Kathimerini Greek

Σκάνδαλα στην Ευρωβουλή με άρωμα Ελλάδας

Πέντε από τους εκπροσώπου­ς της χώρας απασχόλησα­ν τη Δικαιοσύνη και ερευνήθηκα­ν για ποινικά και μη αδικήματα

- Της ανταποκρίτ­ριάς μας στις ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑΣ ΒΟΥΔΟΥΡΗ

Απομένουν ακριβώς δύο μήνες πριν από τις ευρωπαϊκές εκλογές του 2024, ενώ η θητεία εκείνων που εξελέγησαν για να εκπροσωπήσ­ουν τους Ευρωπαίους πολίτες το 2019 ολοκληρώνε­ται σε λίγες ημέρες, όταν στο Στρασβούργ­ο θα πραγματοπο­ιηθεί η τελευταία ολομέλεια (22-25 Απριλίου) μιας ταραχώδους κοινοβουλε­υτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου. Επρόκειτο για μια πενταετία όπου δεν έλειψαν εκ νέου σκάνδαλα που αφορούσαν καταγγελίε­ς για 163 από τους συνολικά 704 ευρωβουλευ­τές για παρενοχλήσ­εις στον χώρο εργασίας έως απάτες, νεποτισμό, χρηματισμό και εσχάτως κατασκοπεί­α υπέρ της Ρωσίας, σύμφωνα με διεθνή έρευνα που δημοσιεύθη­κε τον Φεβρουάριο από τη βελγική εφημερίδα La Libre. Ποτέ άλλοτε, όμως, σκάνδαλα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου δεν είχαν τόσο ελληνικό χρώμα όσο κατά την τρέχουσα κοινοβουλε­υτική περίοδο. Εύλογα γεννάται το ερώτημα εάν η τελευταία εκπροσώπησ­η ήταν η χειρότερη στην Ιστορία της χώρας, από το 1981, όταν η Ελλάδα μετείχε για πρώτη φορά στις ευρωεκλογέ­ς.

Οι αριθμοί μιλούν άλλωστε από μόνοι τους, καθώς από τους 21 Ελληνες ευρωβουλευ­τές που εξελέγησαν το 2019, τουλάχιστο­ν πέντε απασχόλησα­ν τη Δικαιοσύνη και ερευνήθηκα­ν για ποινικά και μη αδικήματα. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, που φέρνει μάλιστα τη χώρα αναλογικά στις πρώτες θέσεις κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τις περισσότερ­ες υποθέσεις.

Αναμφίβολα, το πιο σοβαρό σκάνδαλο διαφθοράς, που έπληξε τα τελευταία χρόνια τις Βρυξέλλες, είναι το επονομαζόμ­ενο Qatargate, που αφορά τον χρηματισμό μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου προς όφελος των κυβερνήσεω­ν του Κατάρ και του Μαρόκου και βασικούς «πρωταγωνισ­τές» τον Ιταλό πρώην ευρωβουλευ­τή Αντόνιο Παντσέρι και την Ελληνίδα τότε αντιπρόεδρ­ο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου Εύα Καϊλή. Η τελευταία, που εξελέγη με το ΠΑΣΟΚ για δεύτερη φορά μετά το 2014, συνελήφθη στις 11 Δεκεμβρίου 2022 για την εμπλοκή της στο εν λόγω σκάνδαλο και αντιμετωπί­ζει κατηγορίες που αφορούν συμμετοχή σε εγκληματικ­ή οργάνωση, ξέπλυμα χρήματος και διαφθορά. Επειτα από μήνες, η Εύα Καϊλή αποφυλακίσ­τηκε πέρυσι τον Μάιο, ενώ επέστρεψε στα κοινοβουλε­υτικά της καθήκοντα τον περασμένο Σεπτέμβριο, ύστερα από σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει λίγους μήνες πριν στις βελγικές αρχές.

Αγνωστο παραμένει το πότε θα ξεκινήσει η δίκη για την πολύκροτη υπόθεση.

Η ανεξάρτητη πλέον ευρωβουλευ­τής και υπόδικη Εύα Καϊλή βρίσκεται στο «μικροσκόπι­ο» και της ευρωπαϊκής εισαγγελία­ς (EPPO) για παράτυπες πληρωμές, που αφορούσαν τέσσερις πρώην βοηθούς της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, από το 2014 έως το 2020. Τον περασμένο Φεβρουάριο, μάλιστα, η ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλί­ου ψήφισε υπέρ της άρσης ασυλίας της για την εν λόγω υπόθεση.

Για πιθανή απάτη κατά του προϋπολογι­σμού της Ε.Ε. είχε διεξαγάγει ενδελεχή έρευνα η ευρωπαϊκή εισαγγελία και για την ευρωβουλευ­τή της Νέας Δημοκρατία­ς Μαρία Σπυράκη, η οποία έκλεισε οριστικά τον Φεβρουάριο. Δεδομένου ότι η κ. Σπυράκη έχει αποκαταστή­σει πλήρως την όποια ζημία προκλήθηκε, η απόφαση για αρχειοθέτη­ση της υπόθεσης ελήφθη, σύμφωνα με την ισχύουσα ελληνική νομοθεσία, έπειτα από πρόταση του αρμόδιου Ευρωπαίου εντεταλμέν­ου εισαγγελέα στην Ελλάδα. Η ευρωβουλευ­τής είχε διευκρινίσ­ει ότι η υπόθεση σχετιζόταν με το επίδομα αλλοδαπής πρώην συνεργάτη της. Το κλείσιμο της υπόθεσης επέτρεψε άλλωστε στη Μαρία Σπυράκη να είναι εκ νέου και για τρίτη φορά υποψήφια με τη Νέα Δημοκρατία στις επικείμενε­ς ευρωεκλογέ­ς.

Πριν από ακριβώς έναν χρόνο, τον Απρίλιο του 2023, μια ακόμη σοβαρή υπόθεση Ελληνα ευρωβουλευ­τή απασχόλησε τις Βρυξέλλες, αλλά και την ελληνική πολιτική σκηνή. Ο εκλεγμένος με τον ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Γεωργούλης κατηγορήθη­κε από υπάλληλο της Κομισιόν και μετέπειτα υποψήφια βουλευτή Επικρατεία­ς με το ΠΑΣΟΚ, Ελένη Χριστοπούλ­ου, για το αδίκημα του βιασμού και πρόκλησης σωματικής βλάβης. Παρά την άρση της ασυλίας του ευρωβουλευ­τή, την οποία ζήτησαν τότε οι βελγικές αρχές, η υπόθεση δεν έχει φτάσει ακόμη στις δικαστικές αίθουσες. Σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Αλέξης Γεωργούλης ανέφερε μάλιστα ότι «από τη στιγμή που δεν υπάρχει κάποια ποινική δίωξη, είμαι ελεύθερος και ηθικά και νομικά να κατέβω στις εκλογές». Πριν από λίγες μέρες ανακοινώθη­κε ότι είναι εκ νέου υποψήφιος, αυτή τη φορά με το Πράσινο Κίνημα.

Αρση ασυλίας είχε αποφασίσει με 658 ψήφους το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο, πριν από τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2021 και για τον καταδικασμ­ένο ευρωβουλευ­τή Γιάννη Λαγό, μέλος της εγκληματικ­ής οργάνωσης Χρυσή Αυγή. Ο Λαγός βρίσκεται στη φυλακή εδώ και δύο χρόνια, χωρίς να έχει απολέσει τη βουλευτική του αποζημίωση βάσει της εθνικής νομοθεσίας.

Στην τρέχουσα κοινοβουλε­υτική περίοδο υπήρξαν κι άλλες περιπτώσει­ς Ελλήνων ευρωβουλευ­τών για τους οποίους ζητήθηκε η άρση ασυλίας τους, προκειμένο­υ να προχωρήσου­ν δικαστικές διαδικασίε­ς στην Ελλάδα για υποθέσεις μικρότερης βαρύτητας, όπως εκείνες του Γιώργου Κύρτσου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο έχει ψηφίσει υπέρ της άρσης ασυλίας του ανεξάρτητο­υ πλέον ευρωβουλευ­τή –που εξελέγη με τη Νέα Δημοκρατία– συνολικά έξι φορές τα τελευταία δέκα χρόνια (τρεις την τρέχουσα πενταετία) για χρέη προς το ελληνικό Δημόσιο.

Τελευταία υπόθεση, που αφορά Ελληνίδα ευρωβουλευ­τή, είναι εκείνη της Αννας-Μισέλ Ασημακοπού­λου σχετικά με τη μαζική αποστολή emails σε απόδημους Ελληνες από το γραφείο της, γεγονός που την οδήγησε στην απόφαση να μη μετέχει εκ νέου ως υποψήφια της Νέας Δημοκρατία­ς στις ευρωεκλογέ­ς. Για την εν λόγω υπόθεση, ο εισαγγελέα­ς Αθηνών Αντώνης Ελευθεριάν­ος έχει, άλλωστε, διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης με σκοπό να διερευνήσε­ι εάν τελέστηκαν τα αδικήματα της παραβίασης της νομοθεσίας για τα προσωπικά δεδομένα και της παραβίασης υπηρεσιακο­ύ απορρήτου.

Με αφορμή το Qatargate, που αποτελεί άλλωστε το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην Ιστορία του, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλι­ο δρομολόγησ­ε κάπως καθυστερημ­ένα σειρά εσωτερικών μεταρρυθμί­σεων για την αυστηροποί­ηση των κανόνων διαφάνειας του Κοινοβουλί­ου, καθώς και πρόσφατα τη δημιουργία νέου οργάνου δεοντολογί­ας. Αρκετοί ευρωβουλευ­τές και διεθνείς οργανισμοί θεωρούν ότι οι μεταρρυθμί­σεις δεν είναι επαρκείς για την αποτροπή νέων σκανδάλων. Για την επόμενη πενταετή εκπροσώπησ­ή τους, τον τελευταίο λόγο έχουν πάντως οι ψηφοφόροι.

Η πιο πολύκροτη υπόθεση ήταν το Qatargate, στο οποίο εκ των πρωταγωνισ­τών ήταν η Εύα Καϊλή.

 ?? ?? Από τους 21 Ελληνες ευρωβουλευ­τές που εξελέγησαν το 2019, οι Εύα Καϊλή, Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Κύρτσος και Γιάννης Λαγός απασχόλησα­ν τη Δικαιοσύνη και ερευνήθηκα­ν για ποινικά και μη αδικήματα. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, που φέρνει τη χώρα αναλογικά στις πρώτες θέσεις κρατών της Ε.Ε. με τις περισσότερ­ες υποθέσεις.
Από τους 21 Ελληνες ευρωβουλευ­τές που εξελέγησαν το 2019, οι Εύα Καϊλή, Αλέξης Γεωργούλης, Γιώργος Κύρτσος και Γιάννης Λαγός απασχόλησα­ν τη Δικαιοσύνη και ερευνήθηκα­ν για ποινικά και μη αδικήματα. Πρόκειται για ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, που φέρνει τη χώρα αναλογικά στις πρώτες θέσεις κρατών της Ε.Ε. με τις περισσότερ­ες υποθέσεις.
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece