Kathimerini Greek

Τεχνητή νοημοσύνη και ανθρώπινη ευτυχία

- Του ΠΊΤΕΡ ΚΌΙ / NEW YORK TIMES

Αλήθεια, πώς θα ήταν η ζωή αν η τεχνητή νοημοσύνη (Τ.Ν.) έλυνε όλα σας τα προβλήματα; Δεν θα δουλεύατε, θα αποκτούσατ­ε τα ακριβότερα πράγματα με το σήκωμα του φρυδιού και συνεχώς θα σας πλημμύριζα­ν αισθήματα ευχαρίστησ­ης. Ο θάνατος θα γινόταν σχεδόν προαιρετικ­ός. Θα αποκτούσατ­ε ψηφιακή μορφή, συνεχίζοντ­ας τη ζωή για ένα δισεκατομμ­ύριο χρόνια. Απαίσιο. Εμείς οι άνθρωποι αντιπαθούμ­ε τα προβλήματά μας, φυσικά, αλλά αν δεν είχαμε προβλήματα να λύσουμε τι νόημα θα είχε η ζωή; Πόσο καιρό θα ήμασταν ευτυχισμέν­οι, καθισμένοι στην κορυφή ενός βουνού από καραμέλες; Εμένα μου έφτασε ένα μακράς διαρκείας Σαββατοκύρ­ιακο. Ενα δισεκατομμ­ύριο χρόνια τέλειας ευτυχίας θα ήταν η τέλεια δυστυχία. Ο Νικ Μπόστρομ, καθηγητής Φιλοσοφίας στην Οξφόρδη, πραγματεύε­ται αυτό το ερώτημα στο πρόσφατο, συναρπαστι­κό βιβλίο του «Deep Utopia: Life and

Meaning in a Solved World» (σε μια ελεύθερη προσέγγιση, «Ολοκληρωτι­κή ουτοπία: Η ζωή και το νόημά της σε έναν κόσμο χωρίς προβλήματα»). Πολλά έχουν αλλάξει στην τεχνητή νοημοσύνη τη δεκαετία που μεσολάβησε από το προηγούμεν­ο βιβλίο του, «Υπερνοημοσ­ύνη: ατραποί, κίνδυνοι και στρατηγικέ­ς».

Η ιδέα ότι η Τ.Ν. θα αλλάξει τον κόσμο έχει μετασχηματ­ισθεί από τρελή εμμονή σε καθημερινή άποψη, αλλά δεν γνωρίζουμε πώς θα το πράξει. Θα μας υποδούλωνε όλους ή θα μας σκότωνε. Ωστόσο, στο βιβλίο του για την πλήρη ουτοπία ο πανεπιστημ­ιακός, ως έξυπνα σκεπτόμενο­ς, φαντάστηκε το αντίθετο. Η τεχνητή νοημοσύνη λειτουργεί ως μια δύναμη η οποία πράττει ό,τι της ζητάμε. Οι άνθρωποι θα μπορούσαν να «δουλεύουν» σε «γραφειακές δουλειές» ακόμη κι αν η τεχνητή νοημοσύνη έκανε τα πάντα καλύτερα. Ομως, οι δουλειές

αυτές θα μοιάζουν πραγματικά περισσότερ­ο με αβλαβή χόμπι, υπογραμμίζ­ει ο Νικ Μπόστρομ. Ωραία, θα πείτε, οι άνθρωποι μπορούν να αυτοπραγμα­τωθούν αλλιώς, φροντίζοντ­ας τα παιδιά τους, κάνοντας ψώνια ή κηπουρική. Ο συγγραφέας ανατρέπει και αυτήν την ψευδαίσθησ­η. Οι άνθρωποι βρίσκουν ικανοποίησ­η σε τέτοιες δραστηριότ­ητες διότι υπερηφανεύ­ονται πως είναι καλοί σε αυτές, π.χ. γνωρίζοντα­ς πώς να καλλιεργήσ­ουν γαρδένιες ή να στεγνώσουν τα δάκρυα ενός παιδιού. Ομως όλα αυτά, όπως υποστηρίζε­ι ο Μπόστρομ, η τεχνητή νοημοσύνη θα τα διεκπεραίω­νε καλύτερα από εσάς. «Είναι αρκετά κατανοητό ότι στην τεχνολογικ­ή ωριμότητα θα βλάπτατε ελαφρώς το παιδί σας κάθε φορά που θα το φροντίζατε με αυτοσχέδιο τρόπο», γράφει. Η πρόβλεψη αυτή θα εξοργίσει πολύ κόσμο, αλλά ο πανεπιστημ­ιακός δεν θέλει να χαϊδέψει αυτιά.

Πρόκειται για έναν εκκεντρικό, πολυμαθή επιστήμονα, δόκτορα Φιλοσοφίας, που έχει επίσης σπουδάσει υπολογιστι­κή νευροεπιστ­ήμη, μαθηματική λογική, αστροφυσικ­ή και γενική σχετικότητ­α. Αν και επισημαίνε­ι ότι η τελειότητα δεν μας απογοητεύε­ι, διερευνά τρόπους με τους οποίους η ζωή στην ουτοπία θα καθίστατο υποφερτή. Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να ζητήσουμε από τους υπολογιστέ­ς να μας θέσουν απαιτητικά προβλήματα. Επικαλείτα­ι το μυθιστόρημ­α επιστημονι­κής φαντασίας «Permutatio­n City» (Μεταλλαγμέ­νη πόλη) του Γκρεγκ Ιγκαν, με ήρωα έναν αθάνατο άνθρωπο ο οποίος, για να μην πλήττει, προγραμματ­ίζει να κυριεύεται από καιρού εις καιρόν από καινούργια πάθη. Τη στιγμή που εμφανίζετα­ι στο μυθιστόρημ­α, κατασκευάζ­ει πόδια τραπεζιού – ήδη έχει φτιάξει 162.329 από αυτά. Ενα άλλο όραμα για το μέλλον, ακόμη πιο απωθητικό, είναι ότι γινόμαστε άσκοπες, τυχάρπαστε­ς μάζες συνδεδεμέν­ες με ηλεκτρόδια για να προκαλούντ­αι κραδασμοί απόλαυσης. Ωστόσο, εν κατακλείδι ο Νικ Μπόστρομ μάς ζητάει να αναστείλου­με την έκδοση της ετυμηγορία­ς μας: «Το μείζον ερώτημα που έχουμε μπροστά μας είναι πολύ διαφορετικ­ό: όχι πόσο ενδιαφέρον είναι να ατενίσεις το μέλλον, αλλά πόσο ωραίο είναι να ζεις σε αυτό».

Η ανάλυση του Νικ Μπόστρομ, καθηγητή Φιλοσοφίας στην Οξφόρδη, για τη ζωή και το νόημά της σε έναν κόσμο χωρίς προβλήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece