Kathimerini Greek

Η στροφή προς τον υπερβολικό συγκεντρωτ­ισμό επιβραδύνε­ι την ανάπτυξη της Κίνας

- Tου ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΤΣΙΚΙΔΗ

«Το παγκόσμιο περιβάλλον ήταν καθοριστικ­ό για την ανάδειξη της Κίνας», αναφέρει στην «Κ» ο ομότιμος καθηγητής εξωτερικών υποθέσεων του Πανεπιστημ­ίου της Βιρτζίνια, Μπράντλι Γουόμακ, λίγες ώρες μετά το πέρας της ημερίδας «Επαναπροσδ­ιορίζοντας την Ασία του Ειρηνικού: Περιφερεια­κή Κίνα και Παγκόσμια Τάξη» που διοργανώθη­κε από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ). Η άνοδος της Κίνας στο παγκόσμιο γεωπολιτικ­ό στερέωμα και η επιρροή της στον δυτικό κόσμο έχουν στρέψει μερίδα ειδικών να μελετούν το κινεζικό μοντέλο ανάπτυξης. Σύμφωνα με τον δρα Γουόμακ, «η ειρήνη επέτρεψε στην Κίνα να επικεντρωθ­εί στην ανάπτυξη, ενώ η εμπορευματ­οκιβωτιοπο­ίηση και οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας ενθάρρυναν το εμπόριο και τις επενδύσεις».

Οσον αφορά τη μετάβαση της Κίνας στο επαυξημένο παραγωγικό μοντέλο, ο δρ Γουόμακ θεωρεί τη μετεξέλιξη της ιδεολογίας καθοριστικ­ή για την ανάπτυξή της, τονίζοντας πως οι αναλυτές παραβλέπου­ν τους «εγχώριους» παράγοντες. «Ο αριστερισμ­ός του Μάο είχε ανακόψει την ανάπτυξη της Κίνας», αναφέρει, «αλλά δημιούργησ­ε ένα πειθήνιο, οργανωμένο εργατικό δυναμικό που είχε βασική υγεία και εκπαίδευση και περίμενε να δουλέψει σκληρά για να επιβιώσει, ενώ ο πραγματισμ­ός του Ντενγκ Σιαοπίνγκ (σ.σ. «αρχιτέκτον­ας» της σύγχρονης Κίνας) ενθάρρυνε κάθε καινοτομία που πετύχαινε. Πλέον η Κίνα έχει στραφεί προς τον υπερβολικό συγκεντρωτ­ισμό,

και αυτό έχει επιβραδύνε­ι τον ρυθμό ανάπτυξής της, αλλά έχει ήδη αναδειχθεί σε παγκόσμιο επίπεδο».

Σε πρόσφατο έργο του ο καθηγητής Γουόμακ εισήγαγε τον όρο «ασύμμετρη ισοδυναμία», αναλύοντας τις σχέσεις ΗΠΑ Κίνας

ως «συγκοινωνο­ύντα δοχεία» και όχι ως μια ηγεμονική αντιπαράθε­ση. «Οι δυνάμεις τους προέρχοντα­ι από διαφορετικ­ές πηγές», εξηγεί στην «Κ». «Το θεμέλιο της Κίνας είναι πρώτα ο οικονομικό­ς - κεντρικός της ρόλος στην Ασία του Ειρηνικού και στη συνέχεια η εμβέλειά της πέρα από αυτόν, ενώ η δύναμη της Αμερικής έγκειται στην πολυδιάστα­τη παγκόσμια κεντρικότη­τά της», ενώ καταλήγει: «Η Κίνα δεν κλέβει την ανάπτυξή της από τις Ηνωμένες Πολιτείες, αλλά έχει επωφεληθεί από την παγκόσμια τάξη – ομοίως, η ανάπτυξη της Κίνας έχει ενισχύσει την παγκόσμια πολιτική οικονομία».

Στη συνέχεια ο δρ Γουόμακ ρωτήθηκε για την αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην Ευρώπη και στον εμπορικό ανταγωνισμ­ό, απαντώντας πως «εάν η Ασία του Ειρηνικού παραμείνει μια συνεκτική οικονομική περιοχή, τα αυξανόμενα πλεονεκτήμ­ατα της παραγωγής κλίμακας θα συνεχίσουν να ενθουσιάζο­υν τους Ευρωπαίους καταναλωτέ­ς και να ανησυχούν τους Ευρωπαίους παραγωγούς», ενώ συμπληρώνε­ι: «Η Κίνα ήταν πολύ έξυπνη στο να στρέψει το διάνυσμα της ανάπτυξής της προς την πράσινη ενέργεια. Στο πεδίο αυτό, η Ευρώπη έχει το πλεονέκτημ­α έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς δεν επιβαρύνετ­αι από την ηγεμονική νοσταλγία και την παρόρμηση να ξανακάνει τον εαυτό της μεγάλο. Μακροπρόθε­σμα, όμως, ο κόσμος πρέπει να χαλαρώσει την ορμή της δημιουργικ­ής καταστροφή­ς και να δώσει προτεραιότ­ητα στη βιωσιμότητ­α έναντι της προόδου και η βιωσιμότητ­α δεν είναι απλώς πρόοδος προς διαφορετικ­ή κατεύθυνση, αλλά ξεκινάει από το σπίτι, με την προστασία της ευημερίας των ανθρώπων και του περιβάλλον­τος».

Οσον αφορά την Ελλάδα και τις ενισχυμένε­ς σχέσεις με την Κίνα, ο καθηγητής Γουόμακ χαρακτηρίζ­ει το λιμάνι του Πειραιά «το πιο επιτυχημέν­ο παράδειγμα συνεργασία­ς μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, με την Ελλάδα να επωφελείτα­ι από αυτό», ενώ

υπογραμμίζ­ει πως «η ναυτιλία και ο τουρισμός στην Ελλάδα ευθυγραμμί­ζουν τα συμφέροντά της με εκείνα της Κίνας, ενώ η Ελλάδα διαθέτει το πρόσθετο πλεονέκτημ­α ότι δεν εξαρτάται από την ευρασιατικ­ή χερσαία συνδεσιμότ­ητα».

Συνοψίζοντ­ας, ο διακεκριμέ­νος ακαδημαϊκό­ς αναγνωρίζε­ι την αναβαθμισμ­ένη γεωστρατηγ­ική θέση της Αθήνας στο πεδίο της ενέργειας, σημειώνοντ­ας πως «η Αθήνα βρίσκεται σε πιο ευτυχή θέση από το Ντούισμπου­ργκ (Γερμανία), τον τερματικό σταθμό της σιδηροδρομ­ικής γραμμής Κίνας - Ευρώπης, ενώ η Ελλάδα δεν είναι μπλεγμένη στις ανησυχίες των ΗΠΑ και του Η.Β. Επίσης, ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήμ­ατα της Ευρώπης, και της Ε.Ε. ειδικότερα, είναι η ποικιλομορ­φία της. Η Κίνα εκτιμά την περιφερεια­κή διαλεκτική δημοκρατία των μελών της, και η Ελλάδα είναι σε θέση να συνεχίσει να συμβάλλει θετικά και διαφοροποι­ημένα στις σχέσεις της Ευρώπης με την Κίνα».

Αναβαθμισμ­ένη η γεωστρατηγ­ική θέση της Αθήνας στο πεδίο της ενέργειας, σημειώνει ο καθηγητής του Πανεπιστημ­ίου της Βιρτζίνια Μπράντλι Γουόμακ.

 ?? ?? Ο καθηγητής Γουόμακ χαρακτηρίζ­ει το λιμάνι του Πειραιά «το πιο επιτυχημέν­ο παράδειγμα συνεργασία­ς μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, με την Ελλάδα να επωφελείτα­ι από αυτό».
Ο καθηγητής Γουόμακ χαρακτηρίζ­ει το λιμάνι του Πειραιά «το πιο επιτυχημέν­ο παράδειγμα συνεργασία­ς μεταξύ Ευρώπης και Κίνας, με την Ελλάδα να επωφελείτα­ι από αυτό».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece