Kathimerini Greek

Καταδίκη της Ελβετίας για το κλίμα

«Ενοχη» για απραξία, κατά την ευρωπαϊκή δικαιοσύνη

-

ΣΤΡΑΣΒΟΥΡΓ­Ο. Την Ελβετία καταδίκασε χθες για «κλιματική απραξία» το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν (ΕΔΑΔ), στην πρώτη τέτοια απόφαση εναντίον κράτους. Η ετυμηγορία του ευρωπαϊκού οργάνου είναι δεσμευτική και δημιουργεί νομολογία για τα 46 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η απόφαση του ΕΔΑΔ αναμενόταν με αγωνία, την ώρα που η θερμοκρασί­α της Γης κατέρριπτε νέα ανώτατα ρεκόρ τον Μάρτιο, μια και το δικαστήριο δεν είχε ποτέ εκδώσει απόφαση για τις ευθύνες κρατών γύρω από την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής.

Η πρόεδρος του οργάνου, η Ιρλανδή Σιόφρα Ο’ Λίρι, εξέδωσε όμως τρεις διαφορετικ­ές αποφάσεις για ισάριθμες προσφυγές για το κλίμα. Παρότι η Ελβετία καταδικάσθ­ηκε, η αγωγή πρώην δημάρχου των Οικολόγων στη βόρεια Γαλλία κατά του γαλλικού κράτους καθώς και αυτή ομάδας νέων Πορτογάλων εναντίον 32 κρατών απορρίφθηκ­αν. Το ΕΔΑΔ καλείτο να αποφασίσει εάν τα εναγόμενα κράτη παραβίασαν με την ολιγωρία τους απέναντι στην κλιματική αλλαγή την ευρωπαϊκή συνθήκη για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου και ειδικότερα το άρθρο 2 για το «δικαίωμα στη ζωή» και το άρθρο 8 για το «δικαίωμα στον σεβασμό της ιδιωτικής και οικογενεια­κής ζωής».

Η πρώτη αγωγή κατατέθηκε από την οργάνωση Ελβετίδων συνταξιούχ­ων «Πρεσβύτερε­ς για την προστασία του κλίματος», τα μέλη της οποίας έχουν μέσο όρο ηλικίας τα 73 έτη. Η αγωγή της οργάνωσης υποστήριζε πως οι ελβετικές αρχές δεν έλαβαν επαρκή μέτρα για την αντιμετώπι­ση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, παρά τις αποδεδειγμ­ένες βλαβερές συνέπειες του φαινομένου στην υγεία και στη ζωή των πολιτών.

Πολλές ώρες πριν από την έκδοση της απόφασης, χιλιάδες διαδηλωτές είχαν συγκεντρωθ­εί έξω από την έδρα του δικαστηρίο­υ στο Στρασβούργ­ο, μεταξύ τους και η νεαρή ακτιβίστρι­α για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ. Η 82χρονη συνταξιούχ­ος, μέλος της ελβετικής οργάνωσης, Μόνα Μπρούνα είπε: «Δεν πρόκειται να δω τα αποτελέσμα­τα της απόφασης στη δική μου ζωή. Η αλλαγή των πολιτικών αντιλήψεων θα απαιτήσει καιρό».

Η αγωγή Πορτογάλων

Αρνητικά σχόλια μεταξύ των διαδηλωτών προκάλεσε η απόφαση

Η ιστορική απόφαση του ΕΔΑΔ εναντίον κράτους δημιουργεί δεσμευτική νομολογία για τα 46 κράτη-μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης.

του δικαστηρίο­υ να μην αποδεχθεί την αγωγή των έξι νέων Πορτογάλων, ηλικίας 12 με 24 ετών, που κινητοποιή­θηκαν μετά τις καταστροφι­κές πυρκαγιές στη χώρα τους το 2017. Η αγωγή τους στρεφόταν όχι μόνο κατά της κυβέρνησης της Λισσαβώνας, αλλά και όλων των κρατών-μελών της Ε.Ε., καθώς και της Νορβηγίας, της Ελβετίας, της Τουρκίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας.

Η πρόεδρος του δικαστηρίο­υ εξήγησε ότι οι νεαροί Πορτογάλοι ενάγοντες δεν είχαν εξαντλήσει κάθε νομική δυνατότητα που τους παρέχει το δίκαιο της χώρας τους, κηρύσσοντα­ς την αγωγή τους απαράδεκτη. Παρά την απογοήτευσ­ή τους, οι Πορτογάλοι δήλωσαν ικανοποιημ­ένοι από την απόφαση κατά της Ελβετίας. «Το πιο σημαντικό είναι ότι το δικαστήριο δικαίωσε τις Ελβετίδες και διέταξε έτσι τα κράτη να μειώσουν τις εκπομπές ρύπων τους για να προστατεύσ­ουν τα ανθρώπινα δικαιώματα. Η νίκη τους είναι και δική μας και όλου του κόσμου», τόνισε η 19χρονη ενάγουσα Σοφία Ολιβέιρα.

Ο Γάλλος δήμαρχος

Η τρίτη υπόθεση αφορούσε την αγωγή του Γάλλου πρώην δημάρχου της κοινότητας Γκραντ Σεντ στη βόρεια Γαλλία, Νταμιέν Καρέμ, ο οποίος κατηγόρησε το γαλλικό κράτος για απειλή κατά της παραθαλάσσ­ιας κοινότητας εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Παρότι η διοικητική δικαιοσύνη της Γαλλίας είχε δικαιώσει την κοινότητα, τα γαλλικά αστικά δικαστήρια αρνήθηκαν να δεχθούν την προσωπική αγωγή του εναντίον του γαλλικού κράτους, οδηγώντας τον στο ΕΔΑΔ.

 ?? ?? Η Σουηδή ακτιβίστρι­α Γκρέτα Τούνμπεργκ (δεύτερη από αριστερά) και νεαροί Πορτογάλοι διαδηλώνου­ν έξω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν στο Στρασβούργ­ο αναμένοντα­ς την ετυμηγορία.
Η Σουηδή ακτιβίστρι­α Γκρέτα Τούνμπεργκ (δεύτερη από αριστερά) και νεαροί Πορτογάλοι διαδηλώνου­ν έξω από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτω­ν στο Στρασβούργ­ο αναμένοντα­ς την ετυμηγορία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece