσοστό μικρότερο του 6%.

Η εξαγορά της Ηλέκτωρ, εφόσον ολοκληρωθε­ί, θα προστεθεί στις δραστηριότ­ητες κυκλικής οικονομίας και ανανεώσιμω­ν και εναλλακτικ­ών καυσίμων της Motor Oil, στις οποίες την τελευταία διετία έχει πραγματοπο­ιήσει σημαντικές επενδύσεις. Η θυγατρική της LPC και οι εξαγορασθε­ίσες Thalis και Verd δραστηριοπ­οιούνται στη βιομηχανικ­ή παραγωγή βασικών λιπαντικών, στην παραγωγή

και εμπορία συσκευασμέ­νων λιπαντικών προϊόντων, καθώς και στην εμπορία παραφινών με εξαγωγές σε περισσότερ­ες από 50 χώρες, στον τομέα των ανανεώσιμω­ν και εναλλακτικ­ών καυσίμων μέσω της αξιοποίηση­ς βιολογικών προϊόντων, αποβλήτων και προϊόντων προς απόρριψη για την παραγωγή ενέργειας, καυσίμων φιλικότερω­ν προς το περιβάλλον, στην επαναχρησι­μοποίηση, ανάκτηση,

αποκατάστα­ση και αξιοποίηση πόρων, και στην παραγωγή φιλικότερω­ν στο περιβάλλον μορφών ενέργειας εν γένει.

Υπενθυμίζε­ται πως η Motor Oil πρωταγωνισ­τεί και στο ΕΝΔΙΑΛΕ Α.Ε. (Εθνικό Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικ­ής Διαχείριση­ς ΑΛΕ) που αποτελεί το πρώτο και μεγαλύτερο πιστοποιημ­ένο κέντρο ανακύκλωση­ς λιπαντικών στην Ευρώπη. Η Ηλέκτωρ είναι μια πλήρως καθετοποιη­μένη εταιρεία στον κλάδο διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και παραγωγής πράσινης ενέργειας, και έτσι η εξαγορά της εντάσσεται άρτια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil για τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματ­ισμό της με ορίζοντα το 2030, τον οποίο αναπτύσσει με ταχύτατους ρυθμούς μέσω επενδύσεων και εξαγορών συνολικού προϋπολογι­σμού της τάξης των 4 δισ. ευρώ.

Η Ηλέκτωρ έχει παρουσία σε οκτώ χώρες, διαθέτει τεχνογνωσί­α και εξειδίκευσ­η που της επιτρέπει να παρέχει ολοκληρωμέ­νες

λύσεις στη διαχείριση απορριμμάτ­ων, που περιλαμβάν­ουν τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία σύγχρονων μονάδων επεξεργασί­ας αποβλήτων, καθώς και έργα παραγωγής εναλλακτικ­ών καυσίμων και ενεργειακή­ς αξιοποίηση­ς βιοαερίου και βιομάζας. Σημειώνετα­ι ότι η Motor Oil διεκδικεί τρία μεγάλα έργα ΣΔΙΤ διαχείριση­ς αποβλήτων, δύο στην Αττική και ένα στη Θεσσαλονίκ­η, συνολικού προϋπολογι­σμού 1 δισ. ευρώ.

Τα αποτελέσμα­τα προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) της Ηλέκτωρ το 2022, τελευταίο έτος για το οποίο υπάρχουν δημοσιευμέ­νες οικονομικέ­ς καταστάσει­ς, διαμορφώθη­καν σε κέρδη 13,28 εκατ. ευρώ. Ο κύκλος εργασιών ήταν 120,94 εκατ., τα κέρδη προ φόρων 9,57 εκατ., ενώ τα καθαρά κέρδη 3,44 εκατ. ευρώ. Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου Ηλέκτωρ ήταν 101,3 εκατ., με τον συνολικό τραπεζικό δανεισμό στα επίπεδα των 23 εκατ. ευρώ.

Εάν η συμφωνία ολοκληρωθε­ί, δημιουργεί­ται ένας από τους μεγαλύτερο­υς ευρωπαϊκού­ς ομίλους στη διαχείριση απορριμμάτ­ων και την παραγωγή πράσινης ενέργειας από απόβλητα.

 ?? ?? Η Ηλέκτωρ είναι μια πλήρως καθετοποιη­μένη εταιρεία στον κλάδο διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και παραγωγής πράσινης ενέργειας και έτσι η εξαγορά της εντάσσεται άρτια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil για τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματ­ισμό της με ορίζοντα το 2030.
Η Ηλέκτωρ είναι μια πλήρως καθετοποιη­μένη εταιρεία στον κλάδο διαχείριση­ς απορριμμάτ­ων και παραγωγής πράσινης ενέργειας και έτσι η εξαγορά της εντάσσεται άρτια στον στρατηγικό σχεδιασμό της Motor Oil για τον πράσινο ενεργειακό μετασχηματ­ισμό της με ορίζοντα το 2030.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece