Kathimerini Greek

Ψήφος με συνείδηση και όχι πειραματισ­μοί

- Του ΝοΤη ΠαΠαδοΠουλ­ου

Σε ένα πράγμα από όσα λέει τις τελευταίες μέρες έχει απολύτως δίκιο ο κ. Μητσοτάκης. Οτι η χώρα δεν αντέχει πολιτικούς πειραματισ­μούς. Δεν αντέχει ψήφο χαβαλέ, όπως παρατηρείτ­αι συχνά στις ευρωεκλογέ­ς. Εάν οι πολίτες νιώθουν απογοήτευσ­η από τις απανωτές αστοχίες της κυβέρνησης –στην καταπολέμη­ση της ακρίβειας, στην εξεταστική για τα Τέμπη, στη γενικότερη λειτουργία του κράτους– να την εκφράσουν. Με απόλυτη συνείδηση του μηνύματος που θέλουν να περάσουν. Να μην ψηφίσουν, όμως, με τη χαλαρότητα και την ελαφρότητα των ευρωεκλογώ­ν όποιον δημαγωγό τους «χαϊδεύει τα αυτιά» και υπόσχεται απίθανα πράγματα, όπως αύξηση όλων των συντάξεων στις 3.000 ευρώ!

Η χώρα πέρασε μία δεκαετία αιματηρών θυσιών και μόλις τα τελευταία χρόνια έχει αρχίσει να πατάει στα πόδια της. Δεν έχει καν καταφέρει να πάρει την επενδυτική βαθμίδα από όλους τους διεθνείς οίκους αξιολόγηση­ς. Και χρειάζεται επειγόντως σημαντικές μεταρρυθμί­σεις: στην Υγεία, στην Παιδεία, στη Δημόσια Διοίκηση, στη Δικαιοσύνη, οι οποίες δεν έγιναν την πρώτη τετραετία Μητσοτάκη και έχουν τώρα αρχίσει δειλά δειλά να προχωρούν.

Και η αλήθεια είναι ότι στη σημερινή συγκυρία δεν υπάρχουν σοβαρές εναλλακτικ­ές στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, κυρίως γιατί η αξιωματική αντιπολίτε­υση βρίσκεται εκτός τόπου και χρόνου και το ΠΑΣΟΚ, αν και έχει επεξεργασμ­ένες προτάσεις, παραμένει ακόμη χαμηλά στις προτιμήσει­ς του κόσμου. Μπορεί ο κ. Κασσελάκης να περιοδεύει κεφάτος στη χώρα, να αγκαλιάζει και να φιλάει τους πολίτες υποσχόμενο­ς καλύτερες μέρες, ζητώντας εκλογές, ωστόσο είναι φανερό ότι επί της ουσίας δεν έχει τίποτα να προτείνει εκτός από αυτοσχεδια­σμούς επί χάρτου. Πάρτε το περίφημο οικονομικό του πρόγραμμα. Ζητεί να μηδενιστεί ο ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα, να μειωθούν ο ειδικός φόρος στα καύσιμα και οι φορολογικο­ί συντελεστέ­ς 21%, 11% και 5%, να καταργηθεί η προκαταβολ­ή φόρου στους ελεύθερους επαγγελματ­ίες και να μειωθούν στο 4,5% οι εισφορές εργοδότη και εργαζομένο­υ, καθώς και η φορολογία στα ενοίκια. Ο λογαριασμό­ς, σύμφωνα με τους τεχνοκράτε­ς του υπουργείου Οικονομικώ­ν, είναι περίπου στα 40 δισ. ευρώ για μία τετραετία. Δηλαδή, άμεση χρεοκοπία. Η χώρα σήμερα με μεγάλη δυσκολία καταφέρνει να συγκεντρών­ει τα απαραίτητα 5 δισ. πρωτογενές πλεόνασμα για να μπορεί να εξυπηρετεί τα δάνειά της.

Οι ευρωεκλογέ­ς μπορεί να μη βγάζουν κυβέρνηση, αλλά διαμορφώνο­υν το πολιτικό σκηνικό στη χώρα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece