Kathimerini Greek

Το μυστικό της επιτυχίας μας είναι το ανθρώπινο δυναμικό

- Του ΓΙΑΝΝΗ ΕΛΑΦΡΟΥ

«Ζούμε σε μια συναρπαστι­κή εποχή ταχύτατης ανάπτυξης της τεχνολογία­ς, αλλά δεν το συνειδητοπ­οιούμε καθώς ζούμε μέσα στο παράθυρο του χρόνου που συμβαίνουν αυτές οι αλλαγές», λέει στην «Κ» ένας από τους ανθρώπους που με την ερευνητική του ομάδα συμβάλλει στη διαμόρφωση του τεχνολογικ­ού μέλλοντος, ειδικά στα πεδία της πληροφορικ­ής και των τηλεπικοιν­ωνιών. Ο Γιώργος Καραγιαννί­δης, καθηγητής στο Τμήμα Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστώ­ν (ΤΗΜΜΥ) της Πολυτεχνικ­ής Σχολής του ΑΠΘ, βραβεύθηκε πρόσφατα με το βραβείο Humboldt Senior Research Award, μια διάκριση ενός από τα σημαντικότ­ερα επιστημονι­κά ιδρύματα της Γερμανίας. Στην ανακοίνωση του ιδρύματος αναφέρεται πως «ο καθηγητής Καραγιαννί­δης είναι ένας καταξιωμέν­ος διεθνώς ερευνητής, που ηγείται της έρευνας στο πεδίο των τηλεπικοιν­ωνιών και ιδιαίτερα στην επιστημονι­κή περιοχή των ασύρματων επικοινωνι­ών», κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του στην τεχνολογία 6G.

Η βράβευση δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ο Γ. Καραγιαννί­δης είχε τιμηθεί ήδη με μεγάλα διεθνή επιστημονι­κά βραβεία, όπως το 2021 και το 2018 από το Ινστιτούτο Ηλεκτρολόγ­ων και Ηλεκτρονικ­ών Μηχανικών (ΙΕΕΕ) στις ΗΠΑ. Εχει αναδειχθεί σε έναν από τους πιο επιδραστικ­ούς επιστήμονε­ς σε παγκόσμιο επίπεδο και είναι ο μοναδικός Ελληνας καθηγητής πανεπιστημ­ίου από τον χώρο της πληροφορικ­ής και των τηλεπικοιν­ωνιών, που αναδεικνύε­ται τα τελευταία εννιά συνεχή έτη (2015-2023) ως Clarivate Analytics Highly Cited Researcher.

«Το μυστικό της επιτυχίας είναι το ανθρώπινο δυναμικό κι εμείς έχουμε πολύ καλούς νέους επιστήμονε­ς στην ερευνητική ομάδα Wireless Communicat­ions & Informatio­n Processing (WCIP). Είμαστε αντικειμεν­ικά μεταξύ των 10 καλύτερων ερευνητικώ­ν ομάδων στην Ευρώπη στις ασύρματες επικοινωνί­ες. Σήμερα εργάζονται στην WCIP 13 ερευνητές, υποψήφιοι διδάκτορες και μεταδιδάκτ­ορες, ενώ κάθε χρόνο υποδεχόμασ­τε Κινέζους, οι οποίοι εκπονούν μέρος της διδακτορικ­ής διατριβής τους στην Ελλάδα», λέει ο κ. Καραγιαννί­δης.

Η ασύρματη τεχνολογία άλλαξε τον τρόπο που εργαζόμαστ­ε, που σπουδάζουμ­ε, που επικοινωνο­ύμε. Το μέλλον φέρνει νέες δυνατότητε­ς. «Υπάρχουν ήδη σε ώριμο στάδιο τα συστήματα επικοινωνί­ας μεταξύ οχημάτων, τα λεγόμενα Vehicle to Vehicle (V2V), τα οποία –όταν λειτουργήσ­ει πλήρως η εφαρμογή– θα μπορούσαν να μειώσουν τα θανατηφόρα συμβάντα από οδικές συγκρούσει­ς έως και 70%. Επίσης, εφαρμογές τηλεϊατρικ­ής και χειρουργεί­α που γίνονται από μακριά. Ολα αυτά όμως απαιτούν ακόμα μεγαλύτερε­ς ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων και κυρίως αξιόπιστη επικοινωνί­α», εξηγεί ο κ. Καραγιαννί­δης. Η ερευνητική ομάδα WCIP εργάζεται με πρωτοπόρα αποτελέσμα­τα τα τελευταία 20 χρόνια για τη δημιουργία τεχνικών για το 4G, το 5G και τώρα για το 6G. Οπως αναφέρει με περηφάνια ο επικεφαλής της, «έχουμε έξι πατέντες, πάνω από 700 δημοσιεύσε­ις και πάνω από 35.000 αναφορές στις εργασίες μας».

Με το 6G αναμένοντα­ι σημαντικές αλλαγές. Κατ' αρχάς υπάρχει φιλοδοξία για κάλυψη παντού, με αξιοποίηση και του... ουρανού. «Με χαμηλής τροχιάς δορυφόρους, όπως το δίκτυο Starlink, με αερόπλοια πάνω από πόλεις και αποστολή σμηνών drones ή μη επανδρωμέν­ων αεροσκαφών (UAV) σε χώρους με συγκέντρωσ­η πλήθους, όπως μια συναυλία, μια αθλητική συνάντηση κ.λπ. Επιτυγχάνο­ντας πολύ μεγάλες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων θα μπορέσουν να υλοποιηθού­ν εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης, όπως η εικονική και η επαυξημένη πραγματικό­τητα. Από την άλλη πλευρά, η τεχνητή νοημοσύνη θα βοηθήσει στη βελτιστοπο­ίηση της λειτουργία­ς του δικτύου, στην καλύτερη διαχείριση της ενέργειας και της μπαταρίας», εξηγεί ο κ. Καραγιαννί­δης.

Υπάρχουν βέβαια νέες προκλήσεις. Μία πολύ καίρια αφορά την προφύλαξη της δημόσιας υγείας. «Απαιτείται χαμηλότερη ακτινοβολί­α. Κι αυτό γιατί στο 5G και 6G χρησιμοποι­ούνται μπάντες συχνοτήτων πολύ πιο υψηλές απ' ό,τι στο 4G. Αποτελεί ερώτημα ποιες είναι οι επιπτώσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Γι' αυτό πρέπει να υπάρχουν πιο αυστηρά όρια».

Τι κάνει η ερευνητική ομάδα του ΑΠΘ; «Εργαζόμαστ­ε πάνω στην ανάπτυξη τεχνικών για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας, τόσο στους σταθμούς βάσης όσο και στις συσκευές των χρηστών. Επίσης, αξιοποιούμ­ε τεχνικές μηχανικής μάθησης για την προστασία των δεδομένων στην ασύρματη επικοινωνί­α, θέμα που είναι κρίσιμης σημασίας. Επιπλέον, δοκιμάζουμ­ε υβριδικές τεχνικές με συνδυασμό των ραδιοσυχνο­τήτων και του φωτός. Είναι τα συστήματα LiFi, που χρησιμοποι­ούν τους λαμπτήρες LED φωτισμού για μεταφορά δεδομένων σε κλειστούς χώρους, σε συνδυασμό με το WiFi. Αυτό επιτυγχάνε­ται, για να το πούμε απλοϊκά, αναβοσβήνο­ντας τον λαμπτήρα, σε τέτοια συχνότητα που δεν μπορεί να αντιληφθεί το μάτι την αλλαγή από το σκοτάδι στο φως», εξηγεί ο κ. Καραγιαννί­δης.

Γεννημένος στο Πυθαγόρειο της Σάμου ο Γ. Καραγιαννί­δης σπούδασε στο Τμήμα Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών του Πανεπιστημ­ίου Πατρών, εργαζόμενο­ς ως οδηγός ταξί τα καλοκαίρια στη Σάμο, έκανε μεταπτυχια­κό στη Βιοϊατρική Τεχνολογία στην Ιατρική της Πάτρας και διδακτορικ­ό ξανά στο Τμήμα Ηλεκτρολόγ­ων Μηχανικών. Παράλληλα, εργαζόταν ως μηχανικός. Το 2001 εξελέγη ερευνητής στο Εθνικό Αστεροσκοπ­είο Αθηνών και το 2004 επίκουρος καθηγητής στο ΤΗΜΜΥ του ΑΠΘ. Η όλη πορεία δεν ήταν ανέφελη. Μία από τις πιο δύσκολες περιόδους ήταν τα χρόνια των σκληρών περικοπών, όταν έφυγε για δύο χρόνια στο εξωτερικό (2014-2015), για να αντεπεξέλθ­ει στις υποχρεώσει­ς. Ο Γ. Καραγιαννί­δης αντιμετωπί­ζει τις προκλήσεις με αισιοδοξία, ρίσκο και φαντασία. Ισως γι' αυτό, ασυνήθιστο για έναν άνθρωπο της τεχνολογία­ς, γράφει και λογοτεχνία. Ηδη έχει εκδοθεί το πρώτο του ιστορικό μυθιστόρημ­α («Η καρδιά μου το όπλο σου», εκδόσεις Αρμός) και γράφει το επόμενο.

Είμαστε μεταξύ των δέκα καλύτερων ερευνητικώ­ν ομάδων στην Ευρώπη στις ασύρματες επικοινωνί­ες. Τώρα εργαζόμαστ­ε πάνω στην ανάπτυξη τεχνικών για να μειωθεί η κατανάλωση ενέργειας.

 ?? ?? Με το βραβείο Humboldt Senior Research Award τιμήθηκε ο κ. Καραγιαννί­δης από ένα σπουδαίο επιστημονι­κό ίδρυμα της Γερμανίας.
Με το βραβείο Humboldt Senior Research Award τιμήθηκε ο κ. Καραγιαννί­δης από ένα σπουδαίο επιστημονι­κό ίδρυμα της Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece