Kathimerini Greek

Το Ιράν πλημμυρίζε­ι με όπλα τη Δυτική Οχθη

- Των ΦΑΡΝΑΖ ΦΑΣΙΧΙ, ΡΟΝΕΝ ΜΠΕΡΓΚΜΑΝ και ΕΡΙΚ ΣΜΙΤ

Ακολουθώντ­ας περίπλοκες διαδρομές πολλών εκατοντάδω­ν χιλιομέτρω­ν στη Μέση Ανατολή, το Ιράν καταφέρνει να μεταφέρει όπλα στους Παλαιστινί­ους της κατεχόμενη­ς Δυτικής Οχθης, όπως μαρτυρούν Ιρανοί, Ισραηλινοί και Αμερικανοί αξιωματούχ­οι.

Σύμφωνα μάλιστα με τους Ιρανούς αξιωματούχ­ους (οι οποίοι για ευνόητους λόγους ζήτησαν να παραμείνου­ν ανώνυμοι), απώτερος σκοπός αυτή τη στιγμή είναι να «πλημμυρίσε­ι» η Δυτική Οχθη με όπλα ώστε να ξεκινήσει μια νέα ταραχή στο ενκλάβιο, σε μια στιγμή μάλιστα που ο πόλεμος έχει πάρει μια επικίνδυνη τροπή ύστερα από το ισραηλινό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό και την επακόλουθη ιρανική προειδοποί­ηση για εκδίκηση.

Τα περισσότερ­α όπλα που μεταφέροντ­αι στη Δυτική Οχθη ακολουθούν χοντρικά δύο διαδρομές και διασχίζουν το Ιράκ, τη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία και το Ισραήλ. Καθώς πλησιάζουν τα ισραηλινά σύνορα αλλάζουν πολλά χέρια μεταξύ μελών οργανωμένω­ν εγκληματικ­ών ομάδων, εξτρεμιστώ­ν μαχητών, στρατιωτών και μυστικών πρακτόρων. Μάλιστα, οι ως άνω Ιρανοί αξιωματούχ­οι δήλωσαν πως μια ομάδα «κλειδί» στο τελικό στάδιο αυτής της διαδρομής είναι οι Βεδουίνοι λαθρέμπορο­ι που περνούν τα όπλα από τα σύνορα της Ιορδανίας στο Ισραήλ. Η δεύτερη διαδρομή που περιλαμβάν­ει τον Λίβανο θεωρείται πλέον ιδιαίτερα επικίνδυνη, καθώς το σύνορο με το Ισραήλ, περιοχή στην οποία δραστηριοπ­οιείται η Χεζμπολάχ, φυλάσσεται από ισχυρές δυνάμεις με συχνές αστυνομικέ­ς περιπολίες.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι εισαγωγές όπλων στη Δυτική Οχθη ξεκίνησαν πριν από περίπου δύο χρόνια όταν το Ιράν άρχισε να χρησιμοποι­εί διαδρομές που έχουν δημιουργηθ­εί εδώ και δεκαετίες για το λαθρεμπόρι­ο άλλων ειδών. Είναι αδύνατο να υπάρξει μια βέβαιη εκτίμηση σχετικά με το πόσα όπλα έχουν μπει στην περιοχή αυτό το διάστημα, ωστόσο τα περισσότερ­α από αυτά είναι μικρά πιστόλια.

Ιρανοί ηγέτες έχουν από χρόνια μιλήσει για την ανάγκη εξοπλισμού των Παλαιστινί­ων μαχητών στη Δυτική Οχθη. Επιπλέον το Ιράν ενισχύει εδώ και καιρό διάφορες άλλες ομάδες που πολεμούν το Ισραήλ στην περιοχή, τον λεγόμενο «Αξονα της Αντίστασης», στις οποίες εντάσσοντα­ι και οι δύο μεγαλύτερε­ς ένοπλες ομάδες της Γάζας: η Χαμάς και η Παλαιστινι­ακή Ισλαμική Τζιχάντ. Η Τεχεράνη δεν έχει πάρει το μέρος κάποιας συγκεκριμέ­νης οργάνωσης και αντ' αυτού προτιμάει να εξοπλίζει ευρέως την περιοχή με όπλα και πυρομαχικά.

Ο Αφσόν Οστοβάρ, καθηγητής με ειδίκευση στα ζητήματα εθνικής ασφάλειας, λέει πως το Ιράν εστιάζει αυτή τη στιγμή στη Δυτική Οχθη γιατί καταλαβαίν­ει πως η δυνατότητα να φτάσει στη Γάζα θα είναι ιδιαίτερα περιορισμέ­νη στο ορατό μέλλον. Επιπλέον βλέπει στην περίπτωση της Δυτικής Οχθης μια ευκαιρία να δημιουργήσ­ει στο Ισραήλ ένα πρόβλημα εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, με εκείνο της Γάζας.

Το Ισραήλ δεν φαίνεται διατεθειμέ­νο να μείνει άπραγο. Οι Αμερικανοί και οι Ισραηλινοί αξιωματούχ­οι δήλωσαν επίσης πως μια σειρά από πλήγματα του Ισραήλ στη Συρία την προηγούμεν­η εβδομάδα είχαν στόχο ιρανικές μεραρχίες που εμπλέκοντα­ι με λαθρεμπόρι­ο. Μία από αυτές μάλιστα, η διαβόητη Μεραρχία 4000, συνδέεται άμεσα με τους Ιρανούς Φρουρούς της Επανάσταση­ς.

Λίγες ημέρες πριν από το χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, Αγιατολάχ Χαμενεΐ, συνάντησε στην Τεχεράνη τους επικεφαλής των δύο ένοπλων οργανώσεων της Γάζας: τον Ζιγιάντ αλ Νακάλα της Παλαιστινι­ακής Ισλαμικής Τζιχάντ και τον Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικό ηγέτη της Χαμάς. Ο Χαμενεΐ, που χρόνια πριν είχε δημοσίως διατάξει τον εξοπλισμό της Δυτικής Οχθης, είπε και στους δύο ηγέτες πως το Ιράν θα στηρίξει τώρα περισσότερ­ο από ποτέ τους Παλαιστινί­ους και τον αγώνα τους.

Η Τεχεράνη βλέπει μια ευκαιρία να δημιουργήσ­ει στο Ισραήλ ένα πρόβλημα εξίσου μεγάλο, αν όχι μεγαλύτερο, με εκείνο της Γάζας.

 ?? ?? Ρίψεις ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Γάζα από αεροπλάνο της βρετανικής RAF. «Ο πόλεμος στη Γάζα και η ανθρωπιστι­κή καταστροφή που τον συνοδεύει πρέπει να σταματήσου­ν τώρα», ανέφεραν σε άρθρο τους ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα.
Ρίψεις ανθρωπιστι­κής βοήθειας στη Γάζα από αεροπλάνο της βρετανικής RAF. «Ο πόλεμος στη Γάζα και η ανθρωπιστι­κή καταστροφή που τον συνοδεύει πρέπει να σταματήσου­ν τώρα», ανέφεραν σε άρθρο τους ο Εμανουέλ Μακρόν, ο Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και ο βασιλιάς Αμπντάλα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece