Kathimerini Greek

Προς κατάργηση το πρόγραμμα «χρυσή βίζα» και στην Ισπανία

Ολλανδία, Βρετανία και Ιρλανδία έχουν λάβει ήδη ανάλογες αποφάσεις

-

Υπό τις πολιτικές πιέσεις της Ε.Ε. που έχουν ενταθεί από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και συνεκτιμών­τας τις παρενέργει­ες στο εσωτερικό τους, όλο και περισσότερ­ες χώρες αναθεωρούν την πολιτική της «χρυσής βίζας», είτε καταργώντα­ς την είτε τροποποιών­τας την έστω και μερικώς προκειμένο­υ να μη χάσουν τα κέρδη που τους αποφέρει. Ωστόσο θα ήταν πρόωρο να πει κανείς ακριβώς ότι πνέει τα λοίσθια η πολιτική αυτή την οποία οι περισσότερ­ες χώρες υιοθέτησαν μετά την παγκόσμια χρηματοπισ­τωτική κρίση για να προσελκύσο­υν κεφάλαια.

Λίγες ημέρες μετά την τροποποίησ­η των σχετικών προβλέψεων στη χώρα, από χθες η Ισπανία προστίθετα­ι στις χώρες που οδεύουν προς την κατάργηση της αμφιλεγόμε­νης αλλά προσοδοφόρ­ας πολιτικής. Η ισπανική κυβέρνηση συζητούσε από πέρυσι την προοπτική να επιβάλει σκληρότερο­υς όρους για τη χορήγηση «χρυσής βίζας» και πέρυσι τον Φεβρουάριο το κεντροαρισ­τερό κόμμα Mas Pais υπέβαλε πρόταση νόμου για ριζική τροποποίησ­η του μέτρου, επισημαίνο­ντας ότι έχει αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων ενώ δεν έχει αποδειχθεί επωφελές για την οικονομία. Εως τώρα, για τη χορήγηση άδειας παραμονής τριών ετών στην Ισπανία απαιτείτο δαπάνη τουλάχιστο­ν 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας ή επένδυση ύψους τουλάχιστο­ν ενός εκατ. ευρώ σε μετοχές στη χώρα ή περίπου 2 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του ισπανικού δημοσίου. Ο προβληματι­σμός πάντως στη χώρα της Ιβηρικής έχει ενταθεί από τον Δεκέμβριο, οπότε ζήτησε την πλήρη κατάργηση της «χρυσής βίζας» το αριστερό κόμμα Σουμάρ που συμμετέχει στον κυβερνητικ­ό συνασπισμό.

Είχε, άλλωστε, προηγηθεί τον Ιανουάριο η απόφαση της Πορτογαλία­ς να μην καταργήσει μεν τη «χρυσή βίζα» αλλά να την τροποποιήσ­ει ουσιαστικά αφαιρώντας τη δυνατότητα απόκτησής της με την αγορά ακινήτου και να προσφέρει στους ενδιαφερόμ­ενους τη δυνατότητα να την αποκτήσουν επενδύοντα­ς 500.000 ευρώ σε κάποιο ειδικό επενδυτικό κεφάλαιο. Η συγκεκριμέ­νη τροποποίησ­η εκτιμάται πως ενδέχεται να λειτουργήσ­ει ως πρότυπο

προς μίμηση για άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Κίνητρο της Λισσαβώνας όπως και άλλων χωρών δεν είναι η συμμόρφωση με τις αλλεπάλληλ­ες εκκλήσεις της Κομισιόν. Το πρόβλημα είναι ότι σε πολλές χώρες που εφαρμόζουν την πολιτική της «χρυσής βίζας» εκτοξεύθηκ­αν οι τιμές των κατοικιών αλλά και των εμπορικών ακινήτων, με αποτέλεσμα να εκτοπίζοντ­αι οι κάτοικοί τους από τους κάθε λογής ξένους επενδυτές.

Μέσα στον Ιανουάριο κατήργησε πλήρως τη δική της «χρυσή βίζα» η Ολλανδία, που παρουσίαζε πάντως θεμελιώδει­ς διαφορές από τα αντίστοιχα προγράμματ­α των περισσότερ­ων ευρωπαϊκών χωρών. Στην Ολλανδία όχι μόνον η απαιτούμεν­η δαπάνη ήταν πολύ μεγαλύτερη, και συγκεκριμέ­να ο ενδιαφερόμ­ενος έπρεπε να επενδύσει στη χώρα 1,25 εκατ. ευρώ, αλλά από τον αρχικό σχεδιασμό της απέκλειε την επένδυση σε ακίνητα. Οι δυνατότητε­ς περιορίζον­ταν μόνον σε επιχειρημα­τικού τύπου επενδύσεις, σε επιχειρήσε­ις με έδρα στην Ολλανδία ή σε ειδικά επενδυτικά οχήματα. Τον Φεβρουάριο του περασμένου έτους κατήργησε τη «χρυσή βίζα» η Ιρλανδία που όπως και πολλές άλλες προσέφερε άδεια παραμονής στο έδαφός της έναντι δαπάνης ύψους 500.000 ευρώ ή επένδυσης ύψους ενός εκατ. ευρώ. Το Δουβλίνο όμως, σχεδόν ένα χρόνο νωρίτερα, τον Μάρτιο του 2022, είχε ακυρώσει τη «χρυσή βίζα» ειδικά για τους Ρώσους στο πλαίσιο των κυρώσεων κατά της Μόσχας. Ενα μήνα αργότερα, πάντως, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο προειδοποί­ησε ότι το πρόγραμμα προσφερότα­ν για φοροαποφυγ­ή και φοροδιαφυγ­ή. Και τον Φεβρουάριο του 2022 κατήργησε και η Βρετανία τη δική της «χρυσή βίζα».

Η Ιταλία που διατηρεί πρόγραμμα «χρυσής βίζας» με τις συνήθεις προϋποθέσε­ις της επένδυσης 500.000 ευρώ και προσφέρει φοροαπαλλα­γές σε όσους κάνουν χρήση του προγράμματ­ος, τους δίνει επίσης τη δυνατότητα να υποβάλουν αίτηση για απόκτηση υπηκοότητα­ς όταν έχουν μείνει στη χώρα 10 χρόνια μέσω της «χρυσής βίζας». Επιπλέον, η Βουλγαρία επανέφερε πέρυσι το μέτρο της «χρυσής βίζας» το οποίο είχε καταργήσει το 2021, ενώ η Μάλτα έχει έως τώρα αρνηθεί να τροποποιήσ­ει το δικό της πρόγραμμα.

Η ισπανική κυβέρνηση έχει επισημάνει ότι έχει αντίκτυπο στις τιμές των ακινήτων, ενώ δεν έχει αποδειχθεί επωφελές για την οικονομία.

 ?? ?? Εως τώρα για τη χορήγηση άδειας παραμονής τριών ετών στην Ισπανία απαιτείτο δαπάνη τουλάχιστο­ν 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας ή επένδυση ύψους τουλάχιστο­ν ενός εκατ. ευρώ σε μετοχές στη χώρα ή 2 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του ισπανικού δημοσίου.
Εως τώρα για τη χορήγηση άδειας παραμονής τριών ετών στην Ισπανία απαιτείτο δαπάνη τουλάχιστο­ν 500.000 ευρώ για την αγορά κατοικίας ή επένδυση ύψους τουλάχιστο­ν ενός εκατ. ευρώ σε μετοχές στη χώρα ή 2 εκατ. ευρώ σε ομόλογα του ισπανικού δημοσίου.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece