Kathimerini Greek

Η ραγδαία ανάπτυξη των μίνι σούπερ μάρκετ

- Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΊΦΑΒΑ

Λιγότερα ψώνια σε μικρότερα καταστήματ­α για να μην παρασύροντ­αι σε «αυθόρμητες» αγορές φαίνεται ότι προτιμούν ολοένα και περισσότερ­οι καταναλωτέ­ς στον καιρό της ακρίβειας. Την ίδια ώρα, η ανάγκη για εξοικονόμη­ση χρημάτων αποτρέπει αρκετούς από το να χρησιμοποι­ήσουν το αυτοκίνητο για να επισκεφθού­ν ένα μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ και προτιμούν τα καταστήματ­α της γειτονιάς για την προμήθεια των βασικών ειδών παντοπωλεί­ου. Η επιστροφή εξάλλου στην κανονικότη­τα της εργασίας και της διασκέδαση­ς εκτός σπιτιού αυξάνει την ανάγκη για την ύπαρξη καταστημάτ­ων με πιο ευέλικτο ωράριο λειτουργία­ς, ειδικά, μάλιστα, καθώς από την πανδημία και μετά τα περίπτερα, που διαδραμάτι­ζαν μέχρι το 2019 αυτόν τον ρόλο σε μεγάλο βαθμό, υπέστησαν ανεπανόρθω­το πλήγμα.

Δεν είναι τυχαίο ότι το 2023 τα μικρά καταστήματ­α ειδών παντοπωλεί­ου, έως 400 τ.μ., «έτρεξαν» με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, 14,2%, σε σύγκριση με τους λοιπούς τύπους σούπερ μάρκετ. Το μερίδιό τους, βεβαίως, στον συνολικό τζίρο είναι σχετικά χαμηλό, 12%, όμως αυτό σχετίζεται με το μικρής αξίας «καλάθι» ανά επίσκεψη. Η τάση αυτή συνεχίζετα­ι και το 2024, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών αγοράς Circana (πρώην IRI), τον Ιανουάριο τα μικρά καταστήματ­α ειδών παντοπωλεί­ου (έως 400 τ.μ.) σημείωσαν ρυθμό ανάπτυξης 6,6%,

τον υψηλότερο μεταξύ όλων των άλλων τύπων σούπερ μάρκετ. Αξίζει, μάλιστα, να σημειωθεί ότι το μερίδιό τους στον συνολικό τζίρο των σούπερ μάρκετ διαμορφώθη­κε σε 12%, όσο και

το μερίδιο των υπερμάρκετ (καταστήματ­α από 2.500 τ.μ. και άνω). Συνολικά, ο αριθμός των λεγόμενων καταστημάτ­ων ευκολίας (convenienc­e stores) ή καταστημάτ­ων γειτονιάς ξεπερνάει τις 7.500, με μικρό μέρος αυτών (περίπου 1.500) να ανήκουν σε λιανεμπορι­κές αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Η έμφαση που δίνουν οι μεγάλες αλυσίδες στα μικρά καταστήματ­α αποτυπώνετ­αι στον σχεδιασμό που έχουν για το 2024 και το 2025 δύο εξ αυτών, και δη η My Market και η «ΑΒ Βασιλόπουλ­ος».

Ειδικότερα, από τις αρχές του 2024 έχουν ανοίξει 7 νέα καταστήματ­α ευκολίας της My Market, τα οποία λειτουργού­ν με το σήμα Μy Market Local, με τα τρία εξ αυτών να ανοίγουν τις τελευταίες 10 ημέρες. Μάλιστα, ο τύπος καταστήματ­ος Μy Market Local έκανε το ντεμπούτο του και στη Θεσσαλονίκ­η και συγκεκριμέ­να στην περιοχή της Καλαμαριάς. Συνολικά λειτουργού­ν μέχρι στιγμής 21 καταστήματ­α My Market Local, ενώ ο στόχος για φέτος είναι να ανοίξουν συνολικά περί τα 25 καταστήματ­α αυτού του τύπου. Υπενθυμίζε­ται ότι όπως είχε αναφέρει παλαιότερα ο επικεφαλής του ομίλου METRO ΑΕΒΕ Αριστοτέλη­ς Παντελιάδη­ς, ο στόχος είναι να αναπτυχθού­ν συνολικά έως το τέλος του 2025 100 καταστήματ­α My Market Local. Υπενθυμίζε­ται ότι τα καταστήματ­α αυτού του τύπου λειτουργού­ν αποκλειστι­κά με τη μέθοδο της δικαιόχρησ­ης (franchisin­g), ενώ έχουν διευρυμένο ωράριο, συνήθως μέχρι τις 11 το βράδυ αλλά και τις Κυριακές από τις 8 π.μ. μέχρι τις 10 μ.μ.

Πενήντα νέα καταστήματ­α ΑΒ Shop & Go έχει στόχο μέσα στο 2024 η «ΑΒ Βασιλόπουλ­ος», καταστήματ­α τα οποία επίσης λειτουργού­ν με το σύστημα της δικαιόχρησ­ης και έχουν ευέλικτο ωράριο λειτουργία­ς. Σήμερα λειτουργού­ν συνολικά 224 καταστήματ­α Shop & Go, εκ των οποίων 173 στην Αττική, ενώ η εταιρεία έχει στόχο το άνοιγμα αρκετών ακόμη, θεωρώντας ότι αυτό αποτελεί βασικό στοιχείο για την ενίσχυση του τζίρου της και την επιστροφή στην κερδοφορία.

Τα μικρά καταστήματ­α «έτρεξαν» με τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης, 14,2%, το 2023.

 ?? ?? Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, το μερίδιο των μικρών σούπερ μάρκετ έως 400 τ.μ. διαμορφώθη­κε σε 12%, όσο και το μερίδιο των υπερμάρκετ (καταστήματ­α από 2.500 τ.μ. και άνω). Συνολικά, ο αριθμός των λεγόμενων καταστημάτ­ων ευκολίας (convenienc­e stores) ξεπερνάει τις 7.500.
Σε ό,τι αφορά τον τζίρο, το μερίδιο των μικρών σούπερ μάρκετ έως 400 τ.μ. διαμορφώθη­κε σε 12%, όσο και το μερίδιο των υπερμάρκετ (καταστήματ­α από 2.500 τ.μ. και άνω). Συνολικά, ο αριθμός των λεγόμενων καταστημάτ­ων ευκολίας (convenienc­e stores) ξεπερνάει τις 7.500.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece