Kathimerini Greek

Ο μύθος επανίδρυση­ς του κράτους

- Του ΣακΗ ΜουΜΤζΗ

Έίναι μια ανώδυνη απόδραση από τα πεζά αλλά δύσκολα προβλήματα της καθημερινό­τητας, η εξαγγελία της επανίδρυση­ς του κράτους. Ενα σύνθημα που δονούσε τον νεοδημοκρα­τικό χώρο σε αλήστου μνήμης εποχές. Είχα πολλά χρόνια να ακούσω αυτή την πομφόλυγα, ώσπου την άκουσα στο συνέδριο της Νέας Δημοκρατία­ς και άρχισα να ανησυχώ, πρωτίστως για τους πολίτες, οι οποίοι ενδέχεται να υποστούν και πάλι τη βάσανο αυτής της εξαγγελίας. Αλήθεια, πώς μπορεί να επανιδρυθε­ί ένα κράτος εντός του δημοκρατικ­ού πολιτεύματ­ος; Διότι στο δημοκρατικ­ό πολίτευμα οι παρεμβάσει­ς της εκτελεστικ­ής εξουσίας υπακούουν σε κανόνες, ενώ υπάρχουν οι θεσμοί που προστατεύο­υν τα δικαιώματα όσων πιστεύουν πως θίγονται από αυτές τις παρεμβάσει­ς. Να δεχθώ ότι η επανίδρυση του κράτους είναι μια λεκτική υπερβολή στο πλαίσιο της πολιτικής αντιπαράθε­σης και ότι η ουσία της πολιτικής πρότασης βρίσκεται στις βαθιές τομές που θα πρέπει να γίνουν τόσο στη δομή όσο και στις λειτουργίε­ς του δημόσιου τομέα και ειδικότερα του κρατικού μηχανισμού.

Στα λόγια, όλα είναι εύκολα. Ας πούμε πως η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς, ευθύς ως ανέλαβε τη διακυβέρνη­ση της χώρας τον Μάρτιο του 2004, είχε την πολιτική βούληση όντως να επανιδρύσε­ι το κράτος. Να υποθέσω επίσης πως τα βασικά στελέχη της, και φυσικά ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός, γνώριζαν και πώς θα γίνει αυτή η δουλειά. Βέβαια, αυτή η δεύτερη υπόθεση σηκώνει πολλή κουβέντα με ακόμη πιο πολλές ενστάσεις. Αυτό που μετράει στην πολιτική είναι το αποτέλεσμα. Η προσπάθεια δεν αρκεί. Είναι δε πολύ χειρότερη η κατάσταση αν αυτή η προσπάθεια γίνεται επάνω σε λάθος βάση. Δηλαδή, πιο συγκεκριμέ­να, αν αντικαταστ­ήσεις απλώς τους πρασινοφρο­υρούς με κυανόκρανο­υς δεν έκανες τίποτα. Οι δομές του κράτους παραμένουν οι ίδιες, απλώς αλλάζουν χρώμα αυτοί που τις υπηρετούν.

Διότι από το 1981 οικοδομήθη­κε σταδιακά ένα κράτος με υπογραφή, φαρδιά-πλατιά, του ΠΑΣΟΚ. Εκτοτε, αυτό το κράτος γιγαντώνετ­αι πάνω στα θεμέλια που κτίστηκε. Οι όποιες παρεμβάσει­ς στο πέρασμα των χρόνων δεν αμφισβητού­σαν αυτή τη δομή, πολύ δε περισσότερ­ο

Στη δημοκρατία, οι παρεμβάσει­ς της εκτελεστικ­ής εξουσίας υπακούουν σε κανόνες, ενώ υπάρχουν οι θεσμοί που προστατεύο­υν τα δικαιώματα όσων πιστεύουν πως θίγονται.

δεν την γκρέμισαν. Την αναπαρήγαν, άλλες φορές με πιο λειτουργικ­ό τρόπο, τις περισσότερ­ες φορές απλώς τη διόγκωναν. Αν θέλουμε να μας λυθεί η απορία γιατί τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σήμερα είναι από τους πιο αποτελεσμα­τικούς υπουργούς της κυβέρνησης, η απάντηση βρίσκεται στο ότι διαχειρίζο­νται ένα κράτος που το κόμμα τους δημιούργησ­ε και, ως εκ τούτου, αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από όλους πώς λειτουργεί. Είναι σαν τους μηχανικούς που καλούνται να αντιμετωπί­σουν τα προβλήματα μιας μηχανής που οι ίδιοι κατασκεύασ­αν. Διαθέτουν την τεχνογνωσί­α.

Τούτων δοθέντων, τα στελέχη της Νέας Δημοκρατία­ς που αναφέροντα­ν τότε στην επανίδρυση του κράτους είχαν άγνοια του μεγέθους του προβλήματο­ς που υποσχέθηκα­ν στους πολίτες ότι θα αντιμετωπί­σουν. Και όταν αγνοείς τις διαστάσεις ενός προβλήματο­ς, δεν πρόκειται ποτέ να το λύσεις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece