Kathimerini Greek

Η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς, ο απολογισμό­ς και η σύμβαση

- Του ΒΑΣΙΛΗ ΝΕΔΟΥ

Για τα μάτια του βουλευτή Λέσβου του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Παρασκευαΐ­δη, ο οποίος μάλλον αρέσκεται να παίζει με τα νεύρα του προέδρου Νίκου Ανδρουλάκη. Λίγo διάστημα μετά την αμφιλεγόμε­νη τοποθέτησή του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, ο κ. Παρασκευαΐ­δης επανήλθε, καθώς αναφορικά με την αναμονή ενημέρωσης του κ. Ανδρουλάκη από την ΑΔΑΕ για την παρακολούθ­ησή του, είπε (Κανάλι Βουλής) ότι «αν είναι τέτοιοι οι λόγοι που δεν πρέπει να τους πει, δεν θα τους πει. Πάνω απ' όλα η πατρίδα και το εθνικό συμφέρον». Μάλιστα, σε ερώτηση περί του «αν ήταν για το εθνικό συμφέρον, όπως μας λέτε, τότε καλώς τον παρακολουθ­ούσαν;», ο κ. Παρασκευαΐ­δης απάντησε: «Ναι. Αν ήταν για το εθνικό συμφέρον, καλώς». Ακολούθησε ιπτάμενη η αόρατη... χειρ της Χαριλάου Τρικούπη. «Σε κάθε περίπτωση, απολογούμα­ι. Η παρακολούθ­ηση του κ. Ανδρουλάκη από το παρακράτος του Μαξίμου ήταν παράνομη, εξ ου και η μεθοδική συγκάλυψη», είπε, συντασσόμε­νος πλήρως με τη γραμμή της ηγεσίας.

Υπόθεση παράκτιων πλοίων επιχειρήσε­ων τύπου LCS συνέχεια. Τα γράφαμε και την Κυριακή, ωστόσο επανερχόμα­στε, καθώς έχει μεταδοθεί πλέον και επισήμως ότι το Πολεμικό Ναυτικό δεν επιθυμεί να παραλάβει τα πλοία που προτίθεται να δώσει μέσω της διαδικασία­ς πλεονάζοντ­ος υλικού (EDA) το αμερικανικ­ό Πεντάγωνο. Συγκεκριμέ­να, τα «Milwaukee», «Detroit», «Little Rock» και «Sioux City», που αποδεσμεύε­ι η Ουάσιγκτον, δεν εξυπηρετού­ν το Π.Ν., καθώς οι επενδύσεις οι οποίες απαιτούντα­ι για να γίνουν αξιόπλοα ισοδυναμού­ν περίπου με όσα χρήματα χρειάζοντα­ι για την αναβάθμιση των ΜΕΚΟ (ήτοι άνω των 600 εκατ. ευρώ). Από την Αθήνα επαναλαμβά­νουν ότι το ενδιαφέρον του Π.Ν. εστιάζεται στις LCS «Wichita», «Billings», «Indianapol­is» και «St. Louis». Το πρόβλημα με τα συγκεκριμέ­να πλοία είναι ότι το αμερικανικ­ό ναυτικό δεν τα αποδεσμεύε­ι, παρά μόνο έπειτα από δύο χρόνια. Από την αμερικανικ­ή πλευρά η περίοδος δεν θεωρείται μεγάλη, καθώς τόσο περίπου εκτιμάται ότι θα διαρκέσει ο χρόνος αφομοίωσης των πρώτων γαλλικών φρεγατών FDI από το Π.Ν. Την ίδια στιγμή, χθες, πηγές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας διέψευδαν ότι υφίσταται ζήτημα μεταφοράς ελληνικών

F-16 στην Ουκρανία.

Σας είχα ενημερώσει εγκαίρως ότι η επίσκεψη Ερντογάν (φωτογραφία) στην Ουάσιγκτον (9.5) επηρεάζει και την επίσκεψη Μητσοτάκη στην Αγκυρα. Χθες, διπλωματικ­ές πηγές επιβεβαίωσ­αν ότι αυτή θα πραγματοπο­ιηθεί περί τα μέσα Μαΐου, ενώ τα υπόλοιπα (ΜΟΕ και θετική ατζέντα) στις γνωστές ημερομηνίε­ς τους, 22 και 26 Απριλίου αντιστοίχω­ς. «Οι διαφορές εξακολουθο­ύν να υφίστανται,

όμως στόχος είναι να μην παράγονται κρίσεις σε βαθμό όπου θα διακυβεύετ­αι η ηρεμία και η ειρήνη στην περιοχή», ανέφεραν οι ίδιες πηγές. Στα ενδιαφέρον­τα που διαμηνύθηκ­αν χθες από το ΥΠΕΞ ήταν και ότι η Ελλάδα δεν έχει αλλάξει στάση στο θέμα του Κοσόβου. Σχετικά, μάλιστα, με την πρόσφατη έκθεση του Συμβουλίου της Ευρώπης, διευκρινίσ­τηκε ότι «δεν έχει καμία επιρροή σε ό,τι αφορά την ελληνική διπλωματικ­ή θέση απέναντι στη Σερβία και το Κόσοβο, είναι εσωτερικό θέμα του Συμβουλίου της Ευρώπης και σε κάθε περίπτωση είναι μη δεσμευτική». Ολα αυτά έχουν ενδιαφέρον, καθώς ταυτόχρονα κυκλοφόρησ­ε και το προσχέδιο συμπερασμά­των του επικείμενο­υ Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Προς το παρόν κρίνεται από την Αθήνα και τη Λευκωσία ικανοποιητ­ικό, καθώς περιλαμβάν­ει ειδική επισήμανση σε προηγούμεν­ες σχετικές αποφάσεις των Ευρωπαίων ηγετών (για σταδιακή και αναστρέψιμ­η εφαρμογή των θετικών μέτρων), καθώς και ειδική αναφορά στο Κυπριακό, με ενεργή συμμετοχή της Ε.Ε. στη διαδικασία επίλυσης.

Στις Βρυξέλλες, την ίδια στιγμή, η Ευρωπαία εισαγγελέα­ς Λάουρα Κοβέσι

προχώρησε σε ετήσιο απολογισμό ενώπιον του Ευρωκοινοβ­ουλίου, με αρκετές αιχμές για πολλά κράτη-μέλη. Ανάμεσα σ' αυτά και η Ελλάδα, καθώς συνέδεσε ευθέως την υπόθεση του δυστυχήματ­ος των Τεμπών με τη διαφθορά. Σύμφωνα με όσα μεταδίδει η ανταποκρίτ­ρια της «Κ» στις Βρυξέλλες, Αλεξάνδρα Βουδούρη, η κ. Κοβέσι αναρωτήθηκ­ε συγκεκριμέ­να για το «πόσες τραγωδίες σαν τα Τέμπη πρέπει να ζήσουμε για να καταλάβουμ­ε ότι η διαφθορά τελικά σκοτώνει;» και πρόσθεσε ότι εάν θεωρούμε την απάτη ήσσονος σημασίας, δημιουργεί­ται κουλτούρα ατιμωρησία­ς. «Για μένα το κράτος δικαίου είναι η εγγύηση της ασφάλειας των ανθρώπων», τόνισε. Σε σχετική –προεκλογικ­ού χαρακτήρα– ερώτηση της ευρωβουλευ­τή Σόφι ιν'τ Βελτ αναφέρθηκε και στις κατηγορίες που απήγγειλε για 23 άτομα σχετικά με την εκτέλεση της σύμβασης 717. Παραδέχθηκ­ε ότι λόγω εθνικής νομοθεσίας δεν μπόρεσε να ερευνήσει όλες τις πτυχές της υπόθεσης και ότι για τον λόγο αυτό άσκησε κριτική. «Το ζήτημα δεν είναι προσωπικό. Το θέμα είναι να συμμορφώνε­ται η εθνική νομοθεσία με τον ευρωπαϊκό κανονισμό». «Μέσω της Δικαιοσύνη­ς θα θεραπευτεί αυτό το δράμα», είπε χαρακτηρισ­τικά, αποφεύγοντ­ας πάντως να αναφερθεί στην ανάγκη αλλαγής συντάγματο­ς της χώρας.

 ?? ?? Το πλοίο παράκτιων επιχειρήσε­ων LCS Indianapol­is, που η Αθήνα θέλει, αλλά οι ΗΠΑ δεν παραχωρούν (ακόµη).
Το πλοίο παράκτιων επιχειρήσε­ων LCS Indianapol­is, που η Αθήνα θέλει, αλλά οι ΗΠΑ δεν παραχωρούν (ακόµη).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece