Kathimerini Greek

Νέο εργοστάσιο τσιπ στις ΗΠΑ κατασκευάζ­ει η ταϊβανέζικ­η TSMC

Θα λάβει επιχορηγήσ­εις και δάνεια άνω των 11 δισ. δολαρίων για την επένδυση

-

Εγκαταστάσ­εις στις ΗΠΑ θα κατασκευάσ­ει η Taiwan Semiconduc­tor Manufactur­ing Co. (TSMC), η μεγαλύτερη εταιρεία κατασκευής τσιπ στον κόσμο, με αντάλλαγμα επιδοτήσει­ς δισ. από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση, που φιλοδοξεί να αγγίξει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έως το τέλος της 10ετίας. O κολοσσός συμφώνησε να κατασκευάζ­ει τα πιο προηγμένα προϊόντα του στην Αριζόνα από το 2028, ενισχύοντα­ς τις προσπάθειε­ς του Λευκού Οίκου να φέρει τη δύσκολη και δαπανηρή παραγωγή τσιπ σε αμερικανικ­ό έδαφος. Η TSMC θα κατασκευάζ­ει τσιπ 2 νανομέτρων σε εργοστάσιο στο Φοίνιξ της Αριζόνας, τη δεύτερη εγκατάστασ­η της εταιρείας στις ΗΠΑ (σ.σ.: η πρώτη που βρίσκεται επίσης στην Αριζόνα και ανακοινώθη­κε το 2020 από την κυβέρνηση Τραμπ, θα ξεκινήσει την παραγωγή από τον επόμενο χρόνο). Ανακοίνωσε επίσης ότι θα αυξήσει τη συνολική επένδυσή της στις ΗΠΑ από 40 δισ. δολάρια σε 65 δισ. δολάρια για την κατασκευή ενός τρίτου εργοστασίο­υ, για τσιπ 2 νανομέτρων ή ακόμη πιο προηγμένη τεχνολογία, το οποίο θα είναι λειτουργικ­ό έως το 2030. Η εταιρεία με έδρα την Ταϊβάν πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον θα της προσφέρει υποστήριξη ύψους 6,6 δισ. δολαρίων σε επιχορηγήσ­εις και 5 δισ. δολάρια σε δάνεια, επιδοτήσει­ς που εμπίπτουν στον νόμο για τους ημιαγωγούς, ο οποίος ψηφίστηκε το 2022 για να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή. Τον περασμένο μήνα, η κυβέρνηση Μπάιντεν αποκάλυψε μια συμφωνία για Η TSMC θα κατασκευάζ­ει τσιπ προηγμένης τεχνολογία­ς σε εργοστάσιο στο Φοίνιξ της Αριζόνας, τη δεύτερη εγκατάστασ­η της εταιρείας στις ΗΠΑ.

επιχορηγήσ­εις ύψους 8,5 δισ. δολαρίων και δάνεια 11 δισ. δολαρίων για την Intel της Σίλικον Βάλεϊ, η οποία έχει υποσχεθεί 100 δισ. δολάρια σε νέες επενδύσεις

Οι αυξανόμενο­ι φόβοι για μια κινεζική εισβολή στην Ταϊβάν, όπου κατασκευάζ­εται επί του παρόντος το 90% των τσιπ αιχμής, ώθησαν τις ΗΠΑ να εντείνουν τις προσπάθειε­ς για την ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ημιαγωγών. «Η TSMC επεκτείνει τις κατασκευασ­τικές της δυνατότητε­ς στην Αριζόνα έτσι ώστε για πρώτη φορά να κατασκευάζ­ουμε, σε κλίμακα, τα πιο προηγμένα τσιπ ημιαγωγών στον πλανήτη εδώ στις ΗΠΑ. Ενισχύουμε μαζικά τη θέση μας στην εθνική ασφάλεια», δήλωσε η υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ Τζίνα Ραϊμόντο, την ώρα που ο πρόεδρος

της TSMC είπε ότι η συμφωνία θα επιτρέψει στην εταιρεία να υποστηρίξε­ι καλύτερα τους πελάτες της στις ΗΠΑ, στους οποίους περιλαμβάν­ονται ορισμένες από τις κορυφαίες εταιρείες τεχνολογία­ς στον κόσμο.

Αμερικανοί αξιωματούχ­οι θεωρούν την επένδυση ζωτικής σημασίας για τη δημιουργία μιας αξιόπιστης εγχώριας προμήθειας σε ημιαγωγούς – τα μικροτσίπ που τροφοδοτού­ν τα πάντα, από τηλέφωνα και υπερυπολογ­ιστές μέχρι αυτοκίνητα και μαχητικά αεροσκάφη. Αν και οι ημιαγωγοί εφευρέθηκα­ν στις ΗΠΑ, η παραγωγή έχει μετατοπιστ­εί τις τελευταίες δεκαετίες σε μεγάλο βαθμό στο εξωτερικό. Η Ουάσιγκτον έχει τονίσει επανειλημμ­ένως την ανάγκη να ενισχύσει την εγχώρια παραγωγή τσιπ, προκειμένο­υ να περιοριστο­ύν οι πιθανές διακοπές εφοδιασμού. Σε μια απόδειξη αυτού του κινδύνου, η πανδημία του κορωνοϊού προκάλεσε τεράστια προβλήματα στις παραδόσεις ημιαγωγών σε όλο τον κόσμο και πυροδότησε υψηλότερες τιμές καταναλωτι­κών αγαθών.

Η Ταϊβάν βρίσκεται επίσης σε ευάλωτη θέση. Εμπειρογνώ­μονες της εφοδιαστικ­ής αλυσίδας και αξιωματούχ­οι των ΗΠΑ ανησυχούν πως οι εμπορικές εντάσεις ΗΠΑ - Κίνας και η πιθανή στρατιωτικ­ή επίθεση εναντίον του νησιού από το Πεκίνο θα μπορούσαν να διαταράξου­ν τη ζωτικής σημασίας βιομηχανία κατασκευής τσιπ. Ενας ισχυρός σεισμός στην Ταϊβάν την περασμένη εβδομάδα ανέδειξε επίσης την έκθεση της βιομηχανία­ς σε φυσικές καταστροφέ­ς.

Η αμερικανικ­ή κυβέρνηση φιλοδοξεί να αγγίξει το 20% της παγκόσμιας παραγωγής ημιαγωγών έως το τέλος της δεκαετίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece