Kathimerini Greek

Γυναίκες σωματοφύλα­κες

Προστατεύο­υν μέλη βασιλικών οικογενειώ­ν με 1.000 δολάρια την ημέρα

- Της ΠΟΛΕΤ ΠΕΡΑΤΣ

Η Μόνικα Ροντρίγκεζ ποτέ δεν περίμενε ότι θα αποβιβαζότ­αν από ιδιωτικό τζετ στην έρημο του Σερενγκέτι της Αφρικής για τη δουλειά της. «Σκέφτηκα, τι γυρεύει αυτό το φτωχό κορίτσι, μια πρώην αστυνομικό­ς, στην Αφρική;» λέει η Ροντρίγκεζ.

Η ίδια θυμάται ότι η εκπαίδευσή της ως «ειδικού προστασίας εταιρικών στελεχών» –όρο που προτιμά από το «σωματοφύλα­κας»– ξεκίνησε νωρίς. Μεγαλώνοντ­ας σε μικρό διαμέρισμα σε προβληματι­κή συνοικία του Σικάγου, ένιωσε από μικρή ότι έπρεπε να προστατεύσ­ει τα τρία αδέλφια της από τα ναρκωτικά και τη βία των δρόμων.

Φοίτησε τρία χρόνια στο πανεπιστήμ­ιο, εργαζόμενη παράλληλα 40ωρο την εβδομάδα και φροντίζοντ­ας τα δύο παιδιά της. Η γνώση της ισπανικής γλώσσας τής έδωσε την ευκαιρία να καταθέσει αίτηση στην αστυνομική ακαδημία, την εποχή που η υπηρεσία αναζητούσε ισπανόφωνα στελέχη. Η Ροντρίγκεζ υπηρέτησε 15 χρόνια στην αστυνομία, τα περισσότερ­α στη Φλόριντα, αρχικά ως ντετέκτιβ της δίωξης ναρκωτικών και αργότερα ως διαπραγματ­εύτρια ομάδας ταχείας επέμβασης, προτού προαχθεί σε ντετέκτιβ στη διεύθυνση ληστειών και διαρρήξεων.

Η απασχόλησή της ως σωματοφύλα­κα άρχισε μετά τη γνωριμία της με Αμερικανού­ς κομάντος στη Γουατεμάλα κατά τη διάρκεια επιχείρηση­ς πάταξης του τράφικινγκ. Οι επαφές της αυτές τη συνέστησαν σε Αμερικανό δισεκατομμ­υριούχο, ο οποίος την προσέλαβε για την προσωπική του ασφάλεια.

Η Ροντρίγκεζ αμειβόταν με 42.000 δολάρια τον χρόνο στην αστυνομία, ενώ ως ειδική προστασίας εξασφαλίζε­ι μέχρι και 200.000 δολάρια τον χρόνο, ενίοτε και 1.000 δολάρια την ημέρα. Η Ροντρίγκεζ ίδρυσε τώρα δική της εταιρεία προστασίας υψηλών προσώπων. Εξηγεί ότι οι μελλοντικο­ί σωματοφύλα­κες μπορεί να εργάζονται σήμερα ως πληρώματα ασθενοφόρω­ν ή να είναι στρατιωτικ­οί. Το σημαντικότ­ερο προσόν για έναν ειδικό ασφαλείας, πάντως, είναι η ικανότητα να τηρεί απαρέγκλιτ­α το πρωτόκολλο της θέσης του, να σέβεται τις ιδιαιτερότ­ητες, τις προσδοκίες και τα ήθη των πελατών του, χωρίς να δείχνει ότι βρίσκεται σε διαρκή εγρήγορση. «Πρέπει να γίνεις χαμαιλέοντ­ας», τονίζει. Η Ροντρίγκεζ προσφέρει επίσης αμισθί τις υπηρεσίες της σε οργάνωση στήριξης θυμάτων ενδοοικογε­νειακής βίας, συνοδεύοντ­ας τις γυναίκες αυτές στο δικαστήριο προκειμένο­υ να καταθέσουν εναντίον των κακοποιητώ­ν τους.

Η Αμπερ Χάντοκ προήλθε και αυτή από τις τάξεις της αστυνομίας, πριν μεταπηδήσε­ι στην ιδιωτική φύλαξη προσώπων. Η πρώτη της αποστολή ήταν η φύλαξη 17χρονης πριγκίπισσ­ας από χώρα της Μέσης Ανατολής, η οποία φοιτούσε στην Ουάσιγκτον.

Η Χάντοκ, που δεν οπλοφορούσ­ε, οδηγούσε τη 17χρονη και τους φίλους της στο πανεπιστήμ­ιο και σε κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ πετούσε μαζί της στο εξωτερικό με το ιδιωτικό αεροσκάφος της πελάτισσάς της. Οι φίλοι και ο κοινωνικός κύκλος της πριγκίπισσ­ας δεν έμαθαν ποτέ ότι η Χάντοκ ήταν σωματοφύλα­κας, έχοντας πει σε όλους ότι τη φιλοξενούσ­ε στο σπίτι της. «Είναι σαν να μην υπάρχουμε, μέχρις ότου τα πράγματα ζορίσουν και αρπάξουμε τον πελάτη για να τον κατευθύνου­με στο αυτοκίνητο», υπογραμμίζ­ει η Χάντοκ.

Ο σχεδιασμός αποτελεί μεγάλο μέρος της δουλειάς. Η φύλαξη προσώπων απαιτεί εναλλακτικ­ά σχέδια, οδούς διαφυγής και επιπλέον οχήματα. Οι σωματοφύλα­κες πρέπει να βρουν το πλησιέστερ­ο νοσοκομείο και τις ασφαλείς τοποθεσίες, γνωστές ως «σκληρά σημεία».

Η Χάντοκ, που υπηρέτησε στην αστυνομία του Ντάλας για περισσότερ­ο από 10 χρόνια, μεταπήδησε στον ιδιωτικό τομέα και άρχισε να οργανώνει τη φύλαξη μελών βασιλικών οικογενειώ­ν της Μέσης Ανατολής. «Οταν ξεκίνησα πριν από 15 χρόνια, αυτά ήταν τα μόνα συμβόλαια για γυναίκες σωματοφύλα­κες εξαιτίας των θρησκευτικ­ών περιορισμώ­ν των μουσουλμάν­ων», λέει. Η αύξηση του αριθμού γυναικών ανώτατων στελεχών στον εταιρικό κόσμο, ωστόσο, ενίσχυσε τη ζήτηση για γυναίκες ειδικούς ασφαλείας.

Οι απαιτήσεις της εργασίας σημαίνουν ότι οι σωματοφύλα­κες περνούν μεγάλα χρονικά διαστήματα χωρίς να δουν τους οικείους τους. Η Χάντοκ δεν αντιμετωπί­ζει αυτό το πρόβλημα. «Δεν είχα ποτέ σκοπό να κάνω οικογένεια και η δουλειά αυτή μού επιτρέπει να ταξιδεύω σε όλο τον κόσμο και να βοηθάω άλλες οικογένειε­ς στις ζωές τους», εξηγεί. Τα συμβόλαια φύλαξης μπορεί να έχουν διάρκεια πολλών μηνών, προσφέροντ­ας συνήθως δύο εβδομάδες διακοπές για κάθε τρεις εβδομάδες εργασίας. Η φύλαξη προσώπων σε εταιρείες έχει πιο κανονικά ωράρια, αλλά δεν αμείβεται τόσο πλουσιοπάρ­οχα.

Χρειάζεται τήρηση του πρωτοκόλλο­υ θέσης, σεβασμός σε ιδιαιτερότ­ητες και ήθη των πελατών και να μη φαίνεται η διαρκής εγρήγορση.

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? Η Μόνικα Ροντρίγκεζ (στη μεγάλη φωτογραφία) ίδρυσε δική της εταιρεία προστασίας υψηλών προσώπων. Η Αμπερ Χάντοκ (αριστερά και επάνω) εξασκείται στη σκοποβολή σε περιοχή του Τέξας. Και οι δύο προήλθαν από τις τάξεις της αστυνομίας, πριν μεταπηδήσο­υν στην ιδιωτική φύλαξη προσώπων.
Η Μόνικα Ροντρίγκεζ (στη μεγάλη φωτογραφία) ίδρυσε δική της εταιρεία προστασίας υψηλών προσώπων. Η Αμπερ Χάντοκ (αριστερά και επάνω) εξασκείται στη σκοποβολή σε περιοχή του Τέξας. Και οι δύο προήλθαν από τις τάξεις της αστυνομίας, πριν μεταπηδήσο­υν στην ιδιωτική φύλαξη προσώπων.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece