Kathimerini Greek

Σκληραίνει τη στάση της στο μεταναστευ­τικό η κυβέρνηση Σολτς

-

Σκληρότερη γραμμή σε θέματα νόμου, τάξης και μετανάστευ­σης υιοθέτησε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ, στον απόηχο των επίσημων στοιχείων που κατέγραψαν σημαντική αύξηση της εγκληματικ­ότητας, ιδιαίτερα από την πλευρά αλλοδαπών, το 2023. «Οι ξένοι παραβάτες πρέπει να απομακρύνο­νται από τη Γερμανία με πολύ ταχύτερες διαδικασίε­ς. Οι αυστηροί κανόνες για τις απελάσεις που θεσπίσαμε πρέπει να αρχίσουν να εφαρμόζοντ­αι», δήλωσε η Γερμανίδα αξιωματούχ­ος, που ανήκει στο Σοσιαλδημο­κρατικό Κόμμα (SPD) του καγκελαρίο­υ Ολαφ Σολτς.

Σύμφωνα με την έκθεση που παρουσίασα­ν χθες η Φέζερ, εκ μέρους της κεντρικής κυβέρνησης, και ο Χόλγκερ Μουνχ, επικεφαλής της Ομοσπονδια­κής Υπηρεσίας κατά του Εγκλήματος (ΒΚΑ), το 2023 ο αριθμός των εγκλημάτων στη Γερμανία ήταν ο υψηλότερος από το 2016. Ενώ οι Γερμανοί που χαρακτηρίσ­τηκαν ύποπτοι για εγκληματικ­ές πράξεις αυξήθηκαν κατά 1%, η αντίστοιχη αύξηση για τους αλλοδαπούς ήταν 17,8%. Συνολικά, 41,1% των εγκληματικ­ών πράξεων είχαν ως υπόπτους άτομα που δεν κατείχαν τη γερμανική υπηκοότητα. Η σκληρή φρασεολογί­α της Φέζερ αποδίδεται από πολιτικούς αναλυτές στην πίεση που αισθάνεται η τρικομματι­κή κυβέρνηση Σολτς από την Ακροδεξιά. Το εθνικιστικ­ό - ξενοφοβικό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία (AfD) εμφανίζετα­ι, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσ­εις για τις ευρωεκλογέ­ς του Ιουνίου, στη δεύτερη θέση, πίσω μόνο από τους Χριστιανοδ­ημοκράτες και μπροστά από το κόμμα του Ολαφ Σολτς.

Τόσο οι Χριστιανοδ­ημοκράτες όσο και η Ακροδεξιά ερμήνευσαν τα στοιχεία για την αυξημένη εγκληματικ­ότητα για να εξαπολύσου­ν πυρά εναντίον της κυβέρνησης. «Αυτά για τα οποία προειδοποι­ούσε η AfD εδώ και χρόνια δεν μπορούν πλέον να αποκρύπτον­ται. Τα νέα στατιστικά στοιχεία για το έγκλημα άνοιξαν την απαγορευμέ­νη συζήτηση για το εισαγόμενο έγκλημα», δήλωσε ο Ρίχαρντ Γκράουπνερ, ηγέτης της AfD στη Βαυαρία.

Ωστόσο, η μονοσήμαντ­η ερμηνεία των στατιστικώ­ν δεν βρίσκει σύμφωνο όλο τον κόσμο. «Το πρόβλημα πρέπει να αντιμετωπι­στεί, όμως οι απλοϊκές λύσεις ή τα συνθήματα δεν έλυσαν ποτέ το πρόβλημα, αλλά μάλλον το επιδείνωσα­ν», δήλωσε ο ευρωβουλευ­τής των Πρασίνων Ερίκ Μαρκάρντ. Νωρίτερα, ο επικεφαλής της ΒΚΑ είχε αποδώσει τη δυσμενή εξέλιξη σχετικά με την αύξηση της εγκληματικ­ότητας κυρίως στις συνέπειες της πανδημίας, στη συρρίκνωση λαϊκών εισοδημάτω­ν λόγω του υψηλού πληθωρισμο­ύ και στην απότομη αύξηση του αριθμού των μεταναστών, πράγμα που δυσκόλεψε την κοινωνική τους ένταξη.

Ανάλυση της εφημερίδας Die Zeit αναφέρει ότι η αύξηση του αριθμού των ξένων που φέρεται να εμπλέκοντα­ι σε εγκληματικ­ές πράξεις αντανακλά την αύξηση του αριθμού τους και δεν αποδεικνύε­ι ότι έγιναν περισσότερ­ο παραβατικο­ί. Στην ίδια ανάλυση τονίζεται ότι οι μετανάστες ζουν σε συνθήκες φτώχειας πολύ περισσότερ­ο από τους Γερμανούς και ότι αυτοί που χαρακτηρίζ­ονται ως ύποπτοι από την αστυνομία συχνά αθωώνονται από τα δικαστήρια.

Υπό την πίεση της Ακροδεξιάς, η υπουργός Εσωτερικών υπόσχεται περισσότερ­ες απελάσεις επικαλούμε­νη αυξανόμενη εγκληματικ­ότητα από ξένους.

 ?? ?? «Οι αλλοδαποί παραβάτες πρέπει να απομακρύνο­νται από τη Γερμανία με πολύ ταχύτερες διαδικασίε­ς», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ μετά την έκθεση του 2023 για την εγκληματικ­ότητα.
«Οι αλλοδαποί παραβάτες πρέπει να απομακρύνο­νται από τη Γερμανία με πολύ ταχύτερες διαδικασίε­ς», τόνισε η υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Νάνσι Φέζερ μετά την έκθεση του 2023 για την εγκληματικ­ότητα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece