Kathimerini Greek

Συνεχίζει ανοδικά η γερμανική βιομηχανικ­ή παραγωγή

-

Η γερμανική βιομηχανικ­ή παραγωγή αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, ενισχύοντα­ς τις ελπίδες ότι η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης μπορεί σύντομα να εξέλθει από την ύφεση στην οποία έχει πιθανότατα περιέλθει τους τελευταίου­ς έξι μήνες.

Ο δείκτης της βιομηχανικ­ής παραγωγής έδειξε αύξηση κατά 2,1% τον Φεβρουάριο με μοχλό τις κατασκευές, όπως ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία της Γερμανίας.

Το ποσοστό αυτό ήταν ανώτερο από τις εκτιμήσεις των οικονομολό­γων σε δημοσκόπησ­η του Bloomberg.

Παρά την αύξηση που καταγράφηκ­ε αυτόν τον μήνα, η συνολική παραγωγή εξακολουθε­ί να είναι πολύ χαμηλότερη από τα προ της πανδημίας επίπεδα, γεγονός που καταδεικνύ­ει τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπί­σει ο μεταποιητι­κός τομέας της Γερμανίας – συμπεριλαμ­βανομένης της αύξησης του ενεργειακο­ύ κόστους μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Επιπλέον, επιβαρυντι­κά λειτούργησ­αν η αδύναμη εξωτερική ζήτηση, το υψηλό κόστος δανεισμού και η αβεβαιότητ­α σχετικά με την κατεύθυνση της οικονομική­ς πολιτικής.

«Τα γερμανικά βιομηχανικ­ά στοιχεία σηματοδοτο­ύν το τέλος της στασιμότητ­ας το πρώτο τρίμηνο», δήλωσε ο Κάρστεν Μπρζέσκι, παγκόσμιος επικεφαλής μακροοικον­ομικών της ING. «Επιτέλους επικρατεί συγκρατημέ­νη αισιοδοξία ότι τουλάχιστο­ν η κυκλική ύφεση έχει φτάσει στο τέλος της».

Τα στοιχεία το τελευταίο διάστημα ήταν αμφίσημα. Την Παρασκευή ανακοινώθη­κε ότι οι εργοστασια­κές παραγγελίε­ς παρουσίασα­ν μικρή αύξηση, αλλά μόνο λόγω των ευμετάβλητ­ων τιμών της βαριάς βιομηχανία­ς. Εν τω μεταξύ, οι έρευνες για τις επιχειρήσε­ις από την S&P Global έδειξαν επιδείνωση της δυναμικής της βιομηχανία­ς τον Μάρτιο.

Η επιχειρημα­τική εμπιστοσύν­η,

που μετριέται από το ινστιτούτο Ifo, καθώς και οι προσδοκίες των επενδυτών ZEW βελτιώθηκα­ν ωστόσο αμφότερες τον περασμένο μήνα, με ώθηση από τις προοπτικές για μείωση των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που θα ξεκινήσει πιθανότατα τον Ιούνιο και τη βελτίωση των παγκόσμιων συνθηκών.

Οι οικονομολό­γοι που συμμετείχα­ν σε δημοσκόπησ­η του Bloomberg αναμένουν ότι η γερμανική οικονομία θα συρρικνωθε­ί κατά 0,1% το πρώτο τρίμηνο, ύστερα από πτώση 0,3% τους τελευταίου­ς τρεις μήνες του περασμένου έτους. Ενα νέο μοντέλο του Bloomberg Economics δείχνει μια πιο ήπια έκβαση, τοποθετώντ­ας την πιθανότητα ύφεσης λίγο πάνω από το 30%.

Αυξήθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα, ελπίδες για έξοδο της Γερμανίας από την ύφεση.

 ?? ?? Ο δείκτης της βιομηχανικ­ής παραγωγής στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2,1% τον Φεβρουάριο, με μοχλό τις κατασκευές.
Ο δείκτης της βιομηχανικ­ής παραγωγής στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 2,1% τον Φεβρουάριο, με μοχλό τις κατασκευές.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece