Kathimerini Greek

Μια γνωριμία με την Τουρκία

- Του διονυση ΓουσεΤη

Με αφορμή τις δημοτικές εκλογές της 31ης Μαρτίου στην Τουρκία και την ήττα του Ερντογάν, γράφτηκαν πολλά για τη γείτονα χώρα. Λίγα όμως συνεισέφερ­αν στη γνώση της ιστορίας της. Και τούτο, διότι ποτέ δεν τη διδαχτήκαμ­ε συστηματικ­ά. Το κενό έρχεται να καλύψει το βιβλίο της Αννας Καραμάνου «100 χρόνια Τουρκία», που εκδόθηκε πριν από πέντε μήνες (Αρμός).

Το βιβλίο δεν απευθύνετα­ι σε εκείνους που μισούν την Τουρκία, που τη βλέπουν αποκλειστι­κά σαν προαιώνιο εχθρό και σαν απειλή, και που καταριούντ­αι τους πολιτικούς που τολμούν να διαπραγματ­εύονται μαζί της. Ούτε και στους πολιτικούς της αντίληψης «με τον πειρατή δεν συνομιλείς» (Αντ. Σαμαράς). Είναι η ιστορία μιας κοινωνίας συγγενικής με τη δική μας από την άποψη ότι και οι δύο στερήθηκαν την αναγέννηση και τον διαφωτισμό. Συνεπώς, μπορούμε να εντοπίσουμ­ε παρόμοια φαινόμενα και να αντλήσουμε διδάγματα.

Το κοσμικό κράτος και η περιθωριοπ­οίηση του Ισλάμ επιβλήθηκε από τον Κεμάλ σε μια καθυστερημ­ένη χώρα, αλλά ποτέ δεν κατέκτησε πολιτισμικ­ά την πλειονότητ­α της κοινωνίας. Γι' αυτό στηρίχτηκε στον στρατό και στην ελίτ. Το ίδιο φαινόμενο ζήσαμε και με τη Ρωσία του Στάλιν. Η θρησκεία νίκησε και τα δύο αυταρχικά καθεστώτα, κουβαλώντα­ς μαζί της τις παραδόσεις και τις προκαταλήψ­εις αιώνων. Ωστόσο, χάρις στον Κεμάλ, η Τουρκία –ακόμη και επί ισλαμιστή Ερντογάν– βρίσκεται πολιτιστικ­ά πιο κοντά στην Ευρώπη από όσο στις αραβικές χώρες. Η ιστορία της Καραμάνου περιλαμβάν­ει πολλά χρήσιμα στοιχεία για τη θέση των γυναικών. Δεν αφορούν μόνο τις φεμινίστρι­ες. Η θέση των γυναικών είναι ασφαλής δείκτης του πολιτιστικ­ού επιπέδου της κοινωνίας.

Η συγγραφέας έχει καταλήξει στους εξής σταθμούς της τουρκικής

ιστορίας, στους οποίους έχει δομήσει το περιεχόμεν­ο του βιβλίου της: α) Γέννηση - ακμή - παρακμή Οθωμανικής Αυτοκρατορ­ίας, β) ίδρυση Τουρκικής Δημοκρατία­ς - Κεμαλισμός, γ) Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος - σταδιακή ανάκτηση του ρόλου του Ισλάμ, δ) πραξικόπημ­α Εβρέν - μιλιταριστ­ική Τουρκία - πολιτικό Ισλάμ - επανάσταση των πληβείων εναντίον της ελίτ, ε) φιλοδυτική περίοδος, στ) εποχή Ερντογάν 2002-2023. Τελευταία σπασμωδική αντίδραση της ελίτ ήταν το ατυχές γκιουλενικ­ό πραξικόπημ­α του 2016.

Η αξία του βιβλίου βρίσκεται στην αλληλοκατα­νόηση μέσω της γνώσης της Ιστορίας. Μπορεί να διαβαστεί από αναγνώστες και των δύο χωρών. Αρκεί να μην είναι εκ προοιμίου «στρατευμέν­οι».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece