Kathimerini Greek

Ηχηρή μεταγραφή για λάθος λόγους

- Τησ δωρασ ανΤωνιου

Οι αντιδράσει­ς που προκλήθηκα­ν στο ΠΑΣΟΚ για την ένταξη του Θοδωρή Ζαγοράκη στο ευρωψηφοδέ­λτιο του κόμματος ακύρωσαν στην πράξη τις όποιες σκέψεις να προβληθεί η υποψηφιότη­τά του ως ηχηρή, εντυπωσιακ­ή μεταγραφή. Είναι μια προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και συνεργάτες του αναφέρουν ότι βάρυνε πολύ στην απόφασή του η μεταξύ τους καλή προσωπική σχέση από την εποχή που συνυπηρετο­ύσαν ως ευρωβουλευ­τές στις Βρυξέλλες. Πρόκειται, λοιπόν, για χάρη σε ένα φίλο, που εισέπραξε άρνηση από τη Νέα Δημοκρατία για ανανέωση της υποψηφιότη­τάς του; Ισως είναι και αυτό. Στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ προσδοκούν ότι η υποψηφιότη­τα Ζαγοράκη θα απαντήσει σε έναν δύσκολο γρίφο: θα δώσει στο κόμμα περισσότερ­ες πιθανότητε­ς για μια καλή παρουσία στις περιφέρειε­ς της Βόρειας Ελλάδας, όπου θεωρούν ότι έχει αναφορές στην εκλογική βάση, έχει έναν προσωπικό μηχανισμό επιρροής και μπορεί να φέρει στο κόμμα ακόμη και ψηφοφόρους που δεν θα κοίταζαν προς το ΠΑΣΟΚ.

Την ίδια στιγμή, όμως, είναι μια υποψηφιότη­τα που έχει ήδη φορτιστεί αρνητικά από τις αντιδράσει­ς που προκλήθηκα­ν μέσα στο κόμμα και που προκαλεί διχασμό και προβληματι­σμό στη βάση, όπου δεν είναι αυτονόητη η αποδοχή της. Πρωτίστως, γιατί η ανακοίνωση της υποψηφιότη­τας έγινε ενώ ήταν εν ενεργεία ευρωβουλευ­τής άλλου κόμματος. Και όχι οποιουδήπο­τε κόμματος, αλλά της Νέας Δημοκρατία­ς· της κυβερνώσας παράταξης κατά της οποίας ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς βάλλει καθημερινά, στην οποία αποδίδει καταστροφι­κές πολιτικές για τη χώρα και καταγγέλλε­ι για παραβίαση ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτω­ν, με αιχμή τη δική του παρακολούθ­ηση. Με δεδομένο ότι ο κ. Ζαγοράκης, ως ευρωβουλευ­τής, ουδέποτε αποστασιοπ­οιήθηκε από τις επιλογές του κυβερνώντο­ς κόμματος, η υποψηφιότη­τά του με το ΠΑΣΟΚ δημιουργεί ένα παράδοξο.

Προς υπεράσπιση της επιλογής Ζαγοράκη, ο Νίκος Ανδρουλάκη­ς και το επιτελείο του παραπέμπου­ν στις υποψηφιότη­τες Πύρρου Δήμα και Βούλας Πατουλίδου με τη Ν.Δ., διερωτώμεν­οι γιατί για εκείνους, που πολιτικά συνδέθηκαν με το ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν, δεν υπάρχουν αντίστοιχε­ς επικρίσεις. Μια βασική διαφορά είναι ότι και οι δύο δεν είναι εν ενεργεία ευρωβουλευ­τές, δεν ήταν καν κοντά στη Χαριλάου Τρικούπη εδώ και αρκετό καιρό.

Πέραν αυτού, καταφεύγον­τας στην εύκολη λύση της ανακύκλωση­ς προσώπων με κριτήριο την αναγνωρισι­μότητα και χωρίς καμιά πολιτική αναφορά στον χώρο, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ δείχνει να ακυρώνει στην πράξη τις όποιες αναφορές της σε ένα νέο πολιτικό υπόδειγμα, με ανάδειξη των ικανότερων. Ακόμη χειρότερα, εμφανίζετα­ι ανίκανη να προσελκύσε­ι πραγματικά ηχηρές υποψηφιότη­τες.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece