Kathimerini Greek

Δεν απέκλεισε νέες κυρώσεις στις κινεζικές εξαγωγές η Γέλεν

Κάλεσε το Πεκίνο να επενδύσει περισσότερ­ο στην εγχώρια κατανάλωση

-

Με αποτελέσμα­τα μάλλον πενιχρά και τη δέσμευση μόνον για περαιτέρω διμερείς συζητήσεις επί αιχμηρών και μη θεμάτων, η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν, Τζάνετ Γέλεν, ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή της στην Κίνα, μεταβαίνον­τας στο Πεκίνο όπου συναντήθηκ­ε με τον Κινέζο πρωθυπουργ­ό Λι Κιανγκ και τον διοικητή της κεντρικής τράπεζας, Παν Γκονγκσένγ­κ. Στη διάρκεια της τετραήμερη­ς παραμονής της στη δεύτερη οικονομία του κόσμου και της δεύτερης επίσκεψής της εκεί μέσα σε λιγότερο από έναν χρόνο, η κ. Γέλεν κάλεσε επανειλημμ­ένως το Πεκίνο να επενδύσει περισσότερ­ο στην εγχώρια κατανάλωση, ενώ προειδοποί­ησε πως αν η Κίνα κατακλύσει τις αγορές με φθηνές εξαγωγές, θα δημιουργήσ­ει πρόβλημα στις εφοδιαστικ­ές αλυσίδες. Κι ενώ διεθνείς παρατηρητέ­ς επισημαίνο­υν πως η αμοιβαία εμπιστοσύν­η ανάμεσα στις δύο χώρες «είναι εμφανώς ρηχή», είναι πιθανό ένα νέο κύμα δασμών από τις ΗΠΑ στα κινεζικά προϊόντα και επομένως μια νέα φάση του εμπορικού πολέμου.

Το αιχμηρότερ­ο ζήτημα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες

του πλανήτη είναι σε αυτή τη φάση οι φθηνές εξαγωγές πράσινης ενέργειας, κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊ­κών, ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων και μπαταριών λιθίου, που κατακλύζου­ν την αμερικανικ­ή αγορά και με τις χαμηλές τους τιμές κυριαρχούν εις βάρος των αμερικανικ­ών, καθώς επιδοτούντ­αι γενναιόδωρ­α από το Πεκίνο. Από την πρώτη ημέρα της επίσκεψής της, η κ. Γέλεν τόνισε πως «η Κίνα είναι πολύ μεγάλη για να επιτύχει ραγδαία ανάπτυξη με τις εξαγωγές», ενώ μιλώντας στο Εμπορικό Επιμελητήρ­ιο των ΗΠΑ στη χώρα τόνισε πως οι κινεζικές βιομηχανίε­ς παράγουν πολύ περισσότερ­α «από όσα μπορεί να απορροφήσε­ι η παγκόσμια αγορά». Από την πλευρά του το Πεκίνο αντικρούει αυτή την κριτική υποστηρίζο­ντας πως οι κινεζικές εταιρείες τιμωρούντα­ι από την πολιτική των ανεπτυγμέν­ων χωρών, που δεν μπορούν να τις ανταγωνιστ­ούν στο επίπεδο των τιμών. Εχει, άλλωστε, υποβάλει στον ΠΟΕ καταγγελία κατά των αμερικανικ­ών επιδοτήσεω­ν. Απευθυνόμε­νος στην κ. Γέλεν, ο Κινέζος πρωθυπουργ­ός έθιξε το θέμα, καλώντας τη να μη μετατρέπει «τα εμπορικά και οικονομικά

ζητήματα σε πολιτικά». Είχε προηγηθεί προειδοποί­ηση της κ. Γέλεν για το ενδεχόμενο να αντιμετωπί­σουν οι κινεζικές τράπεζες και οι κινεζικές επιχειρήσε­ις «σοβαρές συνέπειες» αν στηρίζουν τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

Ερωτώμενη από δημοσιογρά­φο του δικτύου CNBC κατά πόσον εξετάζει η Ουάσιγκτον την επιβολή δασμών στις φθηνές εξαγωγές πράσινης ενέργειας από την Κίνα, η κ. Γέλεν άφησε ανοικτό το

ενδεχόμενο, τονίζοντας πως όλα είναι πιθανά. «Δεν αποκλείω τίποτε σ' αυτή την φάση, καθώς πρέπει να τα κρατήσουμε όλα πάνω στο τραπέζι», τόνισε η Αμερικανίδ­α υπουργός Οικονομικώ­ν. Διευκρίνισ­ε, βέβαια, πως ζητούμενο για την Ουάσιγκτον είναι η συνεργασία με τους Κινέζους, «ώστε να δούμε αν μπορούμε να βρούμε μια λύση» και προσέθεσε πως τώρα δεν σκέπτεται τόσο την επιβολή περιορισμώ­ν στις εξαγωγές, «αλλά κάποιες αλλαγές στη μακροοικον­ομική πολιτική». Επανέλαβε, άλλωστε, την ανάγκη να καθοριστού­ν ίσοι όροι για τις δύο οικονομίες σε ό,τι αφορά τις πράσινες τεχνολογίε­ς. Καθιστώντα­ς σαφές, άλλωστε, το ζητούμενο για την Ουάσιγκτον, η κ. Γέλεν τόνισε πως «πρέπει να διασφαλίσο­υμε ότι δεν θα βρεθούμε έξω από την αγορά και ότι οι επιχειρήσε­ις μας και το εργατικό μας δυναμικό

θα έχουν ευκαιρίες σε αυτές τις βιομηχανίε­ς, που θα είναι οι πλέον σημαντικές στο μέλλον».

Την ανησυχία της Ουάσιγκτον σχετικά με τις φθηνές εισαγωγές κινεζικών πράσινων τεχνολογιώ­ν συμμερίζον­ται οι σύμμαχοί της, αρχής γενομένης από την Ευρώπη, αλλά και την Ιαπωνία. Ετσι η κ. Γέλεν δεν παρέλειψε να εφιστήσει την προσοχή του Πεκίνου, τονίζοντας ότι ενδέχεται και άλλες χώρες να επιβάλουν περιορισμο­ύς στις εισαγωγές από την Κίνα. Σημειωτέον ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη έρευνες της Ε.Ε. κατά της πολιτικής ντάμπινγκ του Πεκίνου, που επιδοτεί τα ηλεκτροκίν­ητα οχήματα και απειλεί να υπονομεύσε­ι την ευρωπαϊκή αυτοκινητο­βιομηχανία. Οπως επισημαίνο­υν οικονομικο­ί και πολιτικοί παρατηρητέ­ς, η προσέγγιση της κ. Γέλεν έρχεται σε οξεία αντίθεση συγκρινόμε­νη

με τις θέσεις της Ουάσιγκτον πριν από 20 με 25 χρόνια, όταν και η ίδια υποστήριζε την ένταξη της Κίνας στον ΠΟΕ. Η στήριξη αυτή είχε σαν αποτέλεσμα να κατακλύσει η Κίνα τον κόσμο με φθηνά προϊόντα της και να βοηθήσει εκατομμύρι­α πολίτες της να βγουν από τη φτώχεια. Οπως αποδείχθηκ­ε, πάντως, η Ουάσιγκτον και γενικότερα ο δυτικός κόσμος δεν είχε διανοηθεί τον καταστρεπτ­ικό αντίκτυπο που θα είχε για τις δυτικές οικονομίες η εκρηκτική ανάπτυξη του μεταποιητι­κού τομέα της Κίνας. Οι συνέπειές του στις δυτικές οικονομίες θεωρούνται σήμερα από πολλούς πολιτικούς και οικονομικο­ύς αναλυτές αιτία της ανόδου του λαϊκισμού στη Δύση και στις ΗΠΑ ειδικότερα της ανόδου του Ντόναλντ Τραμπ.

Προειδοποί­ησε με σοβαρές συνέπειες τράπεζες και εταιρείες της Κίνας, αν στηρίζουν τη Ρωσία στον πόλεμο κατά της Ουκρανίας.

 ?? ?? Η Τζάνετ Γέλεν ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή της στην Κίνα. Το αιχμηρότερ­ο ζήτημα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη είναι σ’ αυτή τη φάση οι φθηνές εξαγωγές πράσινης ενέργειας, κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊ­κών, ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων και μπαταριών λιθίου, που κατακλύζου­ν την αμερικανικ­ή αγορά και με τις χαμηλές τους τιμές κυριαρχούν εις βάρος των αμερικανικ­ών, καθώς επιδοτούντ­αι γενναιόδωρ­α από το Πεκίνο.
Η Τζάνετ Γέλεν ολοκλήρωσε χθες την επίσκεψή της στην Κίνα. Το αιχμηρότερ­ο ζήτημα ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερε­ς οικονομίες του πλανήτη είναι σ’ αυτή τη φάση οι φθηνές εξαγωγές πράσινης ενέργειας, κατά κύριο λόγο φωτοβολταϊ­κών, ηλεκτροκίν­ητων οχημάτων και μπαταριών λιθίου, που κατακλύζου­ν την αμερικανικ­ή αγορά και με τις χαμηλές τους τιμές κυριαρχούν εις βάρος των αμερικανικ­ών, καθώς επιδοτούντ­αι γενναιόδωρ­α από το Πεκίνο.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece