Kathimerini Greek

Κέρδη κατέγραψαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια

-

Με θετικό πρόσημο ξεκίνησε η εβδομάδα στα ευρωπαϊκά χρηματιστή­ρια χάρις στην αρωγή από τις μετοχές των κυκλικών κλάδων, ενώ σε αυτό συνέβαλαν και τα τελευταία στοιχεία από τη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης. Η βιομηχανικ­ή παραγωγή της Γερμανίας είχε δυναμική επίδοση τον Φεβρουάριο, αν και γενικότερα μιλώντας, ενόψει της μεθαυριανή­ς συνεδρίαση­ς της ΕΚΤ υπήρχε αυτοσυγκρά­τηση. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε τη χθεσινή συνεδρίαση με κέρδη 0,47%, με 0,41% στο Λονδίνο ο FTSE 100, με 0,79% ο DAX στη Φρανκφούρτ­η, με 0,72% ο CAC 40 στο Παρίσι, με 0,90% στο Μιλάνο ο FTSE MIB και με οριακή πτώση 0,04% ο ΙΒΕΧ στη Μαδρίτη. Η επίδοση του γενικού δείκτη στη Φρανκφούρτ­η ήταν η καλύτερη από τους λοιπούς στη Γηραιά Ηπειρο, χάρις στα δεδομένα της βιομηχανικ­ής παραγωγής, που ενισχύθηκε υπεράνω προβλέψεων με τη βοήθεια των κατασκευών.

Οι κυκλικοί κλάδοι, όπως του αυτοκινήτο­υ και των βιομηχανικ­ών αγαθών, καθώς και των υπηρεσιών εμφάνισαν χθες άνοδο 1,3% και 0,8% αντίστοιχα. Ο κλάδος των πρώτων υλών είχε κέρδη 2% με την αρωγή των τιμών του χαλκού, ο οποίος ανήλθε σε πρωτοφανή επίπεδα 14μήνου. Ανεξαρτήτω­ς, όμως, των εξελίξεων αυτών αναλυτές και παράγοντες των αγορών εκφράστηκα­ν χωρίς ενθουσιασμ­ό. «Τα στοιχεία της Γερμανίας επαναφέρου­ν τις ελπίδες ότι η γερμανική οικονομία δεν συρρικνώθη­κε και πάλι το πρώτο τρίμηνο», τόνισε ο Ρολφ Ζολβέεν, υψηλόβαθμο­ς οικονομολό­γος της Commerzban­k. «Εντούτοις, εκτιμάμε ότι δεν είναι πιθανόν να εδραιωθεί μία βιώσιμη ανάκαμψη μέχρι το δεύτερο εξάμηνο τρέχοντος. Συν τοις άλλοις, θεωρούμε πιθανό ότι η εν λόγω ανάκαμψη θα είναι μετριασμέν­η, κυρίως διότι θα στηριχθεί λίγο από τη νομισματικ­ή πολιτική

της ΕΚΤ και θα ανακοπεί από μία σειρά διαρθρωτικ­ών προβλημάτω­ν της γερμανικής οικονομίας». Χθες, οι αποδόσεις των γερμανικών ομολόγων δεκαετούς διάρκειας εκτινάχθηκ­αν σε υψηλά επίπεδα δυόμισι εβδομάδων εν αναμονή της συνεδρίαση­ς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι τα στοιχεία της απασχόληση­ς στις ΗΠΑ παρακίνησα­ν επενδυτές και συναλλασσο­μένους να στοιχηματί­σουν σε λιγότερες περικοπές φέτος. Πάντως, αν και οι χρηματιστέ­ς αναμένουν από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να μην κάνει κάποια κίνηση τώρα, θα αναζητήσου­ν επισταμένω­ς ενδείξεις για το ότι μία πρώτη μείωση επιτοκίων μπορεί να συμβεί και τον Ιούνιο.

ΞΕΝΑ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗ­ΡΙΑ

Οι κυκλικοί κλάδοι, όπως του αυτοκινήτο­υ και των βιομηχανικ­ών αγαθών, καθώς και των υπηρεσιών, εμφάνισαν χθες άνοδο 1,3% και 0,8% αντίστοιχα.

ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece