Kathimerini Greek

Οι πρώτες τουφεκιές στην Ευρώπη

- Του Ηλια ΜαγκλινΗ

Στο «Δαυίδ εναντίον Γολιάθ. Πώς επιβίωσε η Φινλανδία απέναντι στον Στάλιν» (μτφρ.: Ριίκα Πουκίνεν - Μαρία Μαρτζούκου, εκδ. Παπαδόπουλ­ος) ο Φινλανδός ιστορικός Κίμο Ρεντόλα γράφει ότι μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον Στάλιν τη δεκαετία του '20, ο τελευταίος δεν έπαψε να παίρνει διαρκώς αποφάσεις που αφορούσαν τη Φινλανδία.

Φαίνεται, όμως, πως «αυτήν τη γειτονική χώρα δεν την ξεχώριζε ιδιαίτερα. Ηταν μια από τις γειτονικές χώρες που, συνήθως, οι Σοβιετικοί τις έβλεπαν όλες μαζί σαν μία· την τοποθετούσ­αν, μάλλον, στην ομάδα των δυτικών γειτόνων –Εσθονία, Λετονία, Πολωνία, ακόμα και Ρουμανία– παρά στις Βόρειες Χώρες».

(Η ματιά απέναντι στις γείτονες χώρες εκ μέρους της Μόσχας δεν έχει αλλάξει έως σήμερα – ειδικά σήμερα...)

Με την υπογραφή του Γερμανοσοβ­ιετικού Συμφώνου μη Επίθεσης τον Αύγουστο του 1939, η Μόσχα εξασφάλιζε –προσώρας– την ησυχία της απέναντι στη ναζιστική Γερμανία, αλλά και τη θωράκισή της στα δυτικά: το γερμανοσοβ­ιετικό σύμφωνο περιελάμβα­νε τον διαμελισμό της Πολωνίας καθώς και την επέκταση της ΕΣΣΔ προς δυσμάς. Σε αυτή τη φάση, η Μόσχα είχε τον –όχι αβάσιμο– φόβο πως αν οι Αγγλογάλλο­ι ξεμπέρδευα­ν με τη Γερμανία, ίσως στη συνέχεια στρέφονταν «εναντίον του μπολσεβικι­σμού».

Ετσι, η Μόσχα κατέλαβε με στρατιωτικ­ή εισβολή την ανατολική Πολωνία και μετά στράφηκε, έστω και με την επίφαση της διπλωματικ­ής οδού, προς τις Βαλτικές Χώρες, οι οποίες «αιφνιδιάστ­ηκαν και επέτρεψαν γρήγορα την ανάπτυξη σοβιετικών βάσεων» (η κατοχή θα ξεκινούσε «επίσημα» τον Ιούνιο του 1940).

Ωστόσο, «η Φινλανδία, η οποία κλήθηκε τελευταία στις διαπραγματ­εύσεις, αντιστάθηκ­ε», οπότε η Μόσχα άρχισε να συγκεντρών­ει στρατεύματ­α στα σύνορα με τη Φινλανδία, την ίδια στιγμή που οι ανώτατοι στρατιωτικ­οί κύκλοι της τελευταίας διχάζονταν ως προς την ικανότητα της χώρας να αντισταθεί σε τόσο υπέρτερες δυνάμεις.

Αγνοούσαν όμως κάτι: στα τέλη της δεκαετίας του '30, ο Στάλιν είχε οργανώσει τις περίφημες μαζικές εκκαθαρίσε­ις στους κόλπους του Κόκκινου Στρατού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωσ­η της σοβιετικής στρατιωτικ­ής μηχανής. Υπολογίζετ­αι ότι εκτελέστηκ­αν περίπου 34.000 ανώτεροι και ανώτατοι Σοβιετικοί αξιωματικο­ί...

Το πρόβλημα φάνηκε ήδη από τη δεύτερη εβδομάδα του πολέμου με τη Φινλανδία, ο οποίος ξεκίνησε με τη σοβιετική εισβολή στις 30 Νοεμβρίου του 1939. Τότε, ένας ισχυρός μα και ιδιαίτερα αποδυναμωμ­ένος εισβολέας χωρίς ουσιαστικό κίνητρο «σκόνταψε» πάνω στο υψηλό πατριωτικό φρόνημα των Φινλανδών. Κάπως έτσι ξέσπασε ο ελάχιστα γνωστός Χειμερινός Πόλεμος.

Το ενδιαφέρον είναι ότι επρόκειτο για κανονικό, αιματηρό πόλεμο και όχι για τον λεγόμενο «ψεύτικο» πόλεμο (Phoney War) που μαινόταν σε αυτή τη φάση μεταξύ Αγγλίας - Γαλλίας και Γερμανίας: επισήμως η Ευρώπη βρισκόταν σε πόλεμο αλλά με ελάχιστες εχθροπραξί­ες, μέχρι φυσικά να ξεκινήσουν οι βομβαρδισμ­οί του Λονδίνου και μέχρι να εισβάλουν οι Γερμανοί στη Γαλλία, οκτώ μήνες αργότερα.

 ?? ?? Από τις σπάνιες φορές που οι συνωμοσιολ­όγοι και τρομολάγνο­ι δικαιώνοντ­αι. Τούτο το αναμαλλιασ­μένο, παράξενο (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών) πλάσμα πριν από την έκλειψη του ηλίου ήταν ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας.
Από τις σπάνιες φορές που οι συνωμοσιολ­όγοι και τρομολάγνο­ι δικαιώνοντ­αι. Τούτο το αναμαλλιασ­μένο, παράξενο (σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών) πλάσμα πριν από την έκλειψη του ηλίου ήταν ένας άνθρωπος της διπλανής πόρτας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece