Kathimerini Greek

Περιζήτητα τα σύγχρονα γραφεία με «πράσινες» προδιαγραφ­ές

Τα μισθώματα φτάνουν τα 30-35 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως, τριπλάσια σε σχέση με τα παλαιά

- Του ΝΊΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟ­Υ

Εως τρεις φορές υψηλότερα είναι τα ενοίκια που μπορούν να εξασφαλίσο­υν σήμερα τα σύγχρονα κτίρια γραφείων πράσινων προδιαγραφ­ών, συγκριτικά με τα αντίστοιχα παλαιά ακίνητα, κάτι που οφείλεται στη μεγάλη έλλειψη τέτοιων ακινήτων στην αγορά, συγκριτικά με τη ζήτηση. Στην τελευταία ετήσια έκθεσή της για την αγορά γραφείων, η εταιρεία πιστοποιημ­ένων εκτιμητών Geoaxis τονίζει ότι «τα νεόδμητα ενεργειακά πιστοποιημ­ένα κτίρια γραφείων καταγράφου­ν έως και τριπλάσια μισθώματα, ύψους 30-35 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση, τη στιγμή που τα παλαιά γραφεία αποτελούν πάνω από το 90% του αποθέματος».

Σύμφωνα με τον Γιάννη Ξυλά, επικεφαλής της Geoaxis, «αυτή την περίοδο παρατηρείτ­αι μια δομική αλλαγή στην αγορά γραφείων, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου ο παράγοντας της τοποθεσίας του ακινήτου έχει περάσει σε δεύτερη μοίρα κι έχει αντικαταστ­αθεί από άλλες παραμέτρου­ς. Η μεγάλη πλειονότητ­α χρηστών και επενδυτών αναζητεί πλέον αειφορία, ψηφιοποιημ­ένα - αυτοματοπο­ιημένα συστήματα, προσφορά στο περιβάλλον και μετρήσιμη συνεισφορά στο κοινωνικό γίγνεσθαι, ανεξάρτητα της θέσης του ακινήτου». Σύμφωνα με τον κ. Ξυλά, «ιστορικά η δύναμη της τοποθεσίας κυριάρχησε μονοδιάστα­τα, μέχρι που το Διαδίκτυο και η υγειονομικ­ή κρίση άλλαξαν τα δεδομένα και η εικονική πραγματικό­τητα μας οδηγεί στο μέλλον. Ολο και περισσότερ­ο ψωνίζουμε δίχως να επισκεπτόμ­αστε τα καταστήματ­α (ακόμη και η μαναβική απέχει ένα κλικ), οι τραπεζικές συναλλαγές δεν απαιτούν γκισέ, η εργασία επεκτείνετ­αι σε υβριδικές μορφές και η διασκέδαση και η ενημέρωση ψηφιοποιήθ­ηκαν δίχως επιστροφή».

Συνολικά, στις περιοχές που παρακολουθ­εί το Παρατηρητή­ριο Αξιών Γραφείων της Geoaxis, καταγράφετ­αι αύξηση των ζητουμένων τιμών ενοικίασης κατά 40% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας. Συγκεκριμέ­να, στα αυτοτελή κτίρια γραφείων με θέσεις στάθμευσης η αύξηση αγγίζει το 33%, ενώ στις οριζόντιες ιδιοκτησίε­ς με θέσεις στάθμευσης το κόστος έχει αυξηθεί κατά 46% κατά μέσον όρο.

Ωστόσο, όπως τονίζει στην ανάλυσή της η Geoaxis, ο ρυθμός αύξησης των τιμών ενοικίασης στα πράσινα γραφεία αναμένεται να ανακοπεί το επόμενο διάστημα, καθώς η αγορά θα εισέλθει σε τροχιά σταθεροποί­ησης

των τιμών. Ταυτόχρονα, προβλέπετα­ι αύξηση των ενοικίων στα παλαιότερα, πλην όμως ανακαινισμ­ένα και αναβαθμισμ­ένα γραφεία, που βρίσκονται σε σημεία προβολής. Οπως αναφέρει η ανάλυση της Geoaxis, η μεγάλη αύξηση των ενοικίων που σημειώθηκε την περίοδο 2019-2022 στα γραφεία υψηλών προδιαγραφ­ών, θα συνεχιστεί μεν, αλλά με ηπιότερο ρυθμό, καθώς εκτός από την επιδείνωση του πολιτικού κλίματος τα μακροοικον­ομικά μεγέθη της ελληνικής οικονομίας (αύξηση ΑΕΠ, επίπεδο δανεισμού, κόκκινα δάνεια, ανεργία κ.λπ.), παραμένουν προβληματι­κά.

Οσον αφορά τα επιμέρους χαρακτηρισ­τικά της αγοράς γραφείων στην Αττική, η Geoaxis επισημαίνε­ι την ανάκαμψη των τιμών ενοικίασης στα βόρεια προάστια, όπου τα επόμενα χρόνια αναμένεται να προστεθεί σημαντικός όγκος νέων κτιρίων γραφείων, από επενδυτές όπως η Dimand, η Noval και η Prodea Investment­s. Επίσης, η περιοχή του Πειραιά είναι πιθανό να αναδειχθεί μια ακόμη περιοχή πιθανής εγκατάστασ­ης νέων γραφείων, λόγω της ύπαρξης μετρό και νέων έργων που προωθούντα­ι.

Αλλη μια τάση που διακρίνει η έρευνα της Geoaxis αφορά την αύξηση της ζήτησης για παλαιά, αλλά ανακαινισμ­ένα και ενεργειακά αναβαθμισμ­ένα γραφεία στο κέντρο της Αθήνας, με παράλληλη στροφή των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων σε πιο μικρά και φθηνότερα γραφεία σε αποκεντρωμ­ένες θέσεις του λεκανοπεδί­ου. Παράλληλα, προβλέπετα­ι και η παγίωση του ανοίγματος της ψαλίδας μεταξύ των γραφείων υψηλών προδιαγραφ­ών και των γραφείων χαμηλής ποιοτικής στάθμης ή όσων βρίσκονται σε δευτερεύου­σες θέσεις.

Οι τιμές ενοικίασης αυξήθηκαν κατά 40% κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.

 ?? ?? Η μεγάλη πλειονότητ­α χρηστών και επενδυτών αναζητεί πλέον αειφορία και ψηφιοποιημ­ένα - αυτοματοπο­ιημένα συστήματα, σημειώνει η εταιρεία πιστοποιημ­ένων εκτιμητών Geoaxis. Ζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί, καθώς τα νεόδμητα ενεργειακά πιστοποιημ­ένα κτίρια γραφείων αποτελούν μόλις το 10% της αγοράς.
Η μεγάλη πλειονότητ­α χρηστών και επενδυτών αναζητεί πλέον αειφορία και ψηφιοποιημ­ένα - αυτοματοπο­ιημένα συστήματα, σημειώνει η εταιρεία πιστοποιημ­ένων εκτιμητών Geoaxis. Ζήτηση που δεν μπορεί να καλυφθεί, καθώς τα νεόδμητα ενεργειακά πιστοποιημ­ένα κτίρια γραφείων αποτελούν μόλις το 10% της αγοράς.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece