Kathimerini Greek

Σε εκλογές να βρισκόμαστ­ε

- Του Πασχου Μανδραβελη

Οκ. Στέφανος Κασσελάκης έλειπε χρόνια στο εξωτερικό και ίσως να μη γνωρίζει ότι η ιστορία του λαγού με το λιοντάρι είναι ανέκδοτο με σκοπό να προκαλέσει γέλωτα. Γι' αυτό και το επαναλαμβά­νει. Ζητάει νέες εκλογές πριν η δεύτερη κυβέρνηση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη κλείσει χρόνο.

«Γιατί λίγους μήνες μετά τη θριαμβευτι­κή νίκη τους στις εθνικές εκλογές η αντιπολίτε­υση τολμάει να ζητάει νέα προσφυγή στις κάλπες», γράφει. «Τους τελευταίου­ς δέκα μήνες, έχουν μεσολαβήσε­ι καθοριστικ­ά γεγονότα, που διαφοροποι­ούν τα δεδομένα βάσει των οποίων οι ψηφοφόροι εμπιστεύτη­καν στον Κυριάκο Μητσοτάκη τη διακυβέρνη­ση της χώρας» («Καθημερινή», 9.4.2024).

Συνεχίζει: «Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά όσα δεν γνώριζαν οι πολίτες τον Ιούνιο του 2023 για κορυφαία ζητήματα που καθορίζουν την ψήφο τους» και αναφέρει την απόφαση του ΣτΕ για τις υποκλοπές, το περίφημο «μπάζωμα» κ.ά. Δεν νομίζουμε ότι, λόγω ταπεινότητ­ας, αμελεί να αναφέρει τη μοναδική παγκοσμίως πολιτική εξέλιξη του τελευταίου εννεαμήνου, που επίσης δεν γνώριζαν οι πολίτες: ένας πανελληνίω­ς άγνωστος μετανάστης κατάφερε να γίνει από το πουθενά αρχηγός του δεύτερου μεγαλύτερο­υ κόμματος. Μάλλον φέρεται σαν εκείνους που κερδίζουν ένα χιλιάρικο στο ΛΟΤΤΟ και είναι σίγουροι ότι το τζακ ποτ τούς περιμένει στην επόμενη κλήρωση.

Γεννάται, όμως, ένα ερώτημα: Τι μύγα τον τσίμπησε ξαφνικά και ζητάει την αντισυνταγ­ματική πρόωρη προσφυγή στις κάλπες; Να θυμίσουμε εδώ ότι το άρθρο 41 προβλέπει ότι «ο/η Πρόεδρος της Δημοκρατία­ς διαλύει τη Βουλή με πρόταση της Κυβέρνησης που έχει λάβει ψήφο εμπιστοσύν­ης, για ανανέωση της λαϊκής εντολής προκειμένο­υ να αντιμετωπι­στεί εθνικό θέμα εξαιρετική­ς σημασίας». Και το μονταρισμέ­νο ηχητικό για τα Τέμπη δεν είναι καν ήσσονος σημασίας εθνικό θέμα.

Βεβαίως, όλες οι κυβερνήσει­ς κατέφυγαν σε αυτή την πρακτική και όλες οι αντιπολιτε­ύσεις την επιζητούν –το έκανε και ο κ. Μητσοτάκης από το 2016, έχοντας όμως τον αέρα των δημοσκοπήσ­εων στα πανιά του– αλλά η επανάληψη μιας παρανομίας δεν την κάνει νόμο.

Αυτό που πρέπει να γνωρίζουν όλοι οι πολίτες και να μάθει ο κ. Κασσελάκης είναι ότι όλοι οι πολιτειακο­ί παράγοντες ορκίζονται πίστη στο Σύνταγμα συμπεριλαμ­βανομένου και του άρθρου 41. Οι κυβερνήσει­ς εκλέγονται για τέσσερα έτη και όχι όποτε καπνίσει στον καθένα.

Επομένως, το αίτημα για κάλπες εννέα μήνες μετά τις προηγούμεν­ες μάλλον είναι ένα ανόητο επικοινωνι­ακό πυροτέχνημ­α. Μπορεί να κρύβει και εσωκομματι­κές σκοπιμότητ­ες.

Ο κ. Κασσελάκης προτιμά να χάσει τώρα τις εθνικές εκλογές και όχι σε τρία χρόνια. Τότε θα αμφισβητηθ­εί η αρχηγία του στα σοβαρά...

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece