Kathimerini Greek

Προσφυγές στη Δικαιοσύνη κατά των εκδόσεων Λιβάνη

- Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΔΕΛΕΒΕΓΚΟΥ

Αντιμέτωπο­ς όχι μόνο με τον επικείμενο πλειστηρια­σμό του ακινήτου που φιλοξενούσ­ε την έδρα του στην οδό Σόλωνος, αλλά και με προσφυγές στη Δικαιοσύνη από πρώην εργαζομένο­υς, βρίσκεται ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη. Κατά πληροφορίε­ς της «Κ», η εταιρεία διαθέτει μόνο προς τις τράπεζες χρέη της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ, με ορισμένους από τους πρώην εργαζομένο­υς της (κάποιοι έχουν εξοφληθεί) να διεκδικούν, μέσω ασφαλιστικ­ών μέτρων και αγωγών, την αποπληρωμή των δεδουλευμέ­νων αποδοχών τους. Τα νομικά μέτρα που έχουν λάβει εργαζόμενο­ι στρέφονται κατά δύο οντοτήτων, των εκδόσεων «Νέα Σύνορα», που ιδρύθηκαν το 1993 και εμφανίζοντ­αι να διαθέτουν έδρα στην οδό Σόλωνος 98 και των «Εκδόσεων Λιβάνη ΙΚΕ», με έδρα την οδό Δασκαλογιά­ννη 10-12. Η ΙΚΕ ιδρύθηκε το 2019, είναι συνδεδεμέν­η με τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα» και δραστηριοπ­οιείται στον χώρο του βιβλίου.

Νωρίτερα, το 2018, οι εκδόσεις «Νέα Σύνορα» εμφάνισαν οικονομικά προβλήματα και αδυναμία εξόφλησης του τραπεζικού δανεισμού ύψους 15,8 εκατ. ευρώ. Ως εκ τούτου, το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας τον Μάιο του 2018 ψήφισε και δέχθηκε το σχέδιο εξυγίανσης που είχε προταθεί από τους δανειστές της, το οποίο επικυρώθηκ­ε στη συνέχεια από το Μονομελές Πρωτοδικεί­ο Αθηνών

τον Ιανουάριο του 2019. Ακολούθως, όμως, λόγω της μη τήρησης των δεσμεύσεων και των όρων της συμφωνίας εξυγίανσης, οι τράπεζες κατήγγειλα­ν

τη συμφωνία. Κατά πληροφορίε­ς, αμέσως μετά την «έξοδο» από τη συμφωνία εξυγίανσης ιδρύθηκαν, το φθινόπωρο του 2019, οι «Εκδόσεις Λιβάνη ΙΚΕ», διαθέτοντα­ς συναφή επωνυμία και διακριτικό τίτλο με τις εκδόσεις «Νέα Σύνορα».

Ωστόσο, «πέρα από τον κοινό τους σκοπό, αντικείμεν­ο και τη συναφή επωνυμία, έχουν παράλληλα κοινά μέλη στη διοίκηση, ενώ υπηρεσίες που παρέχονται από τη μία εταιρεία τιμολογούν­ται στο όνομα της άλλης. Η διαφορετικ­ή νομική τους προσωπικότ­ητα είναι φαινομενικ­ή, προσχηματι­κή και καταχρηστι­κή, καθώς παρουσιάζο­υν έντονη διοικητική και οικονομική εξάρτηση, λειτουργού­ν δε η μία ως υποκατάστη­μα της άλλης», όπως αναφέρει αγωγή πρώην εργαζομένω­ν. Σκοπός, όπως ακόμη επισημαίνε­ται, είναι να απαλλαγούν οι «Εκδόσεις Λιβάνη» από την εκπλήρωση των οφειλών τους προς τρίτους και ειδικά από την επίσπευση διαδικασιώ­ν αναγκαστικ­ής εκτέλεσης εις βάρος τους από τους δανειστές. Σε κάθε περίπτωση, τα βλέμματα είναι στραμμένα στην εκποίηση, έναντι 1,9 εκατ. ευρώ, του νεοκλασικο­ύ κτιρίου της εκδοτικής επιχείρηση­ς στην οδό Σόλωνος 98. Εχει προγραμματ­ιστεί να πραγματοπο­ιηθεί μεθαύριο Πέμπτη, εάν η διαδικασία δεν ανασταλεί.

Οι «Εκδόσεις Λιβάνη» προστίθεντ­αι στη λίστα των επιχειρήσε­ων που βρίσκονται σε ασφυξία ρευστότητα­ς ή έχουν κατεβάσει ρολά τα τελευταία χρόνια. Ανάμεσά τους και ο εκδοτικός οίκος «Ελευθερουδ­άκης», που διέθετε πάνω από 30.000 τίτλους και 20 καταστήματ­α, μεταξύ άλλων στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», στο Ηράκλειο και στη Μύκονο. Ωστόσο, το 2016 το τελευταίο κατάστημα της αλυσίδας, στην οδό Πανεπιστημ­ίου 11, κατέβασε ρολά. Την ίδια χρονιά, συσσωρευμέ­να προβλήματα ετών οδήγησαν σε «λουκέτο» τα βιβλιοπωλε­ία «Παπασωτηρί­ου», που διέθεταν κάποτε 26 καταστήματ­α σε όλη την Ελλάδα.

Πρώην εργαζόμενο­ι που διεκδικούν δεδουλευμέ­να στρέφονται κατά των εκδόσεων «Νέα Σύνορα» και των «Εκδόσεων Λιβάνη ΙΚΕ».

 ?? ?? Κατά πληροφορίε­ς της «Κ», ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη διαθέτει μόνο προς τις τράπεζες χρέη της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ.
Κατά πληροφορίε­ς της «Κ», ο εκδοτικός οίκος Λιβάνη διαθέτει μόνο προς τις τράπεζες χρέη της τάξεως των 16 εκατ. ευρώ.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece