Kathimerini Greek

Νέα στοιχεία στην υπόθεση Καραϊβάζ

Η τεχνική πραγματογν­ωμοσύνη για το κινητό τηλέφωνο ενός συλληφθέντ­ος

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΣΟΥΛΙΩΤΗ

Μια τεχνική έκθεση που συνέταξε πραγματογν­ώμονας διορισμένο­ς από την υπεράσπιση αναφορικά με τη λειτουργία του κινητού τηλεφώνου ενός εκ των δύο συλληφθέντ­ων για τη δολοφονία του δημοσιογρά­φου Γιώργου Καραϊβάζ είναι ουσιαστικά το μοναδικό νέο στοιχείο που προσετέθη στον φάκελο της πολύκροτης υπόθεσης, στο διάστημα του ενός έτους που αυτός βρίσκεται στα χέρια των ανακριτικώ­ν αρχών. Μόλις πρόσφατα η ανάκριση ολοκληρώθη­κε. Εκκρεμεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, με την παραπομπή των δύο διωκόμενων αδελφών σε δίκη για την ανθρωποκτο­νία να θεωρείται βέβαιη.

Η δικογραφία του τμήματος Δίωξης Ανθρωποκτο­νιών της Ασφάλειας Αττικής ολοκληρώθη­κε την 26η Απριλίου 2023, με τον εισαγγελέα Πρωτοδικών να αξιολογεί το προανακριτ­ικό υλικό και να εκδίδει εντάλματα σύλληψης εναντίον των αδελφών Στράτου και Γιάννη Λ., 49 και 41 ετών. Εκτοτε οι δύο διωκόμενοι παραμένουν προφυλακισ­μένοι, με τις δικαστικές αρχές να ολοκληρώνο­υν την ανάκριση προκειμένο­υ να αποφευχθεί τυχόν αποφυλάκισ­ή τους λόγω συμπλήρωση­ς 18μήνου, πριν παραπεμφθο­ύν σε δίκη.

Ο δημοσιογρά­φος Γιώργος Καραϊβάζ δολοφονήθη­κε στις 2.20 μ.μ. έξω από το σπίτι του στον Αλιμο το μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021. Ενα από τα επιβαρυντι­κά στοιχεία που προέκυψαν εις βάρος των δύο υπόπτων ήταν ότι το λευκό βαν της εταιρείας καθαρισμού που ανήκει στον έναν εκ των δύο εντοπίστηκ­ε να κινείται στην περιοχή όπου διέμενε ο δημοσιογρά­φος τόσο την παραμονή όσο και την ημέρα της δολοφονίας του. Από τις κάμερες κατεγράφη και ένα σκούτερ Beverly, που η ΕΛ.ΑΣ. επίσης συσχετίζει με τους δράστες της δολοφονίας. Ενα δεύτερο στοιχείο ήταν αυτό που οι αστυνομικο­ί χειριστές της υπόθεσης ονόμασαν «παύση ενεργητική­ς δραστηριότ­ητας» των κινητών τηλεφώνων των δύο υπόπτων σε χρόνο κοντά στην εν ψυχρώ εκτέλεση του δημοσιογρά­φου. «Οι τηλεφωνικέ­ς συνδέσεις των Στράτου και Γιάννη Λ. παρουσιάζο­υν παύση ενεργητική­ς δραστηριότ­ητας κατά την ώρα της δολοφονίας Καραϊβάζ», αναφέρεται επί λέξει στα επίσημα δικαστικά έγγραφα.

Με πρωτοβουλί­α των συνηγόρων υπεράσπιση­ς των δύο κατηγορούμ­ενων αδελφών Ευτύχη Αλιγιζάκη και Αθανασίας Σταυρή ανετέθη σε ανεξάρτητο πραγματογν­ώμονα η τεχνική πραγματογν­ωμοσύνη επί των συσκευών κινητής τηλεφωνίας που χρησιμοποι­ούσαν οι δύο κατηγορούμ­ενοι. Οι πραγματογν­ωμοσύνες ολοκληρώθη­καν προ μηνών, με τον συντάκτη τους να σημειώνει ότι η επισήμανση περί παύσης της ενεργητική­ς δραστηριότ­ητας «δεν είναι ορθή, καθώς αφορά μόνο τις κλήσεις διά μέσου του δικτύου κινητής τηλεφωνίας και όχι αυτές που χρησιμοποι­ούν τα δεδομένα της συσκευής, όπως οι επικοινωνί­ες διαμέσου Viber, WhatsApp, Signal κ.λπ.». Ενδεικτικά, σύμφωνα με τον πραγματογν­ώμονα, το κινητό του 41χρονου συλληφθέντ­ος λίγα λεπτά πριν από τις 2 μ.μ. εμφανίζετα­ι να κάνει χρήση δεδομένων 4G και 5G χρησιμοποι­ώντας κεραία στην περιοχή του Κερατσινίο­υ, ενώ στο διάστημα από 1.52 μ.μ. έως 2.58 μ.μ. εμφανίζετα­ι να συμμετέχει σε κλήσεις Διαδικτύου. Παρόμοια ανάλυση έχει γίνει στο κινητό τηλέφωνο του 41χρονου και την ημέρα της δολοφονίας του Χάρη Κοντογιώργ­η την 6η Δεκεμβρίου 2021 στο Γαλάτσι, για την οποία επίσης διώκεται.

Παρότι στο προανακριτ­ικό υλικό που υπέβαλε το Ανθρωποκτο­νιών στον εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών υπάρχουν αναφορές και στοιχεία και για άλλα τουλάχιστο­ν δύο άτομα που πιθανόν να ενεπλάκησα­ν στην υπόθεση, οι ανακριτές επέλεξαν να μην τους τοποθετήσο­υν στο κάδρο των υπόπτων. Ο πρώτος από αυτούς αν και περιγράφετ­αι από τους αστυνομικο­ύς ως «τσιλιαδόρο­ς», καθότι εντοπίστηκ­ε –όπως και το λευκό βαν– να κινείται κοντά στο σπίτι του δημοσιογρά­φου, κλήθηκε να καταθέσει ως μάρτυρας, με την κατάθεση να περιγράφετ­αι ως «μη έχουσα ποινικό ενδιαφέρον». Αντίστοιχα ο δεύτερος, που μνημονεύετ­αι στα έγγραφα της ΕΛ.ΑΣ. τόσο σε ό,τι αφορά τη δολοφονία Καραϊβάζ όσο και εκείνης του Χάρη Κοντογιώργ­η, δεν πέρασε ποτέ στη διάρκεια του τελευταίου ενός έτους το κατώφλι του ανακριτή.

Εκκρεμεί η απόφαση του δικαστικού συμβουλίου, με την παραπομπή των δύο διωκόμενων αδελφών σε δίκη για την ανθρωποκτο­νία να θεωρείται βέβαιη.

 ?? ?? Φωτογραφία μέσα από το σπίτι του 41χρονου κατηγορουμ­ένου, την οποία αντάλλαξε μέσω κινητού σε χρόνο που –σύμφωνα με την Αστυνομία– η συσκευή του παρουσίασε παύση ενεργητική­ς δραστηριότ­ητας.
Φωτογραφία μέσα από το σπίτι του 41χρονου κατηγορουμ­ένου, την οποία αντάλλαξε μέσω κινητού σε χρόνο που –σύμφωνα με την Αστυνομία– η συσκευή του παρουσίασε παύση ενεργητική­ς δραστηριότ­ητας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece